Hoe maak je de perfecte dame blanche?
-
Difficulty
Easy
Het recept oogt simpel, de bereiding van een perfecte dame blanche is dat niet. Wil je hem toch zelf klaarmaken? Probeer dit recept.
Room, melk, eieren, suiker, vanille en chocolade: de ingrediënten zijn gemakkelijk te vinden en het recept voor dame blanche oogt op het eerste gezicht eenvoudig. Maar de bereiding is het dus niet.
Voor een smeuïge, zacht smeltende en dus vooral niet te koude dame blanche, gemaakt volgens de regels van de kunst, heb je professioneel en duur keukenmateriaal nodig. Daardoor blijft de populaire ‘witte dame’ vooral een typische restaurant- of ijssalonlekkernij.
Maar je wil zelf een dame blanche klaarmaken? Gracieus koel in de aanblik? Lichtzoet, met lekkere hints van de vanille en finaal zacht wegsmeltend? Probeer dit recept.
Bereiding
Vanille-ijs
- 500 ml melk
- 1 vanillepeul
- 5 eierdooiers
- 165 g suiker
- 5 dl room
Slagroom
- 250 ml room
- 1 zakje vanileesuiker
Chocoladesaus
- 1 el suiker
- 100 ml melk
- 100 g fondantchocolade
- Klontje koude boter
Bereiding
- Maak het ijs: breng de melk met de opengesneden vanillepeul aan de kook. Roer de eierdooiers los met de suiker. Giet een deel van de kokende melk op het suikermengsel. Roer goed door elkaar en giet bij de rest van de melk. Roer op zacht vuur tot een glad gebonden saus en roer van het vuur verder koud. Haal de vanillepeul eruit en voeg de room toe. Zet een nacht koud weg en draai er dan ijs van. Zet weg in de diepvriezer.
- Maak de slagroom: klop de room op met de vanillesuiker. Zet weg in de koelkast.
- Maak de chocoladesaus: kook de melk stroperig met de suiker en smelt er vervolgens de
- chocolade in. Blijf goed roeren. Roer er tot slot de koude boter door.
- Stel de dame blanche samen: giet de chocoladesaus bij het ijs en werk af met een flinke toef slagroom. Of serveer de saus en slagroom apart bij de ijscoupe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier