Ik drink nooit alcohol. Niet omwille van een trauma, ongeneselijke ziekte of religieuze overtuiging. En dat kunnen mensen maar moeilijk geloven. Het is meer sociaal aanvaard om veel te drinken dan geen druppel aan te raken. En toch durf ik mij in sociale kringen te begeven en al eens wild te dansen.
In februari daagt Tournée Minérale, een initiatief van De DrugLijn, VAD en Stichting tegen Kanker, Belgen uit om een maand lang geen alcohol te drinken. Na een maand zonder alcohol zijn er heel wat mensen overtuigd van deze levensstijl en gaan minder of geen alcohol drinken. Probeer tijdens TM zoveel mogelijk sociale activiteiten in te plannen. Zo kom je jezelf misschien nog eens tegen en besef je dat nuchter feesten perfect mogelijk is. p>
Wat een malle geheelonthouder zoal naar haar hoofd geslingerd krijgt? De volgende stellingen in het kwadraat.
‘Wauw, je drinkt nooit alcohol? Dat moet moeilijk zijn?’
Een vraag die ik vaak te horen krijg wanneer het onderwerp ter sprake komt. Eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat het helemaal niet moeilijk is om geen alcohol te drinken, aangezien ik alcohol smerig vind en geen sociale angst voel tijdens het uitgaan. Op mijn veertiende, het jaar waarin ik voor het eerst naar de plaatselijke schoolfuif ging, besliste ik al: die troep komt er bij mij niet in.
Vrijwillig het gevoel creëren van een ontstoken slokdarm die in lichterlaaie staat spreekt me nog steeds niet aan. De heerlijke smaak die de alcoholische drankjes zouden moeten bezitten kan ik niet ontwaren wanneer ik proef van wijn, bier, sterke dranken of zelfs mierzoete cocktails.
‘Maar dan ben jij een echte huismus? Dans jij wel ooit op tafel?’
Ik drink nooit alcohol en ben geen sociale paria
Dat we dronken moeten zijn om ons lichtelijk belachelijk te maken tijdens het uitgaan is een sociale constructie. Ja, ook geheelonthouders kunnen totaal losgaan op feestjes en in een roes terechtkomen tijdens de feestvreugde. Het is een kwestie van de schaamte opzij zetten. Ik wil niet beweren dat iedereen even schaamteloos is als ik, maar als mensen bittere dranken kunnen leren slikken, kunnen ze ook proberen om bloednuchter mee te kwelen met foute nummers.
En als mediteren een hype kan worden, een bezigheid waar je een knap staaltje wilskracht voor nodig hebt, lijkt nuchter uitgaan me een bijzonder goed alternatief voor wie graag de benen strekt tijdens het testen van de menselijke wil. De volgende ochtend kan je trouwens fluitend wentelteefjes bakken en de weekendkrant lezen zonder kloppend hoofd. Gezellig hoor.
‘Maar als jij niet drinkt, ga je ons dan bekritiseren?’
Ik wil geen pretbederver zijn. Op café gaan is gezellig en gaan dansen ontspannend. Maar het idee dat daar altijd alcohol bij geserveerd moet worden, is destructief. Schoorvoetend voorstellen dat wat minder alcohol drinken misschien een goed idee is, wordt gemakkelijk weggelachen. Het is moeilijk in een wet te gieten en wat je verbiedt, wordt net des te aantrekkelijk. Wie zeurt over alcohol wordt bovendien een kwezel genoemd, want ‘iedereen moet toch maar zelf beslissen wat hij of zij met z’n leven doet.’
Als mijn gezelschap wil drinken, sta ik niet recht om een speech af te steken over de negatieve eigenschappen van alcohol. Zolang niemand overgeeft in mijn planten, achter het stuur kruipt of ongepast seksueel of agressief gedrag vertoont, heb ik er geen moeite mee om me te amuseren met aangeschoten mensen. Die geheimen die jullie rondbazuinen hou ik zelfs met liefde voor mezelf.
‘Wie zijn best doet zal het leren’
Alcohol moet je leren drinken is de dooddoener die ik tot treurens toe te horen krijg. Dat je spruitjes moet leren eten of een bitter medicijn moet leren slikken wil ik nog aannemen. Maar alcohol, een in wezen giftig goedje? Dat is klinkklare onzin. Dat ‘geheelonthouders’ de uitzondering zijn in plaats van de regel en worden aangegaapt alsof ze freaks of nature zijn, is eigenlijk te gek voor woorden. ‘Maar heb je al geproefd? Je hebt vast nog geen écht goede wijn voorgeschoteld gekregen. We proberen je niet te vergiftigen hoor’ Ongeloof, spot, irritatie: allemaal emoties waar ik mee moet afrekenen.
Alcohol moet je leren drinken is de dooddoener die ik tot treurens toe te horen krijg.
Op feestjes voelen de hosts zich persoonlijk beledigd als je hun zelfbedachte cocktail niet wil proeven, als vrouw wordt er naar je buik gestaard alsof daar geheid een baby in aan het groeien is en er wordt subtiel gevist naar eventuele trauma’s of ziektes waardoor je niet drinkt. Mijn persoonlijke besluit in dit soort situaties is: ‘Ik weiger iets te leren drinken dat ongezond is en waar de grote meerderheid zich als een lallende clown van gaat gedragen.’ Ik ben ook van het type dat niet in een put zou springen als men mij dat vraagt.
‘Wijn is toch gezond? Volgens mij is niet drinken nefast voor je hart.’
En dan komen de spreekwoordelijke degens uit de kast. Want zijn er geen studies die aantonen dat alcohol net gezond is? Dat zij die drinken zelfs gezonder zijn dan geheelonthouders? Berg die nonsens maar weer op. Die studies zijn inmiddels afgedaan als wishful thinking. Zoals professor Filip Lardon, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen, stelt: ‘Alcohol vernielt levens, elke dag, en dat moet stoppen. Dat een glas op z’n tijd evenwel zou beschermen tegen sterven door hart- en vaatziekten, is achterhaald. Omdat bij geheelonthouders ook ex-verslaafden en patiënten zijn die niet mogen drinken, was die stelling altijd al discutabel. Recent is ze nu weerlegd.’ Eet liever wat bessen, ga sporten en adem frisse lucht in: dat is de échte cocktail voor een gezond leven.
Dat een glas op z’n tijd evenwel zou beschermen tegen sterven door hart- en vaatziekten, is achterhaald.
Overmatig alcoholgebruik leidt tot heel wat gezondheidsproblemen, waaronder slaapstoornissen, depressies, hart- en vaatziekten, overgewicht, maar ook kanker.
‘Het grote publiek onderschat vaak het verband dat bestaat tussen alcohol en kanker‘, zegt dokter Didier Vander Steichel van de Stichting tegen Kanker. ‘Bij vrouwen is 2 tot 3 procent van de kankerdoden te wijten aan alcohol, bij mannen loopt dat zelfs op tot 10 procent.’ Experts zijn het erover eens dat niet meer dan twee drankjes per dag voor mannen, en één per dag voor vrouwen het maximum is om gezond te zijn. En dan spreken we nog niet over de relationele of sociale problemen die (overmatig) alcoholgebruik met zich kunnen meebrengen.
Maak je eigen keuzes met je gezond verstand.
Denk dus eerst even na wanneer je nog eens in een kramp schiet van het lachen omdat mensen niet drinken of wanneer je defensieve excuses verzint. Niet alleen is niet drinken de meer gezonde keuze, geheelonthouders hebben net zo min als fans van alcohol nood aan vingerwijzen.
Als je zo nodig kritiek wilt uiten op mijn eetpatroon, vraag dan naar mijn suiker- in plaats van alcoholinname. Maak je eigen keuzes en maak die met je gezond verstand.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier