Houtbouillon of pistacheboter? 4 foodtrends die weldra op je bord liggen

onigiri
© Getty Images

De pannen van sterrenchefs en TikTok zijn goede voorspellers: deze foodtrends zullen we binnenkort nog vaker op het bord zien.

Hart van hout

Hout duikt steeds vaker op in de keuken: niet als designkeuze, wel als smaakmaker. Dit jaar leerden we van sterrenchef Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel) hoe hij de smaak van kippenbouillon oproept door de versnipperde takken van Chinese mahoniebomen te infuseren. En van een fruitteler die hofleverancier is bij toprestaurants kregen we toegefluisterd dat chefs intussen meer interesse hebben in het snoeihout van de cassisstruik dan in de bessen zelf. De volgende keer dat jij een gastronomisch bordje voorgeschoteld krijgt is de kant dus reƫel dat er een snoeischaar aan te pas kwam.

© Lauranne Van Naemen

Clash van culturen

Room in een carbonara of wortelen in je bolognesesaus: de tijd dat het heiligschennis was, ligt achter ons. Pasta keerde de dogmaā€™s de rug toe en omhelst fusion volledig. Zo mixt een populair recept van de New York Times Italiaanse, Japanse en Noord-Afrikaanse invloeden tot een spannende spaghetti met miso, harissa Ć©n parmezaan. En bij ghostkitchen Mac Mac (via Deliveroo) in Antwerpen bestel je een loaded mac ā€™n cheese: macaroni bedolven onder toppings als Philly Cheese Steak of Indian butter chicken curry.

© Lauranne Van Naemen

Japans hapje

Onigiri zijn schattige Japanse rijsthapjes, vaak in de vorm van een driehoekje. Ze worden gevuld met umeboshi (gepekelde Japanse pruim), tonijnsalade, zeewier of simpelweg bestrooid met furikake (de Japanse kruidenmix). Ze zijn handig te vervoeren en op hun best op kamertemperatuur en daarom ideaal als snack of lunch. De krokante nori wikkel je errond net voor het eten, zodat hij niet zacht wordt. Onigiri zijn al eeuwen populair in Japan maar ook in onze contreien wordt de fanbase steeds groter. Online vind je alle tools om ze thuis te maken. Of gris er volgende keer eentje mee in de Aziatische supermarkt, waar ze ingenieus verpakt zijn zodat de nori pas in aanraking komt de rijst als je ze uitpakt.

onigiri
© Lauranne Van Naemen

Groentje

De pistache heeft haar moment als razend populair ingrediĆ«nt in de viennoiserie – denk aan soesjes gevuld met pistacheroom of een suisse met krokante pistachepralinĆ©. Maar ook op TikTok gaat de pistache hard sinds de Dubai-chocoladereep, gevuld met pistachepasta en kataifi (krokante filodeegsliertjes), viraal ging. Wil je uitpakken met de knalgroene kleur? Investeer dan in een potje pistacheboter. Deze mooie groene pasta staat volgens het laatste trendrapport van Pinterest klaar om het potje pindakaas in je keukenkast te overklassen.

pistache
© Lauranne Van Naemen

Lees ook: Patissiers Joost Arijs en Anna Le Saux over het gebak van morgen: ā€˜We keren terug naar de essentie, zonder al die extra bazaarā€™

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content