Gault&Millau: Glenn Verhasselt (33) van Sir Kwinten is Chef van het jaar en Boury blijft de lijst aanvoeren

Chef Glenn Verhasselt © Belga Images
Redactie Knack Weekend

Gault&Millau heeft Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in het Vlaamse Lennik uitgeroepen tot de Chef-kok van het jaar 2025. Restaurants Boury en L’air du temps zijn opnieuw de beste restaurants van het jaar.

De tweeëntwintigste editie van de Belux Gids van Gault&Millau werd voorgesteld in Brussel. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten in 2024 de beste restaurants van het land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1400 adressen, inclusief 135 nieuwkomers en 163 stijgers.

Restaurants Boury van Tim Boury (Roeselare) en L’air du temps van Sang Hoon Degeimbre (Eghezée/Liernu) krijgen de beste score in de nieuwste editie van de restaurantgids Gault&Millau. Ze kregen elk een rapport van 19 op 20. Daarop volgen twee Antwerpse restaurants, met een score van 18.5: The Jane en Zilte.

Het Hof van Cleve bleef vorig jaar zonder score achter omdat het wisselde van eigenaar, maar raakte dit jaar onder leiding van chef Floris Van Der Veken opnieuw in de top met een score van 18. Deze score was ook weggelegd voor Hertog Jan (Antwerpen), De Jonkman (Brugge), Nuance (Duffel), Bartholomeus (Knokke-Heist), Ralf Berendsen (Lanaken), Arabelle Meirlaen (Marchin), Slagmolen (Oudsbergen) en d’Eugénie à Emilie (Baudour).

Bozar Restaurant (Brussel) en La Table de Maxime (Paliseul) halen een score van 17,5. Colette (Averbode), Menssa (Brussel) en Cuines, 33 (Knokke-Heist)  werden bekroond met een 17. Oak (Gent) kreeg een 16.5 op het rapport. Vier zaken behalen een score van 16 op 20: Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg).

Hoogste nieuwkomers

Nieuwkomers in de gids met een mooie score zijn Haut in Oostende voor Vlaanderen met een score van 15,5, Le Beau Rivage by Curtis in Dave voor Wallonië met een score van 14 en Quartz in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 14.  

Betekenis scores Gault&Millau

• 12-12,5/20 = aanbevolen restaurant (1 koksmuts)
• 13 – 13,5/20 = goede tafel (2 koksmutsen)
• 14-14,5/20 = chefs tafel (2 koksmutsen)
• 15-16,5/20 = grote tafel (3 koksmutsen)
• 17-18,5/20 = zeer grote tafel (4 koksmutsen)
• 19-19,5/20 = uitzonderlijke tafel (5 koksmutsen)

Jong talent en carrièreprijs

Elliot Van de Velde, François Xavier-Simon en Alexander Verhoeven mogen zichzelf beste jonge Chef-kok in respectievelijk Brussel, Wallonië en Vlaanderen noemen en Jean-Pierre Bruneau mocht de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Vorig jaar ging die prijs naar chef-kok Peter Goossens. Bruneau blikt terug op zestig jaar gastronomische carrière, ‘het leuke aan dit werk is dat het nooit eentonig is’.

Voorts kreeg Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son in Antwerpen de prijs voor Beste Ambachtsman van het Jaar van Gault&Millau en heeft de organisatie Peter Van den Driesschen van Kelderman in Aalst uitgeroepen tot de beste Gastheer van het Jaar.

De drie ontdekkingen van het jaar zijn Jean-Philippe uit Ingelmunster, Babam uit Brussel en Restaurant Maison – Lieu de partage uit Wallonië.

Het restaurant met het mooiste interieur is Stable van Tom Loockx uit Edegem, van de hand van architect Dieter Van der Velpen.  

Lees ook: Hoe zorgen maîtres in topzaken voor de perfecte ontvangst? ‘Gasten worden vooraf even online gescreend’

Chef-kok van het jaar 2025

De chef-kok van het jaar is slechts 33 jaar oud en heeft twee Michelinsterren op zak. ‘Ik had verwacht hier over tien jaar te staan, maar het is nu blijkbaar wat vroeger’, zei Glenn Verhasselt tijdens de awardceremonie in de Brusselse Heizelpaleizen. De jonge chef-kok is erg tevreden met de prijs en bedankt zijn ‘fantastische zaalploeg’ uitdrukkelijk voor het harde werk het afgelopen jaar.

Volgens Verhasselt bewijst de prijs dat Sir Kwinten de juiste weg is ingeslagen, nota bene het restaurant waar Verhasselt als 22-jarige voor het eerst aan de slag ging. ‘Vroeger kon ik een takje of garnituur té veel toevoegen. Nu probeer ik terug te keren naar de essentie.’ Daarbij is het volgens Verhasselt ook belangrijk dat hij zelf eens van tijd tot tijd proeft van het gerecht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Met 17,5 op 20 behaalt Sir Kwinten een hoge score in de Gault&Millau. Die score is ‘een vorm van erkenning, maar niet het belangrijkste’, aldus Verhasselt. ‘Ik ben nooit bezig geweest met punten, maar wel met mijn klanten en bezoekers in de watten te leggen’, concludeert de jonge Chef-kok van het Jaar. ‘Dit is énorm, ik ben er bijzonder gelukkig mee.’

‘Glenn is zonder twijfel een van de primussen van onze generatie’, klinkt het bij Gault&Millau. ‘Het is onze taak om zulke talenten snel onder de aandacht te brengen. Hij kookt klassiek, maar elegant en is op 33-jarige leeftijd één van onze fijnste sauciers.’

Thematische laureaten Gault&Millau 2025:

• Gastheer van het Jaar: Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst)
• De ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar: Maison D (Ronse) voor Vlaanderen, Au Repos de la Montagne voor Brussel en Pluriel (Libin) voor Wallonië.
• Italiaans Restaurant van het Jaar: l’Angelo Rosso (Sint-Truiden)
• Aziatisch Restaurant van het Jaar: Maïnoï (Braine-l’Alleud)
• Het mooiste terras: La Rigue (Knokke-Heist)  
• Het mooiste restaurant design: Stable (Edegem)
• Brasserie van het Jaar: La Table du Tribeca (Gerpinnes)
• Sommelier van het Jaar: Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Mons)
• Dessert van het Jaar: Marie Trignon (La Roseraie, Modave)  
• Gastro-bistro van het Jaar: Elders (Gent)
• Groentemenu van het Jaar: Cécila By Mélanie Englebin (Ottignies)
• Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen: Merlijn (Zonnebeke (Beselare)
• Wijnkaart van het Jaar: Le Grand Verre (Durbuy)
• Ambachtsman van het Jaar: Bert Jan Michielsen (The Butcher’s Son, Antwerpen)
• De 3 Ontdekkingen van het Jaar: Jean-Philippe (Ingelmunster) voor Vlaanderen, Babam voor Brussel en Maison – Lieu de Partage (Jodoigne (Mélin)) voor Wallonië.
• Kaas Experience van het Jaar: Attablez-vous (Namur)
• Lifetime Achievement Award: Jean-Pierre Bruneau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content