Dessertbier: waarom we pastry stouts een kans moeten geven

© GETTY IMAGES

Onze drankexpert schenkt klare wijn… of bier. Deze week: pastry stouts, bieren om van te genieten zoals van een dessert.

Hoe het begon

De porters waren een populair bier in het 18de-eeuwse Engeland. Ze waren erg in trek bij de Londense brouwers, die verschillende varianten creëerden door gebruik van geroosterde bruine mout, aromatische mout en bittere hop. Na verloop van tijd ruimden de porters plaats voor de stouts. Ook de stout bestaat in diverse varianten: dry stout (of bittere stout), oatmeal stout, foreign extra stout (of exportstout) en imperial stout (of Russische stout).

Sterke comeback

Geïnspireerd door het succes van bekende patissiers en kookprogramma’s gewijd aan zoetigheden, wierp de craftbeerbeweging in de Angelsaksische landen zich recent op een heropleving van de traditionele stout. Zo ontstonden de pastry stouts, bieren die even intens in de mond zijn als een cheesecake of een banoffee pie. Door het toevoegen van bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs aan het bier, werden de grenzen tussen de banketbakkerswereld en de brouwerswereld afgetast. Dat ging soms erg ver, op het karikaturale af, denk aan stout gepresenteerd met slagroom en gebrande marshmallows. Er ontstonden zelfs biergranita’s. Toonaangevend in het genre zijn de Scandinavische brouwerijen Brewski en Omnipollo. Zij pakken uit met spectaculaire milkshakes van gerst en hop die puristen doen huiveren. Voor hen gaan pastry stouts immers regelrecht in tegen de geest van de artisanale brouwerijen die net ontstaan zijn als reactie op de toevoeging van aroma’s aan bier en andere kunstgrepen.

Te zoet nooit goed?

Toch zijn er twee redenen om pastry stouts een kans te geven. Ten eerste leveren heel wat brouwers goed werk door terug te keren naar typische oude smaken (ahornsiroop, vanille, karamel, tonkaboon…) en die te combineren met bitterheid. Wanneer hier niet mee overdreven wordt, kan dit tot uitgebalanceerde dranken leiden. Daarnaast moeten we toegeven dat de rijkdom van bier net ligt in de eindeloze mogelijkheden om nieuwe recepten en sensaties te creëren. Waarom niet gewoon proeven en genieten?

Geproefd en goedgekeurd

Vocation Imperial Kirsch, 5,90 euro. maltattacks.com

Ook al moeten we toegeven dat deze mix van kers en chocolade erg zoet is, toch werkt deze combinatie van twee uitersten. Pluspunt: de rijping op vat zorgt voor nog meer ronding.

DrinkDrink Cargo, 2,90 euro. drinkdrink.be

Een licht schuimend maar heerlijk bier met een mengeling van gerst en cacaoboonschillen van de ambachtelijke Mike & Becky. 6,3% alcohol met een romige afdronk.

Galea Antwerp, 4,90 euro. galeacraftbeers.be

Dit bier van brouwerij Eutropius (Menen) onderscheidt zich door de rijping in bourbonvaten. Een explosie van smaken dankzij de aanwezigheid van koffiebonen, cacao, vanille en kaneel.

Atrium Willy Tonka, 5,50 euro.brasserieatrium.be

Volgens de legende was dit bier zo dik dat het bij het afkoelen de leidingen in de brouwerij verstopte. Een donker bier met chocolade en vanille, maar ook met tropische noten van de tonkaboon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content