‘Kweekburger smakelijk maar niet zo sappig’
In Londen is een hamburger gepresenteerd van rundvlees dat gekweekt werd in een laboratorium. ‘Hij is naar verluidt ‘niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak.’
De Maastrichtse hoogleraar Mark Post heeft maandag in Londen een hamburger gepresenteerd van rundvlees dat hij zelf heeft gekweekt. Het vlees werd geproefd door de Amerikaanse journalist Josh Schonwald en de Oostenrijkse voedselwetenschapper Hanni Rützler.
“Ik had verwacht dat de textuur zachter zou zijn. Er zit nogal wat smaak aan door het bakken. Er zit geen vet in, dus hij is niet zo sappig, maar het zit wel dicht bij vlees qua smaak. Ik mis wel zout en peper”, evalueerde onderzoekster Rützler.
Journalist Schonwald vond de textuur aanvoelen als een conventionele hamburger. “Maar ik vind het moeilijk vergelijken, want ik heb de laatste 20 jaar niet vaak een hamburger gegeten zonder ui of ketchup”, voegde hij daaraan toe.
Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de Maastrichtse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post heeft opgekweekt in zijn laboratorium. Het vlees is gekweekt uit stamcellen van een koe.
Als de hamburger straks in de winkel ligt, kost hij evenveel als een echt stukje vlees of is hij zelfs goedkoper, zegt de hoogleraar. Het stukje kweekvlees dat maandag in de pan lag, kost echter vele malen meer dan een stukje in de supermarkt.
Post maakte maandag bekend dat mede-Google-oprichter Sergey Brin al 700.000 euro geïnvesteerd heeft in het project. Critici vragen zich af of het vlees wel veilig is, maar volgens Post is er “geen reden om te denken dat het onveilig is”. (Belga/DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier