Journalist en nieuwsgierige hobbykok Jorik Leemans ging op zoek naar het perfecte recept voor crème brûlée. Het resultaat van zijn onderzoek deelt hij hier met plezier.
Is het wel een Frans dessert, of zijn de Britten of Spanjaarden de echte uitvinders van de crème brûlée? De waarheid ligt ergens in het midden, leerde onze journalist in zijn zoektocht naar het perfecte recept voor het dessert met het heerlijke krokante laagje suiker.
Meer weten over crème brûlée? De zoektocht naar de perfecte crème brûlée: ‘Als je je oven niet gebruikt maak je geen crème brûlée. Punt’
Voor 4 personen
150 ml volle melk
200 ml room
1 vanillestok
40 g fijne kristalsuiker
5 eieren
(Fijne) rietsuiker
1. Doe de room en melk in een kookpot en warm op tot onder het kookpunt. Schraap het merg uit de vanillepeul en voeg alles toe aan de roommelk. Laat zeker een kwartier infuseren.
2. Scheid de eieren. Doe de dooiers in een kom (het eiwit kun je bijhouden om later chocomousse of meringue mee te maken.) Klop met een garde de dooiers en de fijne kristalsuiker tot een licht en schuimig mengsel.
3. Giet de warme roommelk bij de eieren en blijf intussen lichtjes kloppen.
4. Verdeel het mengsel over vier vuurvaste schaaltjes en laat een kwartiertje rusten zodat het melkschuim afneemt.
5. Verwarm de oven tot 100 °C.
6. Plaats de crèmes 40 tot 50 minuten in de oven. Ze zijn klaar wanneer de crème niet meer beweeglijk is.
7. Laat minstens drie uur (tot een nacht) afkoelen in de koelkast.
8. Haal een klein uurtje voor het serveren de crèmes uit de koelkast. Besprenkel vlak voor het opdienen met rietsuiker en brand af met een gasbrander tot je een mooie en krokante karamellaag verkrijgt.
Van heerlijke pasta al ragù tot de perfecte garnaalkroket: hier vind je alle Gerechtelijke Onderzoeken terug.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier