Bakje troost: robusta koffiebonen blijken beter bestand tegen klimaatverandering dan arabica

© Getty
IPS

Volgens Amerikaanse en Franse wetenschappers is robusta-koffie veelbelovend om in een opwarmende wereld koffie te kunnen blijven produceren. De koffieboon doet z’n naam eer aan. Hij is flexibel, beter bestand tegen de hitte en vergt minder input.

Koffie is over heel de wereld een onmisbaar drankje: wereldwijd drinken we samen meer dan 2,2 miljard kopjes per dag. Voor de 100 miljoen boeren in het zuiden die koffie produceren, is de oogst zo mogelijk nog belangrijker.

De koffiebonen die over de hele wereld worden geconsumeerd, zijn afkomstig van twee varianten: arabica en robusta. Koffiedrinkers geven doorgaans de voorkeur aan arabica vanwege de specifieke smaak en aroma. Maar binnen enkele decennia zal de klimaatverandering zo’n 80 procent van de arabica-productie onmogelijk maken.

Robuust

Gelukkig voor de verstokte koffiedrinker is niet alle hoop verloren, zeggen de Franse en Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift Crop Science. Robusta blijkt een goede kandidaat om arabica aan te vullen.

‘Als je bedenkt dat tegenwoordig ongeveer 60 procent van de wereldwijd verkochte koffiebonen afkomstig is van arabica, dan is het logisch dat de industrie volop op zoek is naar alternatieven’, zegt hoofdauteur Luis Felipe Ferrao. ‘Dat is waar robusta naar voren komt als een goed alternatief.’

‘Over het algemeen produceert de soort meer koffie dan arabica met minder input zoals meststoffen en water. Zoals de naam al doet vermoeden, is de plant robuuster’, legt Ferrao uit. De vraag naar robusta-koffie zal waarschijnlijk niet afnemen, maar het is onze grootste uitdaging om te voldoen aan kwaliteit en opbrengsten die de koffiesector vraagt. Genetica en veredelingsstudies kunnen de basiselementen bieden voor een beter begrip van de diversiteit en van de factoren die de kwaliteit beïnvloeden.

Vijf jaar onderzoek naar koffie in Brazilië

Voor het onderzoek analyseerden Ferrao en zijn collega’s vijf jaar lang robusta- en arabica-varianten op drie locaties op grote hoogte in Brazilië. Ze wilden vooral weten of de varianten een goede oogst konden bieden in andere klimaten, en uiteraard ook of ze lekker zouden smaken. Uit de tests blijkt dat robusta zeer aanpasbaar is en kan groeien in hooggelegen gebieden.

‘Robusta is flexibel omdat het een grote diversiteit heeft en daarom kunnen verschillende planten worden geselecteerd, afhankelijk van de weersomstandigheden’, zegt Ferrao.

Het onderzoek wijst uit dat robusta drie elementen kan combineren: flexibiliteit, kwaliteit en duurzaamheid: meer produceren met minder input.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content