Hoe je voedselverspilling kan stoppen in jouw keuken
We smijten erg veel perfect eetbaar voedsel weg en dat is jammer, zowel voor je ecologische voetafdruk als voor je portemonnee. Zelfs als je denkt behoorlijk goed bezig te zijn, is de kans erg groot dat je van deze tips nog iets kan leren.
Je bent vermoedelijk al rond je oren geslagen met tips als ‘koop niet te veel’ en ‘plan je weekmenu’, maar je kan voedselverspilling eigenlijk op nog een gemakkelijkere manier vermijden dan door die tips toe te passen (hoewel je ze zeker in je achterhoofd mag houden). Die manier is bovendien behoorlijk simpel: benut je voedsel ten volle. Verschillende (delen van) producten die jij in de vuilbak gooit, zijn namelijk nog perfect eetbaar en dat is zonde, zowel voor je ecologische voetafdruk als voor je portemonnee.
Zelfs de zaken waarvan je bijna zeker weet dat ze toch wel écht afval zijn – denk aan schillen of de harde stukjes in je groente – kunnen nog nuttig zijn.
Groenten
Het is behoorlijk gek hoeveel perfect eetbare delen van groenten we weggooien. De stengel van broccoli smaakt bijvoorbeeld net hetzelfde als de roosjes, maar toch eindigt die vaak bij het GFT. Het groen van prei is dan misschien niet geschikt om een mooie witte preisoep mee te maken, maar in eender welk ander preigerecht kan het gebruikt worden zonder enige toegeving te moeten doen op gebied van smaak. Toch eindigt het vaak naast de broccolistengel in de vergeetput. Zonde! Want je verspilt er niet alleen voedsel mee, maar je eten kost je op die manier ook meer. Zonder dat dat eigenlijk nodig is.
Loof
Wat ook vaak in de vuilbak belandt, is het loof van verschillende groenten zoals wortels, raapjes of radijzen. Wederom: dat is nergens voor nodig, want het ‘nutteloze’ groen is perfect eetbaar. Probeer maar eens enkele (schoongewassen) blaadjes in een groene salade voor een pittige toets! Bovendien kan je er, net als met sla, een lekkere soep van koken. Of maak er een pesto mee door het zachte deel van het loof te blenden met flink wat olijfolie, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en peper en zout. Je hoeft heus niet altijd basilicum te gebruiken voor de smeuïge saus.
‘Echt afval’
Zelfs de zaken waarvan je bijna zeker weet dat ze toch wel écht afval zijn – denk aan schillen of de harde stukjes in je groente – kunnen nog nuttig zijn. Van schoongemaakte aardappelschillen kan bijvoorbeeld je gemakkelijk homemade chips maken door ze flink ingevet in een hete oven te schuiven: lekkerder dan die uit een zakje!
Bewaar asperge-, wortel- en andere schillen om er een bouillon van te trekken voor de zaligste soepen. Dat bewaren kan overigens gemakkelijk in de diepvriezer. Hetzelfde doe je met de ‘kontjes’ die je liever niet opeet omdat ze wat harder zijn. Wanneer je dan op een weekenddag tijd en zin hebt om te kokkerellen, haal je de hele mikmak uit de diepvriezer en trekt er in minstens een uur tijd een verrukkelijke (en niet onbelangrijk: zout- en vetarme) bouillon van. Dat is wat anders dan een bouillonblokje!
Creatief met afval
Dit is een tip die gezinnen met kinderen zal plezieren. Wist je dat bepaalde groenten gewoon teruggroeien nadat je de lekkere delen hebt gebruikt in de keuken? Plant bijvoorbeeld de onderkant van een selder eens in wat potgrond nadat je de stengels hebt gebruikt. Laat de kinderen het stompje regelmatig water geven en je zal een nieuwe selder zien ontspringen. Hetzelfde trucje werkt ook met onder andere pijpajuin, prei, sla en citroengras.
Diepvriezer
Onderschat nooit de kracht van de diepvriezer, want die kan heel wat voedselverspilling tegengaan. Je kan er niet alleen kliekjes in invriezen, maar ook bijvoorbeeld verse kruiden in bewaren die anders toch zouden verleppen omdat je ze niet meteen kan gebruiken. Restjes wijn – als dat in jouw huishouden als zou voorkomen – kan je in een ijsblokjesvorm gieten om zo altijd gemakkelijk doseerbare hoeveelheden wijn hebt om bijvoorbeeld in risotto te gebruiken.
Test
Vaak valt voedselverspilling niet zo hard op, omdat het telkens kleine beetjes zijn die je weggooit. Wil jij onder ogen zien hoeveel perfect eetbaar voedsel bij jou in de vuilnisbak verdwijnt en hoeveel dat jou kost? Doe dan de weggooitest.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier