Onterecht onbemind: onze expert richt de schijnwerper op wijnen van pinot blanc
Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week houdt hij een pleidooi voor het kneusje onder de druiven: de pinot blanc.
Staar je niet blind op het populairste meisje van de klas, want haar stillere vriendin is minstens zo charmant. Dat is kort samengevat het levensverhaal van pinot blanc. Overal in koel Europa vind je haar, maar nergens mag ze de eerste viool spelen. Ze wordt steevast overschaduwd door een meer aromatische en uitbundige druif. Liefhebbers van subtiele lentewijn, vol wit en groen fruit en bomvol veldbloesems, weten gelukkig beter.
Eeuwen geleden bungelde er in de Bourgogne soms onverwacht een tros witte druiven tussen de blauwe pinot noir. Die toevallige genetische variatie groeide na selectie uit tot pinot blanc. Tegenwoordig hoef je niet enkel in haar geboortestreek naar de druif te zoeken. Iets noordelijker in de Elzas is ze alomÂtegenwoordig als hét werkpaard in de wijngaard, want pinot blanc is snel rijp. Ze belandt er in menige instapwijn en in de lokale schuimende Crémant d’Alsace. Voor een prestigieuze grand cru komt ze niet in aanmerking. Arm muurbloempje. Niet getreurd, want een zuivere frisse Elzasser pinot blanc verheft elke zomerse groene salade.
De meest klassieke pairing is die met asperges à la flamande. Ideaal voor een Belgische pinot blanc. Op de kalkrijke terroirs in de Maasvallei of Voerstreek worden pinots gemaakt met iets meer zuren. Het gedroomde tegengewicht bij elk gerecht vol ei en boter.
Voor een iets rondere en rijkere stijl dwalen we af naar de zonnige flanken van de Rijn. De Weissburgunder uit de Pfalz, of nog zuidelijker rond Baden, grossiert in uitbundig rijp steenfruit. Lichte houtrijping versterkt de notige toetsen. In Duitsland doet de druif het de laatste jaren zeer goed, ook in de koelere Moezel. Wijnbouwers proberen er een publiek te verleiden dat niet houdt van uitgesproken rieslings.
In Italië zijn de beste expressies van pinot bianco letterlijk grensgevallen uit hooggelegen wijngaarden richting de Oostenrijkse of Sloveense Alpen. Loepzuivere bergwijn uit Zuid-Tirol of Collio die je probleemloos enkele jaren mag vergeten in de kelder, om nadien nog complexere pinot blanc te ontdekken.
Geproefd en gekeurd: pinot blanc
1. Réserve, Fernand Engel, Elzas, Frankrijk, 11,50 euro, vinhmm.com
Een beet in een krokante peer tussen een kruidig veldboeket. Fris pompelmoesje op het eind. Biologisch plezier bij koude vis. Ideale prijs-kwaliteit.
2. Pinot Blanc Wild, Pietershof, Voerstreek, België, 21,30 euro, belgianwines.com
De wijngaard ligt langs een wandelroute op een zonnige zuidflank vol kalk. Zuurtjes, groene appel, Âcitrusfruit. Schenk niet te koud bij romig vegetarisch.
3. Weissburgunder Lössriedel Erste Lage, Bergdolt, Pfalz, Duitsland, 17,90 euro, riesling-pinot.com
Abrikozen en witte bessen, rond randje en wat amandel. Haal een halfuur op voorhand uit de koelkast. Lekker bij wit vlees.
4. Praesulis Weissburgunder, Gump Hof, Südtirol, Italië, 24,90 euro, wijnkennis.be
Wat een wijn, wat een lengte, wat een mineraliteit! De alpenhellingen geven mooie zuren en een rijk gevulde fruitmond. Heerlijk bij gegrilde courgettes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier