Gerecht uit Comptoir Libanais Feest: feestelijke recepten uit de Libanees Mediterrane keuken: bietjessalade met vijg en feta.
Voor 6 personen
- flinke klont roomboter
- 1 tl fijne suiker
- 2 net rijpe vijgen, elk in 6-8 partjes
- 500 g gare bietjes, in dunne plakjes
- 125 g rode en gele kerstomaten, gehalveerd
- 100 g feta, verkruimeld
- 2 el sesamzaad, geroosterd
- 3 el olijfolie
- 2 el ciderazijn
- 1 tl vloeibare honing
- paprikapoeder, voor eroverheen
- handvol kleine muntblaadjes, voor eroverheen
Bereiding
- Laat de boter smelten in een koekenpan en strooi de suiker erin. Zodra de boter niet meer schuimt, leg je er voorzichtig de vijgenpartjes in. Bak ze aan elke kant 1-2 minuten tot ze net goudkleurig zijn.
- Leg de plakjes biet overlappend op een grote platte schaal. Ik begin daarbij aan de buitenrand van de schaal en werk naar binnen toe, zodat ze elkaar allemaal overlappen.
- Leg de kerstomaten op de bietenplakjes en verdeel ook de vijgenpartjes erover. Gebruik je handen of een lepel om de feta en het sesamzaad eroverheen te strooien.
- Klop de olijfolie, azijn en honing door elkaar en schep het mengsel over de bietjessalade. Bestrooi met paprikapoeder. Leg de muntblaadjes erop en dien op.