Fotospecial: kijk binnen in de whiskystokerijen van Aberlour, The Glenlivet en Strathisla
Strahisla is de oudste nog actieve distilleerderij van Schotland
De stokerij ligt in het charmante plaatsje Keith, op circa een uur rijden van de luchthaven van Aberdeen.
Sinds 1786 al wordt hier whisky gestookt
De naam Strathisla doet mogelijk zelfs bij whiskyfans niet meteen een belletje rinkelen. De distilleerderij produceert slechts één single malt, de Strathisla 12 jaar, maar is in feite bekender van de wereldberoemde Chivas Regal, een blend
Gerst en gemoute gerst
De mash tun, waarin het gemalen mout wordt gemengd met heet water om de suikers te extraheren
De stokerij van Strathisla
Bij Strahisla wordt nog altijd op heel traditionele wijze geproduceerd, met onder andere houten washbacks voor de fermentatie van de wort
De still house, waar het distilleren plaats vindt, bestaat uit twee soorten pot stills of alambieken: wash stills en spirit stills
De eerste fase gebeurt in de wash stills en geeft een goedje af dat low wines (20 procent alcohol) wordt genoemd.
Dat gaat naar de spirit stills voor een tweede distillaat, waarbij het alcoholpercentage stijgt naar een kleine 70 procent.
Slechts een deeltje hiervan is bruikbaar om whisky te worden, de zogenaamde middle cut of heart (hart). Het eerste deel van het distillaat, de foreshots of heads (hoofd), is te sterk, het laatste en grootste deel, de feints of tails (staart), is te zwak.
Dat wordt niet verspild, maar gaat opnieuw bij de low wines voor een volgende distillatie.
De kelder van Strathisla
Elke Chivas Regal bevat standaard een single malt Strathisla, die vormt altijd het hart van de blends.
De Aberlourdistilleerderij werd in 1879 gesticht door James Fleming, die overigens begraven ligt op het kerkhof tegenover de stokerij.
Die oogt al een pak moderner dan die van Strathisla, met onder andere stalen washbacks in plaats van houten.
Circa 4,5 miljoen liter new spirit per jaar wordt hier gedistilleerd
Aberlour is een van de meest geprezen single malt whisky’s uit de Speyside.
De distilleerderij van Aberlour ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de luchthavens van Aberdeen (vanuit Schiphol) en Inverness en is nagenoeg het jaar rond te bezoeken tussen 9.30 uur en 17 uur.
De belangrijkste single malts van Aberlour zijn de 12 jaar, de 16 jaar en de 18 jaar
De best verkopende single malt wereldwijd is The Glenlivet.
De productie van new spirit in de distilleerderij in Banffshire, gesticht in 1824 door George Smith, bedraagt maar liefst tien miljoen liter per jaar, vier keer zoveel dus als in Strathisla.
De stokerij oogt ook veel moderner en is een pak groter. Maar kennelijk nog niet – of niet langer – groot genoeg
Naast de distilleerderij wordt momenteel een uitbreiding gebouwd. ‘Het is de bedoeling om over twee jaar onze productie te kunnen verdubbelen, tot twintig miljoen liter per jaar,’ luidt het.
De populariteit van The Glenlivet is deels te verklaren door het zachte, toegankelijke karakter van de single malt
De single malts van The Glenlivet worden ook gebruikt in de blends van Chivas Regal
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier