Waar openen de beste culinaire adresjes en wat moet je zeker proeven? Wij maken de balans op. Ontdek zeven plekken waar het permanent of tijdelijk – in kerstsfeer – gezellig tafelen is.
1. Grillen aan de gracht bij Char.d in Amsterdam
Toch een beetje een droom die uitkomt: het jaar rond BBQ’en kan voortaan gewoon in Amsterdam, in de zeer coole Utrechtstestraat, die dankzij de opening van Char.d nog nét dat tikkeltje spannender is geworden. De chefs paren comfort aan verfijning dankzij een boeiende, kleine menukaart met gegrilde everything en excellente wijnen.
Utrechtsestraat 6, Amsterdam. Info en reservaties via Chard-restaurant.com

2. Knees to Chin trekt naar Etterbeek
Goed nieuws voor wie houdt van streetfood uit Azië: het übercoole Knees to Chin, van de Brusselse zussen Gernaert, opent een achtste (!) vestiging, in Etterbeek dit keer. Op het menu klassiekers als tofubowls en rice paper rolls; in de zaal veel neonaccenten, bordeaux en felrood. Je kunt hier ook take-out bestellen, en de doosjes zijn leuk genoeg om te verzamelen. Wel proper eten dan.
Keltenlaan 9, Etterbeek. kneestochin.com

3. Vier oud en nieuw bij Villa Fiore in Terhulpen
Feest op z’n mediterraans? Villa Fiore pakt op oudejaarsavond én op 1 januari uit met Italiaanse gastvrijheid. Er is een ‘capodanno all’Italiana’ op 31 december – een diner van zes gangen met panettone als onmisbare afsluiter. Op nieuwjaarsdag kun je er royaal brunchen met formaggi, pasta, pizza en dolci: een Italiaans feestmaal om het jaar in stijl te starten.
Rue Pierre Broodcoorens 41, Terhulpen. Info en reservaties via Squadracocina.com/villa-fiore

4. Proef haute chocolat bij La Réserve in Parijs
Vergeet high tea: in Parijs loopt iedereen warm voor hot chocolate. Vijfsterrenhotel La Réserve lanceert de luxueuze chocoladepauze, met niet één maar twee versies haute-couturechocolademelk: een versie met sinaasappelschil, vanille en kaneel, en een klassieke versie met chocolades uit Peru en Venezuela. Uiteraard worden beide drankjes vergezeld van exquise gebakjes.
Avenue Gabriel 42, Parijs. Info en reservaties via Lareserve-paris.com

5. Smullen après-ski bij Loulou
Loulou bouwt aan een imperium: na restaurants op toplocaties in Parijs, Ramatuelle en Roquebrune Cap-Martin, opende een jaar geleden Loulou Courchevel, óp de skipiste en als deel van het tophotel Barrière-Les Neiges. Verwacht op het verwarmde terras veel dure skipakken en uitgelaten wintersporters, en op de menukaart zeer veel lekkers, van pizza tot kaviaar.
Rue de Bellecôte 422, Courchevel. Info en reservaties via Loulou-courchevel.com
6. Nieuwe cocktailbar Soan in Gent
In het historisch centrum van de Arteveldestad opende midden november Soan, een verfijnde cocktailbar die de term ‘liquid art’ op de kaart zet. Soan zelf is een uitgekiende cocktail van de juiste verlichting en akoestiek, passende muziek en met zorg geselecteerd glaswerk. Overigens verwijst de naam van deze nieuwe bar naar de zwanen op de gevel van het gebouw.
Korenlei 10, Gent. Soanbar.com
7. The Dominican pakt uit met een overdekt winterterras
Ooit een monnikenklooster, vandaag een luxueus boetiekhotel en hét adres voor wie in het hart van Brussel op zoek is naar een moment van verfijning: The Dominican combineert design en kunst met authentieke gewelven en een haast religieuze rust. Voor de kerstdagen pakt het hotel uit met Le Chalet, een overdekt winterterras in samenwerking met het prestigieuze champagnehuis Palmer & Co. High tea, liever lobster rolls of toch oesters? Het is er allemaal.
Nog tot 4 januari. Thedominican.be