Bloemkoolgratin met pancetta en gorgonzola
05-01-2012, 15:38
Bijgewerkt op: 14-10-2023, 18:52
Deze bloemkoolgratin geef je een mooi Italiaans tintje dankzij de pancetta, gorgonzola en parmezaan.
Voor 4 personen
- olijfolie
- 1 grote bloemkool
- 75 g pancetta
- 75 g gorgonzola
- 4 el verse witte broodkruimels
Voor de kaassaus
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 5 dl volle melk
- 1 el grove mosterd
- 40 g geraspte parmezaan
- 1/2 bosje marjolein, fijngehakt
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een ovenschotel in met olijfolie.
- Verdeel de bloemkool in roosjes en blancheer deze in lichtgezouten kokend water. Verfris onder koud stromend water en laat uitlekken. Houd apart.
- Maak de kaassaus: smelt de boter in een grote pan en roer er de bloem onder. Meng er geleidelijk aan de melk onder en laat 1 min. zacht pruttelen tot de saus gebonden is. Voeg de mosterd, parmezaan en marjolein toe. Kruid naar smaak met peper en zout.
- Spatel de bloemkoolroosjes onder de kaassaus en schep in de ovenschotel.
- Snijd de pancetta in repen en schik op de bloemkool. Verkruimel er de gorgonzola over en werk af met het broodkruim. Schuif de bloemkoolgratin in de oven en bak 20 à 25 min. Serveer meteen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier