6 manieren waarop je de gezondheidsvoordelen van havermoutpap verpest
Havermout is razend populair als ontbijt. Het is gezond, lekker, vullend en je kan er eindeloos mee variëren. Toch zijn er enkele valkuilen wanneer je oatmeal eet uit gezondheidsoverwegingen. Een gewaarschuwd mens is er twee waard.
Calorieën tellen is niet zaligmakend, maar wie weinig beweegt en graag op gewicht wil blijven of afvallen, zal toch moeten opletten met de hoeveelheid calorieën die opgenomen worden per dag. Afhankelijk van hoeveel calorieën, vet en suiker je tijdens de rest van de dag binnenspeelt, zou je moeten mikken op een ontbijt van 300 tot 500 calorieën. Met een warme portie havermout kan je perfect binnen de aanbevolen hoeveelheid blijven. Als je je tenminste niet laat vangen door onderstaande valkuilen:
Te grote porties
Iets waar we ons vast allemaal wel eens schuldig aanmaken: gulzigheid. Wanneer je een gezond recept klaarmaakt, grijp je te vaak naar grotere porties. Gezonde voeding heeft een aura van mateloosheid omdat we denken ‘hoe meer gezonde voedingsstoffen, hoe beter.’ Dat gaat helaas niet op wanneer we willen letten op ons gewicht. De aanbevolen hoeveelheid is 40 gram. Dat lijkt misschien weinig, maar genoeg moeten vullen. Zo krijg je alvast 150 calorieën binnen, wat nog 150 calorieën overlaat om lekkere ingrediënten toe te voegen.
Te veel suiker toevoegen
We weten het, suiker maakt havermout lekkerder. Van siroop of honing tot bruine suiker en chocoladeschilfers, deze toppings geven de havermout een heerlijke smaak. Probeer dit soort suiker toch te vermijden als je gezonde havermout wil behouden. Kies je toch voor een beetje honing of agavesiroop, wacht dan tot de pap lauw is geworden vooraleer je het mengt. Kaneel, vanille-extract en ongezoet cacaopoeder kunnen je havermout ook een lekker zoete smaak geven, zonder suiker toe te hoeven voegen. Ook gedroogd fruit bevat veel suiker. Het is beter om vers of diepgevroren fruit toe te voegen aangezien gedroogd fruit tot acht keer meer calorieën kan bevatten.
Vermijd havermout in (fastfood)ketens
Koop je snel ergens havermout ’to go’, let dan op de toegevoegde suikers en vetten. Je kunt tegenwoordig op erg veel plaatsen een bakje oatmeal meegrissen, maar de additieven zijn soms verraderlijk. Zo zijn er ketens die hun havermout aanvullen met room in plaats van water of melk. Lees even de ingrediëntenlijst na voor je afrekent.
Wees zuinig met noten
Een tip die we zelf niet graag horen, maar helaas wel waarheid bevat. Gezond vet is helaas ook vet en als we calorie-inname willen beperken, kunnen we noten best in kleine porties eten. Een klein handje noten in combinatie met de havermout voorziet je van genoeg energie om de voormiddag door te komen.
Koop geen instant havermout met een smaakje
Niets zo gemakkelijk als instant havermout waar je enkel water of melk aan moet toevoegen. De grote valkuil is hier de hoeveelheid suiker die in zo’n pakje zit. Dat is jammer, want zo kan je niet alleen niets lekkers meer toevoegen, maar krijg je ook te veel suiker binnen om nog te kunnen spreken van een gezond ontbijt. Ga voor de neutrale havervlokken en vul zelf aan met ingrediënten waar je van weet hoeveel suiker ze bevatten. Of ga op zoek naar instant havermout zonder slechte additieven.
Vergeet ook geen extraatjes
En dan nu, het advies waar wij vol overtuiging ja op knikken: serveer heerlijke extraatjes bij je havermout en voel je voldaan na je ontbijt. Overdaad schaadt, maar dat geldt ook in de omgekeerde richting. Havermout zonder fruit, noten of ander lekkers is – laat ons eerlijk zijn – behoorlijk saai. Bovendien krijg je zo niet genoeg calorieën binnen om van een volwaardig ontbijt te spreken. Af en toe wat stukjes donkerbruine of pure chocolade toevoegen kunnen heus geen kwaad. Integendeel, ze houden ons te been.
Nog een voordeel van écht gezonde havermoutpap eten? De dagen waarop je volledig mag losgehen tijdens een brunch omdat je de rest van de week zo gezond hebt ontbeten.
(LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier