Houtbouillon of pistacheboter? 4 foodtrends die weldra op je bord liggen
De pannen van sterrenchefs en TikTok zijn goede voorspellers: deze foodtrends zullen we binnenkort nog vaker op het bord zien.
Hart van hout
Hout duikt steeds vaker op in de keuken: niet als designkeuze, wel als smaakmaker. Dit jaar leerden we van sterrenchef Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel) hoe hij de smaak van kippenbouillon oproept door de versnipperde takken van Chinese mahoniebomen te infuseren. En van een fruitteler die hofleverancier is bij toprestaurants kregen we toegefluisterd dat chefs intussen meer interesse hebben in het snoeihout van de cassisstruik dan in de bessen zelf. De volgende keer dat jij een gastronomisch bordje voorgeschoteld krijgt is de kant dus reëel dat er een snoeischaar aan te pas kwam.
Clash van culturen
Room in een carbonara of wortelen in je bolognesesaus: de tijd dat het heiligschennis was, ligt achter ons. Pasta keerde de dogma’s de rug toe en omhelst fusion volledig. Zo mixt een populair recept van de New York Times Italiaanse, Japanse en Noord-Afrikaanse invloeden tot een spannende spaghetti met miso, harissa én parmezaan. En bij ghostkitchen Mac Mac (via Deliveroo) in Antwerpen bestel je een loaded mac ’n cheese: macaroni bedolven onder toppings als Philly Cheese Steak of Indian butter chicken curry.
Japans hapje
Onigiri zijn schattige Japanse rijsthapjes, vaak in de vorm van een driehoekje. Ze worden gevuld met umeboshi (gepekelde Japanse pruim), tonijnsalade, zeewier of simpelweg bestrooid met furikake (de Japanse kruidenmix). Ze zijn handig te vervoeren en op hun best op kamertemperatuur en daarom ideaal als snack of lunch. De krokante nori wikkel je errond net voor het eten, zodat hij niet zacht wordt. Onigiri zijn al eeuwen populair in Japan maar ook in onze contreien wordt de fanbase steeds groter. Online vind je alle tools om ze thuis te maken. Of gris er volgende keer eentje mee in de Aziatische supermarkt, waar ze ingenieus verpakt zijn zodat de nori pas in aanraking komt de rijst als je ze uitpakt.
Groentje
De pistache heeft haar moment als razend populair ingrediënt in de viennoiserie – denk aan soesjes gevuld met pistacheroom of een suisse met krokante pistachepraliné. Maar ook op TikTok gaat de pistache hard sinds de Dubai-chocoladereep, gevuld met pistachepasta en kataifi (krokante filodeegsliertjes), viraal ging. Wil je uitpakken met de knalgroene kleur? Investeer dan in een potje pistacheboter. Deze mooie groene pasta staat volgens het laatste trendrapport van Pinterest klaar om het potje pindakaas in je keukenkast te overklassen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier