Lunchformule, succesformule: 13 topzaken waar je ’s middags aan een zachte prijs kunt tafelen

De ervaren eter weet al langer dat het beste moment om uit eten te gaan niet per se de avond is. Een lunchformule is compacter en vaak ook goedkoper. Hier eet je ’s middags voor scherpe prijzen.

1. Vonk

De neobistro Vonk aan het marktplein van Kachtegem is een opvallende nieuwkomer. In de serre die bij de gebouwen van feestzaal ‘t Hoornaerts hoort, kun je aanschuiven voor een spannende maaltijd in een prachtig decor. Vonk is een laagdrempelige gastrobar waar klassieke gerechten herdacht of herwerkt worden tot een up-to-date versie. Zo vind je op de kaart soms tarbot, kreeft en oesters in een verrassend jasje of met eigentijdse garnituren. Tijdens de avondservice kies je uit de beknopte maar boeiende menukaart. Wie liever ‘s middags de voeten onder tafel schuift, kan hier terecht voor een wekelijks veranderend lunchmenu dat twee gerechten voor amper 34 euro per persoon aanbiedt, een koopje.

Kachtemsplein 13, 8870 Izegem, vonk-gastrobar.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Cuichine

Cuichine is al meer dan tien jaar een vaste waarde in de Antwerpse wijk Zurenborg. Ze verhuisden enkele jaren geleden naar een straat verder om meer gasten te kunnen ontvangen en in de zomermaanden een terras te kunnen zetten. De filosofie bleef evenwel dezelfde: een eigentijdse interpretatie van een Chinees restaurant, met een kleine kaart, verse ingrediënten, goede wijnen en een open keuken. Verwacht hier een frisse versie van de Pekingeend, garnalen met typische XO-saus of entrecôte met Kantonese ‘Hak Jiu’-pepersaus. Wie zich liever laat verrassen kan het Carte Blanche Menu nemen, waarbij de keuken voor jou drie of vier gangen uitkiest. Diezelfde formule is voor de lunch nog compacter met twee gerechten en kost amper 32 euro.

Draakplaats 3, 2018 Antwerpen, cuichine.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Rebelle

Als je aan influencer Jonas Van Boxstael – Bokkie De Repper voor de vrienden – vraagt wat zijn favoriete restaurant in Vlaanderen is, zal die hoogstwaarschijnlijk Rebelle kiezen. De creaties van chef Martijn Defauw zijn dan ook een toonbeeld van hedendaagse gastronomie. Met respect voor culinair erfgoed en liefde voor klassieke producten brengt hij een verfrissende versie van fine dining. De Gault & Millau Jonge Chef van het Jaar 2022 serveert een vast menu dat varieert tussen de 120 en 155 euro per persoon. Wie de kunsten van chef Defauw graag iets budgetvriendelijker uitprobeert, is van harte welkom voor een lunch. Voor drie gerechten betaal je dan slechts 60 euro.

Rekkemsestraat 226, 8510 Kortrijk, restaurantrebelle.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. De Mijlpaal

Dat Tongeren de oudste stad van ons land is, weet haast iedereen. Maar dat deze parel van Haspengouw ook een culinaire trekpleister is, wordt nog vaak over het hoofd gezien. Het aanbod aan toegankelijke en meer gastronomische zaken per capita is verrassend groot. De Mijlpaal is ondertussen een vaste waarde in de tweede categorie. Chef Jan Menten en zijn vrouw An Penxten schrijven al meer dan twintig jaar samen aan het verhaal van deze bijzondere zaak, die met een eigen kruidentuin en serres werkt voor de garnituren. Sinds 2012 mogen ze een Michelinster naast hun naam hangen en ook bij Gault & Millau hebben ze al jaren een mooie score. ‘s Avonds eet je hier de grote klassiekers uit de Franse keuken à la carte, maar ‘s middags is er een menuformule voorzien. Die kan al vanaf drie gerechten voor slechts 55 euro.

Sint-Truiderstraat 25, 3700 Tongeren, demijlpaal.org

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

5. Convento

Convento is al sinds 2009 een van de favoriete wijnwinkels van de Leuvenaar. Het passieproject van journalist en connaisseur Stéphane Godfroid groeide uit tot een instituut voor conventionele wijnen voor ieders budget. Toen daar in 2017 een bistro onder dezelfde naam bij kwam, was dat ook nagenoeg meteen een succes. Je eet er volgens een vast stramien dat je hier en daar, naar voorkeur en honger, nog kunt bijsturen. Ook de vegetariërs worden niet vergeten: er is een volledig groentemenu dat op eenzelfde manier kan worden uitgebreid. Het spreekt haast voor zich dat advies bij de keuze van de juiste fles wijn in overvloed aanwezig is. Ook voor het middagmaal kun je bij Convento terecht voor een elegante maaltijd. Voor 47 euro serveren ze drie bereidingen en voor twee gangen ben je slechts 34 euro kwijt. Wie toch liever zelf kiest, kan ook steeds à la carte bestellen.

Mechelsestraat 87, 3000 Leuven, convento.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

6. Publiek Gent

Getipt door Wim Ballieu

Wim Ballieu is chef en ondernemer. Intussen zijn er vijf vestigingen van zijn restaurantconcept Balls & Glory, waar je terecht kunt voor ouderwetse gehakballen in een modern jasje. Daarnaast frist hij grootmoeders keuken op in zijn kookboeken Ovenschotels en Nog meer ovenschotels.

Publiek is het sterrenrestaurant van chef Olly Ceulenaere, die kookt met vergeten ingrediënten en uitblinkt in onverwachte combinaties. Het is echt wat een restaurant moet zijn voor mij: zowel het eten als de gastvrijheid voelt als thuiskomen. Extra leuk is dat er een lastminutelijn is, waar je naar kunt bellen voor plaatsjes die vrijkomen. De lunch is hier erg betaalbaar: het driegangenmenu kost 52 euro, bijna de helft van het budget voor een diner. Een goede manier om kennis te maken met deze keuken.’

Ham 39, 9000 Gent, publiekgent.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

7. VerTige

Bij Pépite in Namen deed Kevin Perlot ons al watertanden – we herinneren ons nog levendig de ananas met cayennepeper die we er voorgeschoteld kregen. Zeven jaar later staat deze getalenteerde chef aan het roer van VerTige, een zaak die werd opgestart door de bekende Waalse chef Sang Hoon Degeimbre. Zijn missie? Bewijzen dat topgastronomie hand in hand kan gaan met een minimale ecologische voetafdruk. ‘s Avonds schuif je aan voor het zesgangenmenu (95 euro), ‘s middags wordt een driegangenmenu geserveerd (49 euro). Perlot kookt plantaardig, maar de menu’s zijn ook verkrijgbaar met vis en/of vlees.

Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel, vertigebxl.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

8. Les Caves d’Alex

Dit restaurant van Alex Cardoso en Hugues De Cuyper is een lust voor de smaakpapillen en voor het oog. Het is gevestigd in oude, gewelfde kelders waar vroeger de wijnen rijpten van importeur Arthur Mouchart, intussen een merk van honderd jaar oud.  Vandaag eet je er tussen de imposante wijnvaten. Het menu is klassiek, de focus ligt op vlees (de filet pur voor zes personen, die 72 uur van tevoren moet worden besteld, is een onvergetelijke ervaring). Waar je voor een diner al gauw rond de 70 euro uitkomt, is er al een lunch beschikbaar voor 33 euro. Voor dat bedrag tovert de chef amuses, voorgerecht, hoofdgerecht en mignardises op tafel. Ook de wijnkaart is indrukwekkend.

Eugène Cattoirstraat 14, 1050 Elsene, lescavesdalex.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

9. Les Brigittines

Les Brigittines staat al jaren met stip genoteerd in het adresboekje van de Brusselse levensgenieter, en terecht. Alleen al het art-nouveau-interieur van dit voormalige postkantoor maakt een bezoek de moeite waard. De diepgroene muren, oude schilderijen, een grote open haard en authentieke houten lambrisering brengen elke gast meteen in de sfeer. Op het menu staan Frans-Belgische klassiekers op topniveau, waardoor de prijzen begrijpelijk aan de hoge kant zijn – tenzij je voor de lunch gaat: drie gangen voor 35 euro. Old school is good school.

Kapellemarkt 5, 1000 Brussel, lesbrigittines.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

10. Contre Façon

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, doet Loïc Pierard niet aan contrefaçon (Frans voor ‘namaak’). Wel serveert hij doordacht gedresseerde bistronomie waaruit niet alleen zijn technisch meesterschap, maar ook de uitmuntendheid van de ingrediënten spreekt. De lunch, twee gangen voor 32 euro, is een uitstekende manier om kennis te maken met de keuken van Pierard. Toen wij het adres (een sober huis in het centrum) bezochten, kregen we een gepocheerd eitje, asperges en Ibericoham geserveerd als voorgerecht. Als hoofdgerecht kwam er fricassee van de malse bil van Ardèchekip met paddenstoelen, brood met uien en spekjes en opgeklopte boter op tafel.

Place de Virelles 18, 6461 Chimay, contre-facon.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

11. Les 4 Saisons

Hoewel ondertussen zoveel Waalse restaurants een gevel in lokale steen met een eigentijds interieur combineren dat het een tikje voorspelbaar is geworden, blijft het een aantrekkelijke formule, zeker wanneer dat verzoenen van de smaak van het verleden met die van vandaag ook in de gerechten tot uiting komt. Bij Les 4 Saisons wordt dit nog versterkt door het samengaan van een open vuur met een open keuken. Ontdek de hedendaagse interpretatie van klassiekers door chef Pascal Nisette (zoals gebakken ganzenlever of kabeljauw à la plancha) tijdens een gunstig geprijsde lunch (29 euro voor twee gangen).

Rue de Bastogne 108, 6900 Marche-en-Famenne, les-4-saisons-restaurant.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12. La Roseraie

Wie iets te vieren heeft, zou zich kunnen trakteren op een weekend in een van de shelters, de comfortabele tiny houses in hout en glas op het prachtige landgoed van La Roseraie. Maar het is ook mogelijk om voor een meer bescheiden bedrag te genieten van de sierlijke gerechten van chef Marie Trignon. Na een opleiding tot tolk besloot ze een totaal andere weg in te slaan. Ondertussen heeft ze zelfs een Michelinster veroverd. Op vrijdag kun je hier reserveren voor een lunch van 50 euro, die bestaat uit drie gangen plus amuses vooraf en mignardises achteraf.

Route de Limet 80, 4577 Modave, laroseraiemodave.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13. L’Episode

Oorspronkelijk was dit restaurant in het hart van het Domaine de Waillimont – een domein van 18 hectare in het beschermde natuurgebied Natura 2000 – slechts bedoeld als ‘tussendoortje’. Maar dat was buiten het enthousiasme gerekend dat de jonge chef bij zijn klanten zou opwekken. Jordan Boreux is dan ook een telg uit een familie die haar sporen heeft verdiend op het nationale gastronomische toneel. Het interieur – houten balken, eiken vatenen comfortabele stoelen – nodigt uit tot een ontspannen lunch. Van ons bezoek herinneren we ons de kippenpoot gevuld met geroosterde aubergine en zwarte knoflook. Boreux kookt zo lokaal mogelijk, de groenten en kruiden komen uit de moestuin op het landgoed. De lunch, La Séquence genoemd, wordt elke middag aangeboden, behalve op zondag, en omvat twee gangen naar keuze (voorgerecht en hoofdgerecht of hoofdgerecht en dessert) voor 32 euro.

Waillimont 2, 6887 Herbeumont, lepisode.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer uitzonderlijke eetadressen:
Recht van het veld: 12 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediënten oogst 
Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zetten 
Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu
Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel
Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen
Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op ‘horecazondag’ heerlijk kunt tafelen
Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content