‘Ik ben niet geïnteresseerd in het zoveelste boek over de airfryer’: Wouter Cajot van boekhandel Stad Leest tipt 3 kookboeken
Voor wie graag kookt is een kookboek vol inspiratie een goede compagnon de route. Maar hoe vind je net dat ene goede boek in de stapels die elk jaar verschijnen? Wouter Cajot van Stad Leest tipt 3 favorieten, voor wie net iets meer wil dan de laatste pennenvrucht van televisiekoks.
Kookboeken maken zoveel deel uit van het DNA van ’t Stad Leest, dat ook de evenementen in de winkel regelmatig bijzonder lekker zijn.
Wouter Cajot: ‘Ik selecteer vooral op de kaft. Wij hebben thuis geen kasten en al mijn boeken liggen op tafel; ik ga daar echt geen lelijke boeken leggen. Mijn tweede vuistregel is dat een kookboek vernieuwend moet zijn. Ik ben niet geïnteresseerd in het zoveelste boek over de airfryer, voor mij moet er altijd een verhalend element in zitten. Daarom leg ik ook non-fictieboeken over eten op mijn kooktafel, zoals de biografie van een kok.
Belgische boeken beantwoorden vaak niet aan mijn vereisten. Kookboeken zijn dure producties en ik merk een soort angst bij Nederlandstalige uitgeverijen, alsof er toch niet op te boksen valt tegen Ottolenghi. Daarom brengen wij veel Engelstalige boeken. Het Verenigd Koninkrijk is een voorloper in Europa, met uitgeverijen als Phaidon en Thames & Hudson.
Jammer genoeg wordt er weinig vertaald, en zelfs als dat wel gebeurt, is het moeilijk voor boeiende figuren uit het buitenland om hier voet aan wal te krijgen. Zo lustte de Vlaming het prachtige boek The Farm Table van Julius Roberts niet. Absoluut onterecht. Om zulke boeken wat bekender te maken, organiseren wij in de winkel regelmatig etentjes, maar ik kan het niet alleen trekken als boekhandelaar. Ook onze tv-zenders zouden zeker de blik wat mogen verruimen bij het inplannen van hun culinaire programma’s.’
Oudaan 18, Antwerpen, stadleest.be
Drie favoriete kookboeken van Wouter Cajot
Café Cecilia Cookbook – Max Rocha
‘Mijn lievelingsboek van dit seizoen, van het gelijknamige restaurant in Londen dat het eten serveert dat ik zo graag eet: pure, laidback, Britse gastropub, met veel respect voor het ingrediënt. Je hebt geen mooi gedekte tafel, zalfkes en toefkes nodig, het is wat het is. Zo wordt er een hele kip in de oven geschoven, iets waar veel mensen bang van zijn. Vlees mag nog vlees zijn, groenten mogen groenten zijn, kom binnen en zet u. Ik ben heel blij dat ook steeds meer Antwerpse restaurants die filosofie omarmen.’
Eat NYC – Yasmin Newman
‘Soms zijn kookboeken de beste reisgidsen. Ik hou van de grafische kaft en van de blauw-wit geblokte snede van Eat NYC, en de sfeer druipt eraf. Ik kook hier niet meteen uit, maar het is wel een boek vol voorpret voor wie een tripje New York plant, of een aandenken voor wie er met water in de mond aan terugdenkt.’
Bij Meera aan tafel – Meera Sodha
‘Meera Sodha bracht eerder al een fantastisch Indisch kookboek uit en bundelde nu 120 alledaagse recepten die toevallig ook vegetarisch of vegan zijn. Dat wordt niet echt zo benoemd, het is gewoon zo en het is superlekker. Ik eet heel graag vlees, maar alleen nog op restaurant. Kookboeken waarbij je niet doorhebt dat je vegetarisch eet omdat de recepten zo goed zijn: daar hebben we er meer van nodig.’
Kookinspiratie nodig? Je vindt hier recepten uit een aantal van de vermelde boeken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier