Dagen zonder kater: drie alcoholvrije apero’s

1379cb5a664eeaf49091ab7abbff96f7 © Lou Claessens

Februari is Tournée Minérale-maand. Neem jij je voor geen alcohol te drinken, maar spreekt het vooruitzicht van weinig inspirerende softdrinks je niet meteen aan? Dan is er goed nieuws: het bruist van de alternatieven.

Februari is Tournée Minérale-maand. Neem jij je voor geen alcohol te drinken, maar spreekt het vooruitzicht van weinig inspirerende softdrinks je niet meteen aan? Dan is er goed nieuws: het bruist van de alternatieven.

‘Alcohol is enorm ingeburgerd in het dagelijkse leven. Elke reden is een goede reden om een fles te openen, van de geboorte van je kind tot gewoon het overleven van een werkdag. Met een initiatief als Tournée Minérale staan we alvast stil bij alle momenten waarop alcohol in het leven aanwezig is. Ik zeg niet dat we het leven minder moeten vieren. Ik denk alleen dat we het met minder alcohol zouden vieren als er meer smakelijke alcoholvrije alternatieven zouden zijn.’

Aan het woord is Lou Claessens, liefhebber van goede wijn en cocktails, maar ook bezieler achter het project Lowno. Samen met zijn zakenpartner Ann-Sophie Verstraete wil hij de wereld van de niet- en de laag-alcoholische dranken naar België brengen. Door zijn jarenlange ervaring in de hospitality- sector heeft hij gemerkt dat de consument er klaar voor is, maar dat smaakvolle alcoholvrije alternatieven nog te weinig bekendheid hebben.

‘Bestel maar eens een alcoholvrij drankje op café of op restaurant. De kans is groot dat je wordt afgewimpeld met een opgepept fruitsapje, een tonic of een cola. Als je dit een paar keer meemaakt, kom je al gauw tot de conclusie dat er geen lekkere alcoholvrije dranken bestaan. Volgens mij kunnen twee dingen helpen om, zelfs zonder Tournée Minérale, meer consumenten te doen kiezen voor alcoholvrije alternatieven. Allereerst zijn er de grote merken die hier stilaan ook een verdienmodel in zien. Diageo (de groep achter merken als Baileys, Smirnoff en Johnnie Walker) kocht bijvoorbeeld vorig jaar de meerderheid in een alcoholvrij spirit-merk Seedlip. Als zij erin slagen om een smakelijk alcoholvrij alternatief in de supermarkten te leggen, zijn we al halverwege. Anderzijds is er een grote rol weggelegd voor de horeca. Geef mensen die geen alcohol willen dezelfde beleving en aandacht als mensen die het wel willen. En gebruik vooral kwalitatieve spirits zonder alcohol die de diepte en complexiteit kunnen bieden van een alcoholische tegenhanger. Durf ernaar op zoek te gaan en durf er evenzeer mee te experimenteren. Toon dat het mogelijk is om, ook zonder alcohol, een lekker en complex drankje op tafel te zetten.’

Dagen zonder kater: drie alcoholvrije apero's
© An De Smedt

Alcohol is meer een ‘smaakdrager’ dan een smaakmaker. Daarom hebben we het eigenlijk soms ook nodig in de alcoholvrije variant. De beste manier om smaak te extraheren is door middel van alcohol of door fermentatie. Ook daar komen een hoop smaken en geuren tot stand die we niet krijgen zonder gisten of alcohol. Bij goed gemaakte alcoholvrije alternatieven, zoals een non-alcoholische spirit, vind je dus in de basis steeds alcohol. Het moeilijke is dan weer om de alcohol eruit te krijgen zonder de complexiteit te verliezen. Dit wordt gedaan door te filteren en te distilleren.

Dagen zonder kater: drie alcoholvrije apero's
© An De Smedt

‘Moeilijk, maar niet onmogelijk’, gaat Lou Claessens verder. ‘Zo verwerken sommige alcoholvrije merken zuren of pepers in hun spirits om die typische ‘burn’ of het mondgevoel van alcohol op te wekken. Er zijn al een aantal non-alcoholische spirits op de markt. Seedlip en Nona June bijvoorbeeld. Maar er komen steeds meer spelers op de markt. Lowno wil het neutrale platform worden dat achtergrondinformatie biedt over de merken, de tools aanreikt om leuke recepten te bereiden, maar ook verhalen met professionals naar buiten brengt over de opkomende trends in laag- en non-alcoholische dranken. Genieten met evenveel smaak, maar achteraf gewoon met de auto naar huis rijden. Of helder blijven tijdens een meeting op restaurant. Als je alle voordelen van smaak hebt, waarom zou je er dan de nadelen van alcohol nog bijnemen?’

DRIE DRANKJES, DRIE TECHNIEKEN
1. Everleaf Everleaf
Voor non-alcoholische cocktails is het belangrijk dat je basis lekker is. Dit kan een spirit zijn, maar ook een blend van verschillende kruiden en structuren. In het geval van Everleaf ging Paul Mathew, bartender en bioloog, aan de slag met iris, gentiaan, engelwortel, oranjebloesem, saffraan, cassia, acacia, voodoo lily en vetiver (familie van citroengras) om een complexe blend te verkrijgen die gemaakt is voor iedereen die van bitterzoete aperitieven als Aperol en Campari houdt. Dat klinkt als een hele boterham, maar de gin Monkey 47 heeft ook 47 verschillende botanicals nodig om tot een uniek eindresultaat te komen. 
 
Bittersweet spritz
50 ml Everleaf bittersweet aperitief
150 ml premium tonic
Garneer met een schijfje sinaasappel
 
2. Real Kombucha
Alcoholvrije spirits die het leven, het aperitief en het digestief smakelijker maken zijn er al. Een wijntje uit Bordeaux of een frisse pint vallen echter moeilijker te kopiëren. 0% bier wordt al snel wat zoeter met de echte smaak van graan, terwijl alcoholvrije wijn is wat het is: druivensap. Beide dranken komen aan hun smaak en complexiteit door fermentatie. Is dat niet aanwezig, dan krijg je een slechte kopie. Het is een utopie om zomaar een alternatief op tafel te zetten. Gelukkig zijn er andere dranken zonder alcohol mét fermentatie. Kombucha’s bijvoorbeeld. Deze dranken kun je voldoende complexiteit geven om ze te pairen met gerechten. Een Real Kombucha Smoke House kun je bijvoorbeeld serveren bij een stevig stoofpotje of wat wild. De smokeyness, appel en karamel bieden genoeg weerstand om te kunnen opboksen tegen de iets stevigere gerechten.
 
Real Kombucha Royal Flush
Schenk een gekoeld flesje in een champagne- of wijnglas.
 
3. Stryyk espresso martini
In het gamma van Stryyk vinden we alcoholvrije versies van rum, wodka en gin. Het grote verschil is echter dat wanneer je gin maakt, je alle ingrediënten die smaak afgeven, laat massureren in 80% alcohol. Voor een alcoholvrije drank laat je ingrediënten massureren in 80% water en 20% alcohol. De alcohol is nodig omdat hij fungeert als de ‘onttrekker’ van de smaak. Het tweede brouwsel heeft meer tijd nodig om die smaak te onttrekken, aangezien het veel minder alcohol bevat. Voor onderstaande cocktail gebruiken we Stryyk Not Rum. Deze Not Rum bevat warme toetsen van vanille, eikenhout, rozijnen, melasse en peper, die zorgen voor diepgang en complexiteit.
 
Espresso martini
50 ml Stryyk Not Rum
1 shot espresso
15 ml suikersiroop
Garneer met koffiebonen
Neem een shaker, voeg de Strykk Not Rum toe, gevolgd door een shot espresso en de suikersiroop. Shake 20 seconden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content