Master Blender van Johnnie Walker over de meest zinnenprikkelende drank
Jim Beveridge is een wereldwijd gerespecteerde Master Blender in dienst van Johnnie Walker. Wij schoven bij hem aan tafel voor een gesprek over de goudgele drank en zijn boeiende carrière.
Jim Beveridge is een wereldwijd gerespecteerde Master Blender in dienst van Johnnie Walker. Wij schoven bij hem aan tafel voor een gesprek over de goudgele drank en zijn boeiende carrière. Hoe ben je een Master Blender geworden ?
Ik ben al sinds 1979 in dienst van Johnnie Walker. Ik heb eigenlijk chemie gestudeerd aan de universiteit en kwam terecht bij het merk als chemische analist. Ik geraakte al snel geïnteresseerd in de smaken en geuren van whisky. Met mijn wetenschappelijke achtergrond, interesse in geuren en smaken en jarenlange ervaring ging ik aan de slag als blender. Ik hing mijn labjas aan de wilgen en werd lid van het blendersteam. Ik heb nu zelf een team van 12 blenders, waarvan er vijf of zes Master Blenders kunnen worden.
Wat je echt moet verstaan als Master Blender is hoe whisky wordt gemaakt en welke gevolgen dat kan hebben op de smaak.
Zitten er ook vrouwen in je team?
Ja, absoluut en hele goede zelfs. Het zou wel eens kunnen dat ik word opgevolgd door een vrouw.
Waar vinden we de beste whisky van de wereld?
Dat is een moeilijke vraag. Je kan op veel plaatsen heel goede whisky vinden. In Taiwan is er bijvoorbeeld een schitterende whisky. Ze zijn allemaal anders dan Schotse whisky en hebben hun eigen identiteit. Ze hebben niet dezelfde traditie die wij hebben.
Hoe vind je een evenwicht tussen wat jij een goede whisky vindt en wat de klanten lekker vinden?
Ik stel mezelf als Master Blender ten dienste van mijn publiek en probeer de whisky zo goed mogelijk naar hun wensen te richten. Ikzelf hou van de gelaagdheid van onze whisky bij Johnnie Walker. Andere whisky’s kiezen vaak voor een meer eentonige smaak, een zachtere smaak. Maar geef mij maar de intensiteit en complexiteit van Johnnie Walker. De klanten lijken er ook van te houden, dus dat zit wel goed.
Wat maakt het Blue Label van Johnnie Walker zo speciaal?
Het meest simplistische antwoord hierop is: ‘Omdat het is wat het is.’ Maar wat het Blue Label voor mij zo superieur maakt is het vakmanschap dat eraan vooraf gaat. Er zijn maar heel weinig vaten die voldoen aan de eisen om in de flessen van het Blue Label terecht te komen. Ik heb geluk als Master Blender dat ik kan kiezen uit een heel groot aantal kwalitatieve whisky’s die op de juiste manier zijn gerijpt. Verder moet je verstand hebben van hoe je de verschillende smaken van de verschillende whisky’s moet samenbrengen. Ervaring heeft me geleerd wat de beste combinaties zijn.
Op gebied van smaak is het Blue Label erg gedurfd en gelaagd. Het is een explosie aan smaak die je mond verwarmt en je zintuigen prikkelt. Toch is het ook een toegankelijke whisky die door veel mensen wordt gesmaakt. Taal is een moeilijk medium om over te brengen wat deze whisky zo goed maakt. Je moet het gewoon ervaren.
Hoe ben je erin geslaagd om de smaak consistent te houden gedurende al die jaren ondanks de snel veranderende wereld?
De aarde verandert inderdaad, maar de sleutel tot consistentie is het verstaan van de invloeden die belang hebben bij het vormen van de smaak van whisky. Ik gebruik mijn wetenschappelijke kennis en hou rekening met alle factoren van buitenaf die invloed kunnen hebben op de smaak. Over vijftig jaar zal de smaak van onze whisky daarom nog steeds gelijk zijn aan de smaak nu. De manier waarop we whisky maken zal waarschijnlijk wel moeten evolueren, maar ik ben ervan overtuigd dat dankzij onze kennis en de steeds evoluerende wetenschap er steeds minder variatie zal zijn over de jaren heen.
Vroeger moest het blenden van whisky zich meer bezig houden met de consistentie, maar nu gaat het meer om het creëren van uitmuntende smaken.
(LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier