Waarom rode schuimwijnen eerherstel verdienen: ‘Meer body en power dan hun witte en rosé tegenhangers’

rode schuimwijnen
© Getty Images

Wijnkenner Dennis van den Buijs schenkt klare wijn. Deze week herstelt hij de kwalijke reputatie van rode schuimwijnen.

Het is rood en bruisend? Geen flesje spuitwater van ’s lands bekendste bron, wél een rode schuimwijn. Die heeft onterecht een slecht imago, te wijten aan de mierzoete lambrusco die de Italianen vanaf de jaren zestig produceerden voor de suikerverslaafde Amerikanen. U weet wel: die fles van drie euro onderaan in het rek die meer weg heeft van cola met alcohol.

Helaas denken velen nu nog steeds dat elke rode frizzante of pet’nat een vloeibaar snoepje is. Au contraire! Drink maar eens een échte lambrusco. Een rode parelende wijn met fijne zuurtjes en veel minder suikers. Ideaal als tegengewicht bij bijvoorbeeld vette charcuterie zoals mortadella of zoute kazen zoals parmigiano.

Rode schuimwijnen hebben meer body en power dan hun witte en rosé tegenhangers.

Lambrusco is ook heerlijk bij tomatensauzen, en zeker bij spaghetti ‘bolognaise’ op zijn Vlaams, bomvol groenten, tomaten en gehakt. En wat dan gezegd van een zomerse barbecue? Van frivool aperitief tot sappig ribstuk: rode bubbels, zoals ook de betere Duitse Rotsekt, kunnen het allemaal aan. Rode schuimwijnen hebben namelijk meer body en power dan hun witte en rosé tegenhangers.

Technisch is het niet eenvoudig om elegante rode bubbels te maken. Voor de dieprode kleur moeten de schillen lang in contact blijven met het geperste sap. Maar dan krijg je ook bittertjes, en die botsen met de zuivere zuren die we associëren met andere schuimwijnen, genre champagne.

Verschillende makers van natuurwijnen zijn erin geslaagd om die eigenheid te omarmen. Van zowat elke blauwe druif maken ze donkere pet’nat: oerbubbels volgens de méthode ancestrale. Daarbij ontstaan de bubbels in de fles zelf, dankzij een chemische dans van gisten en suikers onder een kroonkurk. Er is geen geldig excuus meer om rode bubbels te mijden: er bruist voor elk wat wils!

rode schuimwijnen

1. Redmoon, Château Vieux Moulin, Corbières, Frankrijk, 21,50 euro, likor.be

Pet’nat bomvol knapperige rode aardbeitjes van cinsault en carignan. Speelse natuurwijn bij lentebrunch, picknick of zilte salades.

2. Pinot Noir Brut, Barth, Rheingau, Duitsland, 28 euro, vinsekt.be

Schuimende Duitse Rotsekt. Biologisch, fruitig met diepgang. Perfect bij de volledige zomerse barbecue, top van aperitief over vlees tot bij het fruitdessert.

3. Contrada Borgoleto, Cantina Puianello, Reggio Emilia, Italië, 9,75 euro, lambruscoworld.be

Een semi secco vol zure kersen, een wit pepertje en mooie rondeur. Ideaal bij zoute umami gerechten zoals melanzane.

4. Offshoot Zweigelt, Gabernik23, Slovenië, 16,95 euro, bottleneck.be

Natuurwijn vol paarse pracht, kruidige cassis en fijne tannine. Een diepe schuimwijn vol karakter, lekker bij een zoetige wildstoofpot of als apero.

Lees ook: Bordeaux goes bio: expert Dennis van den Buijs proeft verrassende wijnen uit een klassieke wijnregio

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise