Van sneller vet haar tot zelfs haaruitval: is te veel borstelen slecht voor je haar?

©  Marie Grégoire

Zijn er risico’s verbonden aan veelvuldig borstelen? En welke technieken en welke producten gebruik je het best? Beautyjournaliste Isabelle Willot zocht het uit.

Het geheim voor glanzend haar? Als je het aan mijn grootmoeders vroeg, was het antwoord steevast: honderd borstelbewegingen per dag. Decennialang was het een ritueel voor vrouwen, maar de gewoonte om te borstelen raakte mettertijd uit de mode, tot merken als Mason Pearson, Guerlain en Sisley ze weer populair maakten.

Maar kan overprikkeling de hoofdhuid niet vet maken en zelfs haaruitval versnellen? “We verliezen ongeveer honderdtwintig haren per dag”, zegt Frédéric Van Espen, die al twintig jaar het salon Didier & Rosalinde in Brussel runt. “En dat heeft niets te maken met borstelen. Integendeel, je kunt net méér haar verliezen als het in de war zit, want als je aan de knopen trekt, breek je ze. Naar mijn mening is regelmatig borstelen net erg belangrijk.”

Hoe je juist aan de slag gaat, hangt af van je haartype. “Als je fijn en vrij steil haar hebt, kun je het het beste eerst droog borstelen voordat je het wast”, zegt van Espen. “Als je haar een natuurlijke slag heeft, is het tegenovergestelde waar: door het droog te borstelen vernietig je de krullen, dus ontklit je het best op vochtig haar. Begin in alle gevallen bij de punten en werk geleidelijk naar de wortels toe.”

Je kunt net méér haar verliezen als het in de war zit, want als je aan de knopen trekt, breek je ze.

Kapper Frédéric Van Espen

Een ander twistpunt is de keuze van de borstel, die schade kan aanrichten als hij niet goed op het haar is afgestemd. “Kies altijd voor modellen waarbij de borstelharen – natuurlijk of synthetisch – op een zacht kussentje zijn gemonteerd voor meer comfort en om breuk te voorkomen”, licht Van Espen toe.

Dit beaamt Flore des Robert, medeoprichter van het merk La Bonne Brosse, wier producten viraal gingen op sociale media omdat ze zijn ontworpen voor maar liefst 144 haar- en hoofdhuidtypes. “Idealiter bestaat je borstel geheel of gedeeltelijk uit everzwijnhaar, waarvan de vezels van nature uit keratine bestaan”, zegt Des Robert. “Tijdens het borstelen verdelen ze de talg die het haar op natuurlijke wijze gehydrateerd houdt vanaf de wortels over de hele lengte. Ze gaan ook statische elektriciteit tegen. Veganisten of mensen met dik, krullend haar kiezen het best voor een mix van nylonvezels van verschillende grootte. Die hebben het voordeel dat je ze op vochtig haar kunt gebruiken.”

Voor de onderneemster heeft goed borstelen zelfs voordelen die verdergaan dan ontwarren. “Door je haar en hoofdhuid lang te borstelen, stimuleer je de microcirculatie in het bloed terwijl je het ontdoet van vuildeeltjes en resten van haarformules. Er zijn ook voordelen voor de planeet: hoe vaker je je haar borstelt, hoe minder je het hoeft te wassen en hoe minder producten je nodig hebt.”

Beweringen waar onze kapper sceptisch op reageert. “Om de invloed van luchtvervuiling op onze hoofdhuid tegen te gaan, gaat er niets boven shampoo”, zegt hij. “Wat de talg bij de wortels betreft: het verspreiden ervan maakt het haar vet en ook dan is het beter om het te wassen en een droge olie te gebruiken als je het wilt voeden.”

Conclusie: Dagelijks borstelen is goed voor het haar en leidt niet tot meer haaruitval. Maar verwacht geen wonderen – lees: meer glans en volume.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content