Arroz negro is een Catalaans gerecht waarbij kleine inktvisjes inclusief hun inkt worden gebruikt.
Voor 4 personen
500 g calamares (kleine inktvisjes met hun inktzakjes)
225 g uien
2 teentjes knoflook
200 g rijpe tomaten
1 rode paprika
1 rode peper
1 l visfumet
400 g langkorrelige rijst
olijfolie
zout
een zakje inkt van inktvis (facultatief)
Bereiding
1. Was de calamares en haal leeg. Knijp de inktzakjes boven een recipiënt leeg. Snijd het vlees van de inktvisjes in stukjes.
2. Snijd de uien fijn en fruit in olijfolie. Voeg de calamares toe, stoof kort en doe de fijngehakte tomaten, paprika, peper en geperste knoflook in de pan bij de inktvisjes. Verwarm al roerende op groot vuur, voeg een lepel warme visfumet toe, temper het vuur en laat alles 10 minuten stoven op een klein vuur.
3. Doe de rijst en de rest van de fumet in de pan en breng alles langzaam aan de kook. Kruid met zout en roer de inkt door de mengeling. Laat alles zo’n 15 minuten zachtjes sudderen tot de rijst gekookt maar nog goed stevig is. Laat enkele minuten rusten en dien op met aïoli.
Aïoli bereid je door 4 knoflookteentjes met 1 eierdooier fijn te stampen en onder het vijzelen druppelsgewijs 2,5 dl olie en wat zout toe te voegen. Je kunt ook de mixer gebruiken. Soms wordt de saus gemonteerd door een lepel aardappelpuree toe te voegen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier