Beste bartender of favoriete foodinfluencer? Onze culinair journalist selecteert 10 keukenhelden van 2025

Regula Ysewijn/Pavan Bajwa/Frederik Van Berge/Shannah Zeebroek/Stijn Deschacht/
© Illustraties: Kim Timmermans/Foto’s: Greetje Van Buggenhout, Lieven Bulckens, Jana Pollet, Nick Decombel Fotografie

Wie stond garant voor de beste hospitality, waar werd je gastronomisch omvergeblazen en welke kookboeken bleven bij? Onze culinair journalist blikt terug op haar hoogtepunten van 2025.

Regula Ysewijn

Regula Ysewijn
© Greetje Van Buggenhout

Waarom? Ze schreef historisch onderbouwde culinaire klassiekers, en dat met dyslexie en na een ADHD-diagnose.

Culinair auteur Regula Ysewijn ziet eruit als een romanpersonage uit het oeuvre van Jane Austen, steevast met klassiek, opgestoken kapsel, rode lippen en getailleerde lange jurk. Bij het brede publiek is ze bekend als jurylid in het tv-programma Bake Off Vlaanderen, maar ze is ook benoemd tot Member of the Order of the Britisch Empire (MBE), een eer die je niet zomaar te beurt valt.

Regula heeft geen hogere diploma’s gehaald – ze heeft een zware vorm van dyslexie én ADHD – maar toch heeft ze verschillende historisch onderbouwde kookboeken geschreven, vooral over de geschiedenis van de Britse gastronomie. Daarvoor dook ze onder in archieven en las ze honderden historische werken. Gelukkig heeft ze haar aandacht ook gericht op onze contreien. Van Wafel tot Koek is een fantastisch naslagwerk over alle soorten koeken en gebak die al sinds de middeleeuwen in de Lage Landen worden gemaakt. Momenteel werkt ze aan een vervolg.

Regula inspireert daarnaast ook omdat ze niet bang is om deel te nemen aan het publieke debat: ze draagt doelbewust jurken uit Oekraïne en Palestina, om een duidelijk statement te maken.

@missfoodwise

Nina De Cuyper

Nina De Cuyper

Waarom? De mede-eigenaar van restaurant BASK is een culinaire inspiratiebron van wie heel wat te leren valt.

De chef die momenteel bij alle foodies over de lippen gaat, is Sam D’Huyvetter van BASK in Gent. Zijn vriendin en zakenpartner Nina De Cuyper haat aandacht, ze is een keiharde werker die alle balletjes tegelijk in de lucht houdt. Toch heeft Nina op mij een onuitwisbare indruk gemaakt.

Ik zat twee keer tegenover Nina aan tafel bij sterrenrestaurants en daar leerde ze mij een van de belangrijkste lessen van 2025: ik. eet. te. snel. Nina is een geduldige, trage peuzelaar. Een genieter. Geef haar een kreeft en ze is minstens een half uur bezig. Nooit eerder zag ik iemand zo zintuiglijk genieten. Het is een filosofie die ze ook doortrekt in het restaurant dat ze samen met Sam runt. Bij sommige gerechten krijg je bewust geen bestek.

Voor Nina is elke maaltijd een oefening in zenmeditatie en dat kan ik enkel toejuichen.

Bask.be

Pavan Bajwa

Pavan Bajwa
© Lieven Bulckens

Waarom? Ze is niet enkel een betrouwbare culinaire gids, maar ook een inspirerende zakenvrouw én medeoprichter van it-restaurant Mission Masala.

Mission Masala in Antwerpen is een Indisch restaurant zoals je dat nog nooit hebt ervaren. Trendy & happening met avontuurlijke, uitgesproken smaken: een plek waar je absoluut naar terug wil.

Het concept werd bedacht door het koppel Tim Van Den Heuvel en Pavan Bajwa. Inmiddels is Mission Masala uitgegroeid tot een imperium met extra vestigingen in Brussel en Gent.

Deze zomer schreef Bajwa Mission Masala – Eat India, een kleurrijk feelgood kookboek dat inmiddels een vaste plek op mijn aanrecht heeft. Alle gerechten die ik zo fantastisch lekker vind, kan ik nu ook zelf klaarmaken: bang bang bhajis, karma korma chicken en mission pilau.

Missionmasala.be

Frederik Van Bergen

Frederik Van Bergen

Waarom? De foodie zag een gat in de markt: kleine restaurantjes bezoeken die nooit gerecenseerd worden.

Culinaire recensenten trekken bijna altijd naar nieuwe, trendy zaken die vroeg of laat ook in gastronomische lijstjes opduiken. Een categorie restaurants die bijna nooit besproken wordt, zijn de kleine, soms wat groezelige zaakjes die al eeuwig lijken te bestaan.

De Antwerpenaar Frederik Van Bergen zag een gat in de markt en besloot er zijn corebusiness van te maken. Onder het pseudoniem Freddy Eats World bezoekt hij samen met zijn maten en/of vriendin restaurants en eethuisjes van de meest uiteenlopende origine en maakt er korte filmpjes over die hij deelt op sociale media. Zelf ben ik ook enorme fan van onbekende, kleine eethuisjes waar je vaak heel goed kunt eten voor een habbekrats. Met mijn man bezoek ik nu wekelijks een van zijn suggesties.

@freddy_eats_world

Dieter Moeyaert

Dieter Moeyaert
© JANA POLLET

Waarom? De man achter Groot Vlaenderen is de ideale bartender: nieuwsgierig, belezen en intelligent. Als je bij hem aan de bar zit, voel je je gezien.

Ik moet toegeven dat ik steeds minder vaak op café ga, maar des te vaker binnenstap in een cocktailbar. Dit najaar werd Groot Vlaenderen in Brugge door Gault&Millau uitgeroepen tot cocktailbar van het jaar en daar werd ik heel gelukkig van.

De bar wordt gerund door Dieter Moeyaert – een neef van de schrijver – en zijn vriendin Shanna Delfosse. Dieter en ik gingen al een paar keer samen op culinaire trip, want in zijn vrije tijd schrijft hij ook over reizen, spirits en gastronomie. Zo leerde ik hem kennen als een enorm nieuwsgierige, belezen en intelligente persoonlijkheid die bijna alles weet over whiskey.

In mijn ogen vormt dat de basis voor de ideale bartender: iemand die niet enkel een cocktail kan shaken, maar ook een interessant gesprek kan voeren. Als je bij Dieter aan de bar zit, voel je je gezien en word je ouderwets galant in de watten gelegd.

Grootvlaenderen.be

Fuchsia Dunlop

Fuchsia Dunlop

Waarom? De bekroonde boeken van de Britse food writer hebben bijgedragen aan de wereldwijde populariteit van de Szechuan-keuken.

De Szechuan-keuken is een van de meest complexe en mysterieuze ter wereld. In deze Chinese regio worden gerechten bereid met de lichtjes verdovende szechuanpeper, veel knoflook en gember. Culinair auteur Fuchsia Dunlop heeft er jaren doorgebracht om de complexiteit van de gerechten te doorgronden. Haar rijkelijk gestoffeerde, meermaals bekroonde kookboeken worden wereldwijd gepubliceerd en hebben bijgedragen aan de toenemende populariteit van de Szechuan-keuken.

Zelf heb ik bijna al haar boeken en sinds kort ben ik er ook effectief uit aan het koken. Het is een nieuwe wereld die voor me opengaat. Soms weet ik nauwelijks wat ik aan het doen ben, met ingrediënten die ik niet begrijp, maar dankzij de waterdichte recepturen kom ik altijd tot een fantastisch resultaat.

Als ik geen zin heb om zelf te koken, trek ik naar Ni Shifu, het legendarische Szechuan-restaurant in Antwerpen waar je tegenwoordig al bijna een maand op voorhand moet reserveren om een plaatsje te bemachtigen.

Fuchsiadunlop.com

Aitor Arregi

Aitor Arregi

Waarom? Onder leiding van de chef-kok groeide het Baskische restaurant Elkano uit tot een bedevaartsoord voor foodies uit de hele wereld.

De beste maaltijd die ik dit jaar at, was niet bij Asador Etxebarri in Baskenland, volgens The World’s 50 Best het tweede beste restaurant ter wereld.  Een ander restaurant even verderop heeft nóg meer indruk gemaakt: Elkano. Daar viel ik echt van de ene verrassing in de andere. Niet door het vernuft, de vernieuwing of de grote luxe, maar door de verpletterende eenvoud die we eigenlijk niet meer gewend zijn in een sterrenrestaurant. Chef Aitor Arregi nam het restaurant over van zijn vader en sindsdien is deze plek uitgegroeid tot een culinair bedevaartsoord voor foodies uit de hele wereld.

Waarom ik zelf zo enthousiast ben? Buiten het restaurant staat de chef onder een afdakje bij een meterslange houtskoolgrill hele tarbotten en kreeften te bereiden. Puur, beheerst meesterschap. Je ruikt al van een kilometer afstand dat dit de plek is waar je moet zijn. Aan tafel krijgen we als hoofdgerecht een hele tarbot in meerdere gangen geserveerd. Geen enkel deel gaat verloren. Bovendien entertaint de maître ons met zijn verhalen terwijl hij vliegensvlug de vis fileert en in kleinere stukjes verdeelt.

Restaurantelkano.com

Stijn Deschacht

Stijn Deschacht
© Nick Decombel Fotografie

Waarom? Met zijn podcast Over Eten biedt de souschef een razend interessante inkijk in de Belgische gastronomie.

Als je wilt weten wie wie is in de Belgische foodscene, kan ik je doorverwijzen naar de podcast Over Eten van Stijn Deschacht. Zijn ‘vaste job’ is souschef bij restaurant Dapper, maar daarnaast is hij al jaren podcasthost. Hij nodigt chefs uit, maar ook producenten, sommeliers, bakkers, chocolatiers, journalisten, brouwers, kaasmeesters en onlangs zelfs nog Werner Loens, die jarenlang hoofdinspecteur was bij Michelin. In zijn interviews maakt Deschacht echt tijd om in de diepte te gaan. Hij is belezen, op de hoogte en enorm nieuwsgierig.

Podcastluisteren.nl/pod/over-eten

Lowieze Lenaerts

Lowieze Lenaerts

Waarom? Wanneer je de kombucha van deze bio-ingenieur proeft, besef je pas hoe rijk en complex van smaak dat drankje kan zijn.

Onlangs verdiepte ik me in de wondere wereld van kombucha, gefermenteerde thee die al duizenden jaren in China wordt gebrouwen. Inmiddels is kombucha zo mainstream dat je het in bijna elke supermarkt vindt. Helaas is dat niet altijd de beste kwaliteit.

In mijn zoektocht naar de betere kombucha ontdekte ik Lowieze Lenaerts. Ze is afgestudeerd als bio-ingenieur in de voedingstechnologie en heeft zich daarna nog gespecialiseerd in kombucha brouwen.

Lowieze is de oprichter van Selia & Scob, een klein merk dat vooralsnog erg niche is. De ‘Selia’ verwijst naar de blaadjes van de theeplant camellia sinensi, de ‘scob’ naar de gistcultuur of scoby (symbiotic culture of bacteria & yeast). Toen ik voor het eerst een van haar flesjes kocht, kon ik niet geloven dat kombucha ook zo rijk en complex van smaak kan zijn. Wat een triomf!

Selianscob.be

Shannah Zeebroek

Shannah Zeebroek

Waarom? Na een grondige restyling en met haar warme verwelkoming maakt ze van Café Du Parc weer een culinaire trekpleister in Oostende.

Sinds kort is Shannah Zeebroek bekend als jurylid in het tv-programma Mijn Restaurant. Hoeveel camera’s er ook op haar gericht zijn, Shannah blijft altijd zichzelf en doet geen moeite om haar sappige West-Vlaamse accent te verbergen.

Ik leerde Shannah kennen toen ze nog getrouwd was met chef Willem Hiele. Ze was tevens zijn zakenpartner en sommelier in het restaurant Willem Hiele.

Vandaag woont ze in Oostende en runt er de iconische Café Du Parc. Deze zaak maakte enkele jaren geleden nog een vermoeide, wat voorbijgestreefde indruk. Maar na een grondige filosofische en gastronomische restyling heeft ze de brasserie eigenhandig terug op de kaart gezet. Het is opnieuw een trekpleister voor iedereen die in Oostende belandt. Hier kom je ontbijten, je proeft er garnaalkroketten bij een pintje, je aperitieft er met een espresso-martini of probeert er een nieuwe wijn uit. Of je komt hier een wildschotel proeven.

Eigenlijk is Shannah moraalfilosoof, maar de horeca zit haar in het bloed. Met haar bijzonder traject inspireert ze ook een nieuwe generatie ondernemers.

Hotelduparc.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise