Bordeaux goes bio: expert Dennis van den Buijs proeft verrassende wijnen uit een klassieke wijnregio

biologische bordeauxwijnen
© Getty Images

Onze drankexpert schenkt klare wijn en proeft van de nieuwe trends. Deze week serveert hij revolutionaire biowijnen uit een regio met een roestig imago.

In Bordeaux worden duizenden hectaren aan wijngaarden gerooid. Dat doen de wijnboeren met geld van de Franse overheid. De streek produceert te veel rode wijn die niemand meer koopt. Snoeien om te bloeien is nodig om economische drama’s te vermijden. Ook bij de topchateaus.

Er beweegt duidelijk wat in het bolwerk van de traditie. In de schaduw van kastelen en dure grand cru’s schrijft een nieuwe generatie een ander wijnverhaal. Met atypische druiven, innovatieve technieken, speelse etiketten en een groene bril op de natuur. Al moet de nieuwe lichting opboksen tegen het onterecht stoffige imago van Bordeaux.

In de schaduw van Bordeauxse kastelen schrijft een nieuwe generatie een ander wijnverhaal.

Een amfoorgerijpte cabernet? Een pet’nat van merlot? Het bestaat allemaal. Er is steeds meer biowijn in de streek en de biodynamie boomt. Een wijnfilosofie die nog verder gaat en rekening houdt met de maankalender, natuurlijke preparaten en de ecologie in en rond de wijngaard.

De oude getrouwe merlot en cabernet sauvignon blijken steeds minder geschikt voor de hete zomers. Lees: te veel alcohol en te weinig smaak. Daarom duiken de zonnekloppers malbec en carménère opnieuw op. Druiven die oorspronkelijk uit Bordeaux komen, maar faam verwierven in Argentinië en Chili.

Daarnaast is er sinds 2021 ook een resem nieuwe rassen toegelaten. Denk aan marselan, touriga nacional en alvarinho. Wie de naam Bordeaux op zijn fles wil zetten, mag er slechts een aantal procent van gebruiken in zijn blend. De naam van die druiven mag ook zeker niet vermeld worden op het etiket.

Een handvol eigenzinnige Bordelese wijnbouwers trekt zich daar niets van aan. Ze gebruiken zoveel atypische druiven als ze willen en etiketteren hun wijn als Vin de France. Bescheidenheid als revolutionair keurmerk.

biologische bordeauxwijnen

1. Ipsum Pur Carménère, Siozard, 16,56 euro, hetwijnhuis.be

Duurzaam met 100% carménère. Bordeaux met zuiderse feel. Rijp donker fruit, concentratie en peperige finale. Bij steak au poivre of pompoencurry.

2. Holi, Joëlle Duffau, 15,75 euro, levipe.be

Framboosrode pet’nat van merlot in een dunne ecologische fles. Biologisch festijn van bessen, zuur en zoet in balans. Bij kaastaart of aperitief.

3. Je suis gris, Fontenille, 12,58 euro, la-cave-des-sommeliers.com

Witte plezierwijn van de zeldzame sauvignon gris, ooit bijna uitgestorven. Domein van Belgen. Citrus, bloemen en meloen. Bij rijke vis romige kaas.

4. Cuvée 2C, Hubert Vignerons, 17,50 euro, caveman-wines.be

Biodynamische Vin de France van syrah, touriga nacional en malbec. Soepel met parfums van kers en rijp paars fruit in de mond. Ideaal bij juicy burgers.

Lees ook: De stille opmars van stille cider: expert Michel Verlinden proeft en vergelijkt ciders in hun puurste vorm

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content