Is blauw licht de nieuwe vijand van je huid?

Blauw licht of HEV-licht (HEV staat voor High Energy Visible) is overal. © Istock

Rimpels en pigmentvlekken krijgen van overdadig veel selfies nemen, Instagrammen en Netflix kijken: volgens de cosmeticawereld doet blauw licht onze huid versneld verouderen. Maar is dat wel zo?

Slecht nieuws voor Generation Z en de millennial. Volgens een studie van Deloitte van vorig jaar checken Belgen gemiddeld vierendertig keer per dag hun smartphone, jongeren tussen 18 en 24 jaar doen dat minstens honderd keer. Overmatig smarpthonegebruik is niet alleen nefast voor je slaappatroon, concentratievermogen en ogen, volgens de cosmeticawereld is een overmatige blootstelling aan blauw licht ook slecht voor je huid. Selfies en flatlays nemen en delen op Instagram heeft zo zijn prijs.

Volgens de cosmeticawereld is een overmatige blootstelling aan blauw licht ook slecht voor je huid. Maar klopt dat wel?

Blauw licht of HEV-licht (HEV staat voor High Energy Visible) is overal. Het maakt deel uit van het zichtbare licht van het zonnespectrum en heeft een golflengte tussen 380 en 500 nm met een hoge energie. Het dringt dieper in de huid dan uv. Maar het wordt ook verspreid door tl-lampen en het scherm van je laptop, tablet, televisie en smartphone. Je kan het dus niet ontlopen.

En dat hoeft ook niet. ‘Onderzoek toont aan dat blootstelling aan blauw licht overdag voordelen voor je gezondheid heeft: zo boost het je alertheid en mood,’ aldus Nadine Pernodet, vicepresident van de afdeling Skin Biology and BioActives van de Estée Lauder Companies. ‘Blauw licht versterkt ook het immuunsysteem en kan zelfs antibacterieel werken,’ vult dokter Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, aan. ‘Blauw-licht-lampen worden al lang ingezet als behandelingsmethode tegen acne. Een recent onderzoek laat zien dat blootstelling aan HEV ook de bloeddruk kan verlagen en een gunstig effect op de bloedvaten heeft.’

Maar overdaad kan schaden. ‘We weten zeker dat blauw licht van beeldschermen je ogen beschadigt,’ vertelt Paula Begoun, oprichtster van cosmeticamerk Paula’s Choice en auteur van twintig boeken over cosmetica. ‘Het kan maculadegeneratie van het netvlies veroorzaken en zelfs tot blindheid leiden. Mijn smartphone staat daarom permanent ingesteld op het gele licht van de nachtmodus.’

Screenface

De Amerikaanse stelde het scherm van haar telefoon niet in op nachtmodus omdat het blauwe licht nefast zou zijn voor onze huid. ‘Er is wat wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het voor een overmatige melanineproductie zorgt, maar dat doet de zon ook. Er is meer onderzoek nodig om die invloed te staven.’

Recent onderzoek laat zien dat blootstelling aan HEV de bloeddruk kan verlagen en een gunstig effect op de bloedvaten heeft. Maar overdaad kan schaden.

Volgens andere professionals in de cosmeticawereld zorgt een overdaad aan HEV voor overmatig veel vrije radicalen in de huid (net als uv en pollutie). Gevolg: onzichtbare schade diep in de huid en een zogenaamd screenface: een droge(re) huid die sneller veroudert en last krijgt van lijntjes, rimpels, een doffe teint en pigmentvlekken.

Beautymerken halen voor die beweringen graag wetenschappelijke studies aan, maar die waren doorsnee in vitro (dus niet op levende mensen) en/of werden betaald door een cosmeticamerk. Een studie uit 2013, besteld door cosmetica-ingrediëntenmerk Lipo Chemicals, concludeerde dat HEV even schadelijk kan zijn voor de huid als uv en dat het leidt tot pigmentatieproblemen, vroegtijdige huidveroudering en een verzwakte huidbarrière. Die studie zette de Franse celebritydermatoloog Jean-Louis Sebagh aan om zijn Supreme Day Cream met blauw licht-bescherming te ontwikkelen.

Blauw licht kan je ogen beschadigen
Blauw licht kan je ogen beschadigen© istock

Onderzoek op naakte muizen wees uit dat blauw licht het herstel van de huid vertraagt. En een studie die in januari dit jaar verscheen in de Journal of Investigative Dermatology toonde aan dat HEV tot hyperpigmentatie kan leiden, maar enkel in mensen met huidtype III of hoger, de (iets) meer donkere huid.

Dokter Ultee nuanceert die studies. ‘Bij die onderzoeken, die vooralsnog alleen zijn uitgevoerd op dieren of in vitro, is gebruikgemaakt van speciale lampen die blauw licht met een heel hoge energie uitstralen. Dat is niet te vergelijken met de dosis die je in het dagelijkse leven krijgt. De dosis blauw licht die we via beeldschermen op onze huid krijgen is ook veel kleiner dan de dosis in het daglicht.’

Onderzoek op naakte muizen wees uit dat blauw licht het herstel van de huid vertraagt.

Cacaozaad tegen blauw licht

Je hoeft met andere woorden niet bang te zijn voor rimpels omdat je iets te vaak Instagram checkt of Netflix binget. Maar dat houdt de beautywereld niet tegen om steeds vaker, zij het met mondjesmaat, blauw licht te viseren en aangepaste producten te lanceren. De winkel moet nu eenmaal blijven draaien en het blauw licht-verhaal is een interessant verkoopsargument, want wie zit er tegenwoordig geen uren aan een scherm gekluisterd?

Het New Yorkse Make Beauty was in 2015 één van de pioniers met zijn Moonlight Primer die zowel tegen infrarood als HEV zou beschermen. Dichter bij huis zijn er de gezichtssprays van Garancia en Kruidvat die de oxidatieve stress, veroorzaakt door HEV (en pollutie), moeten verminderen. Kruidvat vertrouwt daarvoor op cacaozaadpeptide, Garancia op een 98% natuurlijke formule die ook make-up fixeert. Uriage stopte ‘BLB’, de Blauw Licht-Barrière, in zijn Age Protect-lijn, een mix van mineralen, vitamines en plantenextracten die een schildje op de huid legt dat tegen blauw licht en pollutie moet beschermen.

Skin Science Daily Defense Advanced Protection Face Mist (5,49 euro) van Kruidvat. Ma Vap' Bien Aimée (21,60 euro) van Garancia, bij de apotheek. Age Repair Intensief Multiactief Serum (39 euro) van Uriage, bij de apotheek.
Skin Science Daily Defense Advanced Protection Face Mist (5,49 euro) van Kruidvat. Ma Vap’ Bien Aimée (21,60 euro) van Garancia, bij de apotheek. Age Repair Intensief Multiactief Serum (39 euro) van Uriage, bij de apotheek.© gf

Estée Lauder claimt dan weer dat zijn nieuwe Advanced Night Repair-oogcrème beschermt tegen de gevolgen van blauw licht. De aanleiding: een in vitro-onderzoek van het merk. ‘Dat toont aan dat blootstelling aan blauw licht ’s avonds de huidcellen kan belemmeren in hun nachtritme te komen waardoor het natuurlijke herstelproces van de huid tijdens de nacht niet op gang komt,’ legt Pernodet uit. ‘Die opstapelende schade kan tot zichtbare tekenen van huidveroudering en donkere kringen leiden.’ Niets wat een vleugje Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex niet kan oplossen natuurlijk.

Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex Synchronized Recovery (63,11 euro) van Estée Lauder. Moonlight Primer (54 euro) van Make Beauty, via net-a-porter.com. Supreme Day Cream (200 euro) van Dr. Sebagh, via net-a-porter.com.
Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex Synchronized Recovery (63,11 euro) van Estée Lauder. Moonlight Primer (54 euro) van Make Beauty, via net-a-porter.com. Supreme Day Cream (200 euro) van Dr. Sebagh, via net-a-porter.com.© gf

Hoewel je je geen zorgen hoeft te maken over blauw licht op je huid, is blauw-licht-skincare ook niet helemaal zinloos: de peptiden, vitamines en andere antioxidanten die volgens merken tegen de gevolgen van blauw licht strijden doen het ook goed om vrije radicalen, veroorzaakt door onder meer pollutie en uv, te helpen bestrijden. Investeren in een bril met lenzen die blauw licht filteren blijft een slimmere zet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content