Juist of fout: moet je oppassen met parfum wanneer de zon schijnt?

Is het gevaarlijk om parfum te spuiten wanneer de zon schijnt? © Getty

Huiduitslag, roodheid, vlekken of de geur die verandert door de warmte van de zon. Moet je echt bang zijn voor deze bijwerkingen als je je huid aan zonlicht blootstelt nadat je parfum hebt opgespoten?

Voor veel van ons is ’s ochtends parfum opspuiten een manier om onze look te vervolledigen en een geur te geven aan de stemming van de dag. Maar in de zomermaanden, vooral als je je huid direct aan de zon blootstelt, is voorzichtigheid geboden. ‘Sommige ingrediënten in parfums kunnen namelijk fotosensibiliserend zijn,’ waarschuwt Anthony Boivin, directeur wetenschappelijke communicatie bij de parfumketen April. ‘Ze kunnen huidreacties veroorzaken, zoals roodheid, eczeem, bruine vlekken of zelfs brandwonden.’

Fotoreactieve moleculen in parfum

Gelukkig zijn deze reacties zeldzaam, maar ze kunnen toch voorkomen bij mensen zonder bekende allergieën, benadrukt Kristof Lefebre, apotheker, parfumeur en oprichter van het Belgische merk Miglot. ‘Sommige moleculen zijn fotoreactief, wat betekent dat hun fototoxiciteit niet afhankelijk is van een immuunreactie,’ waarschuwt hij.

Dit geldt vooral voor bergaptens, een organische stof die bijvoorbeeld voorkomt in citrusolie. Deze oliën worden vaak gebruikt in de topnoten van parfums. Deze frisse geuren zijn in de zomer bijzonder populair. ‘Maar de aanwezigheid van deze fotosensibele stoffen in parfums is streng gereguleerd door de Europese Unie,’ nuanceert Anthony Boivin. ‘Er zijn maximale concentratiedrempels vastgesteld om consumenten te beschermen,’ voegt Kristof Lefebre toe. Dit garandeert niet 100% dat er geen fototoxische reactie optreedt, maar het verkleint de risico’s aanzienlijk.

Essentiële oliën

Het gebruik van deze stoffen is dus niet strikt verboden. Parfumfabrikanten zijn ook niet verplicht om de aanwezigheid van deze stoffen in hun formule te vermelden. Moet je dus oppassen met citrusgeuren, die overvloedig aanwezig zijn in ‘eau fraîches’ en andere colognes?

‘Dankzij technologische vooruitgang in destillatie- en zuiveringsmethoden is het tegenwoordig mogelijk om essentiële oliën zonder bergaptens te produceren,’ zegt Anthony Boivin. ‘Deze gezuiverde versies worden steeds vaker gebruikt. Evenals alternatieven die de citrusnoten nabootsen (onder andere via synthese) zonder de bijbehorende risico’s.’

En wat met alcohol in parfum?

Hoewel alcohol in grote hoeveelheden in parfums aanwezig is, is het niet strikt fototoxisch of fotoallergisch. ‘Het heeft de neiging om de huid uit te drogen, vooral wanneer de huid aan de zon wordt blootgesteld,’ erkent Kristof Lefebre. ‘Dit kan de gevoeligheid voor bepaalde ingrediënten in de geur verhogen.’ Formules ‘op waterbasis’ of ‘alcoholvrij’ kunnen dus de voorkeur genieten, hoewel fotosensibiliserende stoffen nog steeds in het geurconcentraat aanwezig kunnen zijn. ‘Ze zijn vaak minder geconcentreerd in parfum, wat het risico op een reactie beperkt,’ vervolgt onze expert.

Parfum + zon: gevaarlijk? Montage Vif Weekend – Getty Images

Allemaal aan de haarmist?

Een vergelijkbare situatie geldt voor haarmists, die momenteel erg populair zijn. ‘Haarvezels zijn dood materiaal,’ legt Anthony Boivin uit, ‘maar ze kunnen toch uitdrogen. Het is raadzaam om samenstellingen te kiezen die speciaal voor het haar zijn ontwikkeld en die hydraterende, verzachtende of zonnefilters bevatten.’ Let echter op dat je ze niet op de hoofdhuid spuit, want die kan ook reageren op bepaalde moleculen, benadrukt Kristof Lefebre.

Een veranderde geurstructuur

Op een warme huid zal een parfum ook anders ruiken. ‘De natuurlijke geur van onze huid zal altijd de geurbeleving beïnvloeden,’ zegt Kristof Lefebre. ‘Dit is geen seizoensgebonden fenomeen, hoewel het in de zomer versterkt kan worden. Bij overmatig zweten mengt ons zweet – en de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor onaangename geuren – zich met ons parfum.’

Frisse topnoten vervliegen sneller, waardoor de rijkere basisnoten meer ruimte krijgen. ‘De olfactorische piramide wordt dus verstoord,’ vult Anthony Boivin aan. ‘Warmte en vochtigheid beïnvloeden de vluchtigheid van de componenten, wat de geurduur verandert.’

Om veilig te parfumeren wanneer de zon schijnt, raden onze experts een paar eenvoudige stappen aan: spuit je geur – van een afstand – op je kleding en vermijd direct op de huid blootgestelde gebieden.

Conclusie: Sommige moleculen in parfums kunnen fototoxisch zijn, maar de Europese regelgeving beperkt de toegestane concentraties drastisch. Het risico is dus beperkt. Als voorzorgsmaatregel kun je in de zomer kiezen voor haarmists of lichtere parfums. Vermijd direct op de huid parfumeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content