Burgers bouwen: 3 hamburgers om je tanden in te zetten
Gastronomische hamburgers doen het goed. Getuige de vele bloeiende gespecialiseerde adressen, doorgaans gewapend met een gevarieerd en hip aanbod. Wie hem liever thuis bereidt, kan deze recepten uitproberen.
De betere hamburgers tref je tegenwoordig in de meeste uiteenlopende gedaantes en onder de meest inventieve noemers. Dat was heel lang anders, toen hij sober en basic werd voorgeschoteld als een eenvoudig broodje met een eenvoudige schijfje gebakken vlees, bedekt met plakken tomaat (liefst niet te veel), uiringen (liefst nog helemaal ‘rond’), een blad sla en – in het beste geval – enkele schijven augurk. En kreeg het schijfje vlees een plak kaas, dan veranderde de hamburger in een cheeseburger.
Tegenwoordig spreken we over ‘burgers’, en zijn ze duivels, exotisch, funky, met vis, zeevruchten, wild of gewoon vegetarisch op basis van granen, peulvruchten, noten, tofoe of groenten (of een combinatie ervan)… hoe dan ook: er is geen ingrediënt zo gek te bedenken of het is al tussen het broodje verwerkt. In onderstaande recepten voor hamburgers doen we het met limousinrundvlees, angusrundsvlees (subtieler van smaak) en het succulente Spaanse ibericovarkensvlees.
Angus rundburger met stilton en saus met whisky
- 4 angus beef burgers
- 120 g stilton in 4 schijfjes gesneden
- 4 sneden cheddar
- 4 burgerbroodjes
- 100 g verse druiven
- 4 uien
- 4 blaadjes salade
- olie voor het bakken
- 3 el whisky
- 3 el ketchup
- 2 el sojasaus
- 2 el gezouten boter
- vloeibare honing
- 1 tl mosterd op oude wijze
- 1 tl worcestershire saus
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de druiven in 2, zet ze opzij. Schil de uien en snij er uienringen van. Stoof ze in een beetje boter op een zacht vuurtje en laat ze gedurende 25 min. fruiten tot wanneer ze goed gekleurd en zacht zijn.
- Maak de saus klaar: meng de whisky, de ketchup, de sojasaus, de honing, de mosterd, de Worcestershire saus en peper goed.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kruid de burger met peper en zout. Bak ze naar smaak met een beetje vetstof in een pan op een stevig vuur. Leg 1 snede stilton en 1 snede cheddar op het vlees, laat 1 min. verder bakken op een zacht vuurtje om de kaas te laten smelten.
- Steek de burgerbroodjes in de oven volgens de instructies op de verpakking. Garneer de broodjes met saus en uienkonfijt. Voeg op het vlees met de gesmolten kaas, de druiven en een blaadje salade toe. Eindig met het brood erbovenop en dien meteen op. Bak je hamburger rosé of licht saignant, zo blijft deze lekker sappig.Tip: Bak je hamburgers rosé of licht saignant, zo blijven ze lekker sappig.
Iberico varkensburger met manchego en saus met piquillos
- 4 Ibérico-hamburgers
- 4 burgerbroodjes
- 1 tomaat coeur de boeuf + 1/2 heel rijpe tomaat
- 4 blaadjes salade
- 4 uien
- 1 knoflookteentje
- 4 sneden manchego
- gesneden uit blok
- 4 burgerbroodjes extra
- 6 piquillo-pepertjes in blik
- 2 gezouten ansjovisfilets
- 10 cl natuuryoghurt
- 30 g gezouten boter
- 1el honing
- 1/2 tl Espelette-pepertje
- zout en peper
Bereiding
- Snij de tomaat in sneetjes. Schil de ui en snij er uiringen van.
- Mix de ansjovisfilets en de piquillo-pepertjes, voeg yoghurt en honing toe, kruid naar smaak met zout en espelette-pepertjes.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kruid de burger met peper en zout. Bak ze 3-4 min. langs elke kant in een beetje vetstof om ze goed te doorbakken. Leg 1 snede manchego op elke burger en laat 1 min. verder bakken op een zacht vuurtje om de kaas te laten smelten.
- Steek de burgerbroodjes in de oven volgens de instructies op de verpakking. Wrijf vervolgens met een halve tomaat en het knoflookteentje over de broodjes heen. Overgiet met saus. Voeg vervolgens het vlees met manchego, een tomatenschijfje, een blaadje salade en een uiring op het broodje toe. Eindig met het brood bovenop en dien meteen op.
Limousin rundburger met spek en saus met cantal
- 4 rundburgers Limousin
- 150g Cantal
- 100 geraspte
- parmesaan
- 4 sneden spek
- 4 burgerbroodjes
- 2 uien
- 4 blaadjes salade
- olie voor het bakken
- 100 ml geconcentreerde melk
- 100 ml melk
- 1 el maïszetmeel
- 2 el esdoornsiroop
- peper en zout
Bereiding
- Schil de uien en snij ze in sneden. Stoof ze in een beetje boter op een zacht vuurtje en laat ze gedurende 25 min. fruiten tot wanneer ze goed gekleurd en zacht zijn.
- Laat het spek bruinen in de pan zonder vetstof. Voeg de esdoornsiroop toe en laat enkele ogenblikken karamelliseren zonder te laten aanbranden.
- Bereid de kaassaus: doe de geraspte Cantal, parmesaan en de zetmeelmaïs in een pannetje, zet het op een zacht vuurtje en meng. Voeg de gecondenseerde melk en de melk toe en meng met een kloppertje. Peper goed en voeg zout toe indien nodig.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kruid de burger met peper en zout. Bak ze naar smaak met een beetje vetstof in een pan op een stevig vuurtje.
- Steek de burgerbroodjes in de oven volgens de instructies op de verpakking. Garneer met uienkonfijt. Voeg het vlees, de kaassaus en een blaadje salade toe. Eindig met het brood en dien meteen op. Tip: Bak je hamburger rosé of licht saignant, zo blijft deze lekker sappig.
Alle hamburgers zijn eenvoudig te bereiden, telkens voor vier personen, en houden je maximaal 20 minuten in de keuken. Behalve de Iberico varkensburger, tel er 25 minuten bij alvorens je je gasten kan bedienen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier