Review | Culinair

Onze recensent bezocht Balcón: ‘Goed op weg om een meerwaarde voor de Mechelse binnenstad te worden’

positieve belevenis
© Senne Lories
positieve belevenis

Restaurant - Balcón

Waar - Borzestraat 15, 2800 Mechelen

Type keuken - Bordjes uit de mediterrane keuken om te delen of alleen te verorberen.

Sfeer & geluid - De overdaad aan felle kleuren in het interieur zal niet iedereen bekoren, maar zorgt voor een zuiderse en vrolijke gezelligheid.

Rekening - Gerechten variëren van 6 tot 34 euro. Een lunch met aan­bevolen hoeveelheden ­bedroeg 155 euro voor twee personen.

Website - balcon-mechelen.be

Een streepje nostalgie zorgde ervoor dat de aankondiging van de nieuwe zaak van Ken Verschueren en Jenny Callens in Mechelen een extra dimensie kreeg. Een nieuwe zaak van de mensen achter Tinèlle verdient sowieso aandacht, maar de locatie maakt het extra bijzonder. Je vond er immers nog niet zo lang geleden restaurant Magma van chef Maarten Van Essche. Die laatste verliet de stad voor het landelijke Heffen en zo ontstond er plek voor Balcón. Zelfde adres, andere stijl. Geen Scandinavisch geïnspireerde gastronomie in een sober interieur, wel toegankelijk en ontspannen eten en drinken in een opvallend kleurrijk kader. Of zoals ze het zelf omschrijven: wicked food and groovy wines. Dat laatste is overdreven. Op de drankkaart staan vooral conventionele wijnen die je eerder als braaf en toegankelijk zou labelen, idem voor de bieren. Op de tapkraan wel een suggestie die wat wilder is en zeer gesmaakt wordt aan onze tafel: een mooie melange van klassiek witbier en geuze.

Het voorgerecht doet ons wegdromen naar voorbije vakanties.

Met de drankjes komt ook een welgekomen handleiding bij de menukaart. Zo leren we het verschil tussen bites, wicked flavors, house specials en sides, handig om een juiste bestelling samen te stellen. Die start met warm kruidenbrood, gemarineerde pulpo en kroketjes van gedroogde ham. Vooral de beetgare stukjes octopus met citroen en groene kruiden doen ons wegdromen naar voorbije vakanties. Het vervolg laat niet lang op zich wachten, leuk als een lunch niet verzandt in een traag tempo.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De millefeuille-­frietjes met pittige mayo, een bijgerecht, zijn een absolute aanrader, de pasta met ossenstaart en luchtige kaassaus ook. De caesar­salade met gegrilde sla is minder boeiend, de brandade met krab, grijze garnaal en bouillabaissejus is dan weer het tegenovergestelde: een overdaad aan diepe smaken en aroma’s. Met het dessert, een bolletje roomijs van pistache met een lichte room van koffie en kardemom, toont de keuken weer haar kunde en klasse. Een bereiding die zomaar op tafel van het door Michelin bekroonde Ti­­nèlle zou kunnen verschijnen.

Balcón is misschien (nog) niet wat het belooft te zijn, maar keuken en bediening zullen ervoor zorgen dat deze nieuwkomer een meerwaarde voor de Mechelse binnenstad wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content