Voor de bereiding van dit verfijnde stukje parelhoen moet je wat tijd en werk uittrekken, maar zo’n blanquette is wél altijd feestelijk.
Voor 4 personen
- 1 grote ui
- 2 dl kippenbouillon
- 2 dl witte wijn
- 50 g boter
- 2 el olijfolie
- 1 parelhoen, versneden
- 30 g bloem
- 500 g kleine dooierzwammen
- 1 takje bladpeterselie
- 1 eierdooier
- 1,5 dl zure room
Bereiding
- Pel en snipper de ui.
- Giet de kippenbouillon en de witte wijn in een pannetje en breng aan de kook.
- Verhit de boter en 1 eetlepel olijfolie in een stoofpan. Fruit de ui en de parelhoen 5 minuten zonder te kleuren. Kruid met peper en zout. Strooi er de bloem over en meng. Giet er de hete bouillon en de wijn bij en laat 30 minuten stoven.
- Maak de dooierzwammen schoon met een vochtige doek. Verhit de rest van de olijfolie in een braadpan en bak de dooierzwammen tot ze hun vocht afgeven.
- Spoel de bladpeterselie, droog en hak fijn.
- Meng de eierdooier met de zure room.
- Breng het stoofvocht aan de kook en laat 5 minuten inkoken op hoog vuur.
- Verwijder een pollepel bouillon en giet bij de zure room. Roer door elkaar. Giet weer in de stoofpan en laat 5 minuten zacht stoven zonder te koken.
- Verdeel de parelhoen en de dooierzwammen over vier borden. Lepel er de saus over en werk af met de bladpeterselie. Serveer de blanquette van parelhoen meteen.