Eten in een brutalistische villa of omgebouwde manège? De favoriete adressen van architect Benny Govaert

Zevensterre
Zevensterre © Karel Debedts
Katrien Huysentruyt Journalist

Govaert & Vanhoutte Architects zit achter tal van residentiële projecten, de oorspronkelijke renovatie van Fort Napoleon in Oostende en de militaire kerkhoven van Langemark en Tyne Cot. Benny Govaert vindt uit eten gaan essentieel voor het vak: ‘We focussen altijd op de architectuur. Door op een terras te gaan zitten, kun je je een plek eigen maken.’

Willem Hiele

‘Dit is mijn absolute nummer één. Ik volg Willem Hiele al een hele tijd. Het recente concept klopt helemaal. Hij is een man van de zee en slaagt erin om bepaalde soorten op ontelbare manieren op tafel te brengen, en het dan ook nog eens persoonlijk aan tafel te komen uitleggen. Ik nodig hier graag mensen uit die ik eens goed wil soigneren. Het is een erg bijzondere plek: de ligging midden in de polders, de brutalistische villa (ontworpen door Jacques Moeschal, red.) die de tijd getrotseerd heeft. Het ongerepte en ruwe karakter past bij de persoonlijkheid van Willem zelf. Het interieur is niet overgedesignd, maar het zijn mooie ruimtes waar het fijn toeven is. De buitenomgeving – de tuin, het polderlandschap en de vergezichten – speelt natuurlijk ook mee.’

Kapittelstraat 71, 8460 Oudenburg, restaurant.willemhiele.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bistro Refter

‘Nog een leuke setting is bistro Refter in Brugge. Ik kwam er toevallig terecht en blijf er terugkeren. De zaak is gekoppeld aan Zet‘joe van sterrenchef Geert Van Hecke en wordt gerund door zijn zoon Louis. Het interieur is ongedwongen, de sfeer ontspannen en je hoeft niet altijd te reserveren. Dat vind ik een meerwaarde: als je ergens onverwachts naartoe kunt gaan en er altijd hartelijk ontvangen wordt, in een mooi kader. De zaak is redelijk gedesignd, maar niet overdreven high-end. Een van de aanraders vind ik het lamsgerecht uit de Pyreneeën dat er vaak terugkeert. De kaart wordt bewust vrij beperkt gehouden, maar je merkt aan de kwaliteit en de eenvoud de connectie met de Karmeliet van vroeger.’

Molenmeers 2, 8000 Brugge, bistrorefter.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mill-Hill

‘Voor Manuel Wouters, van de voormalige cocktailbar Sips, hebben we recent een prachtige villa neergezet. Onlangs startte hij met een nieuwe zaak, Mill Hill, een bistro in een mooi kader – de buurt van Keeses Molen in Kasterlee. Ik vind het een aanrader omwille van de cocktails, in combinatie met lekker eten. Manuel heeft een speciale gave om ongelooflijk lekkere drankjes te maken. Ik ga meestal voor iets met ginger beer erin verwerkt. Het interieur is niet uitzonderlijk, eerder casual. Ik zou trouwens nooit ergens binnengaan waar het interieur niet oké is. Tenzij een oud café, zoals de pubs in Engeland, omdat ze echt zijn. Ik heb moeite met dingen die niet authentiek zijn.’

Doornboom 2, 2460 Kasterlee, mill-hill.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zevensterre

‘Hoewel het interieur niet helemaal mijn ding is, doet de setting in zijn totaliteit het ’m. De oude manege wordt er omgetoverd tot een nieuw wijndomein. Vooral ’s zomers is dit een prachtig gegeven: de wijngaard van Mérula in combinatie met het landschap in Damme, de paarden eromheen en kunstroute àmare die erlangs loopt. En het eten is fantastisch, niets exotisch, wel hoogstaande Franse keuken. Chef Marc Nevejans stopte met Au bain-marie in Deinze om hier te herbeginnen. De garnaalkroketten, de visgerechten: ze zijn van erg hoge kwaliteit maar de chef houdt de recepten liever voor zich. Alles samen een hoogwaardige beleving om hier iets te komen eten.’

Blauwezaalhoek 4, 8310 Sint-Kruis, zevensterre-restaurant.be

Zevensterre
Zevensterre © Karel Debedts

Meer eetadressen van architecten:
–  Intiem visrestaurant of hippe hotspot? Architecte Oana Bogdan raadt haar favoriete eetadressen in Brussel aan
–  Op restaurant met Vincent Van Duysen: de architect tipt 5 klassezaken in Antwerpen
–  Waar eet architect Johannes Robbrecht? 6 gemoedelijke adressen in Gent en omstreken
–  Waar tafelt architect Bart Lens? ‘Het interieur is gedateerd, maar hier serveren ze pure kunst’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content