Iedereen egaal: hoe kan je pigmentatie het best behandelen?
Eén op de twee mensen zegt last te hebben van een ongelijkmatige pigmentatie. Een vlekkeloze teint is het nieuwe schoonheidsideaal geworden, versterkt door de alomtegenwoordige filters op sociale netwerken. Verzorgingsproducten die hierop focussen zijn dan ook booming business.
Hyperpigmentatie, een aandoening die vooral donkere huidtypes treft, is lang onderschat. Maar liefst 62% van de dermatologen werd er al over geraadpleegd en tegen 2040 zal naar verwachting twee derde van de wereldbevolking ermee af te rekenen krijgen.
Een uitgebreid onderzoek van La Roche-Posay waaraan 48.000 personen uit 34 landen deelnamen, verklaart deze toename deels door de algehele demografische toename, maar ook door de aandacht die we aan onze huid besteden. De vaststelling lijkt paradoxaal: nog nooit waren we beter geïnformeerd over de vrij eenvoudige manier om ons te beschermen tegen de meest voorkomende pigmentstoornissen, namelijk door het dagelijks aanbrengen van een zonnefilter.
Een blik op de schappen met cosmetische producten volstaat: de zoektocht naar een egale teint is een van onze grootste esthetische zorgen geworden.
‘Maar het zijn andere filters die steeds meer patiënten naar consultaties brengen’, zegt dermatoloog Françoise Guiot. ‘Door ze te gebruiken om foto’s van zichzelf te maken en zichzelf met een prachtige huid op het scherm te zien, vinden mensen het steeds moeilijker om zichzelf te accepteren zoals ze zijn “in het echte leven”. Ze proberen zo dicht mogelijk bij het beeld te komen dat ze van zichzelf hebben. Waarbij ze vergeten dat een perfecte huid niet bestaat.’
Een blik op de schappen met cosmetische producten is overtuigend: de zoektocht naar een egale teint is een van onze grootste esthetische zorgen geworden, samen met rimpels en gebrek aan stevigheid.
Vlekkenmakers
Ongewenste vlekken verschijnen meestal ten gevolge van een overproductie van melanine, meestal gekoppeld aan blootstelling aan de zon. Maar er spelen ook zaken als genetische factoren, leeftijd en hormonale verschijnselen. Zonlicht is verantwoordelijk voor de aanmaak van melanine, die fungeert als een natuurlijke bescherming voor de huid. Bij overmatige blootstelling, bijvoorbeeld bij zonnebrand, produceren de overmatig gestimuleerde cellen afzettingen die aanvankelijk onzichtbaar blijven maar geleidelijk naar het huidoppervlak stijgen.
‘De meest gebruikelijke oplossingen op dit moment zijn medicijnen, lasers en cosmetica. Deze laatste blijken vooral doeltreffend bij milde tot matige aandoeningen,’ legt de Amerikaanse dermatoloog Andrew Alexis uit, coauteur van het internationale onderzoek in opdracht van La Roche-Posay. ‘De meeste kunnen worden toegepast als onderdeel van de dagelijkse huidverzorgingsroutine Je moet soms wel enkele weken of zelfs maanden wachten om resultaten te zien.’
Hoe efficiënt zijn ze werkelijk? Op dit punt klinkt dermatologe Françoise Guiot geruststellend: ‘Cosmetica tegen hyperpigmentatie zijn geïnspireerd op wat wij het Kligman-trio noemen, een crème die als medicijn wordt beschouwd en alleen op voorschrift verkrijgbaar is. Ze bevat drie actieve stoffen, hydrochinon, hydrocortison en retinoïnezuur, die synergetisch werken. De eerste is een oplichtend middel, de tweede heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt ervoor dat de huid de toegediende behandelingen beter kan weerstaan, en de laatste versnelt de celvernieuwing om hypergepigmenteerde cellen sneller te elimineren. In cosmetica zijn de gekozen actieve ingrediënten minder krachtig, minder agressief en vooral beter te verdragen. Kijk dus bij de keuze van je product of het deze drie acties omvat.’
Het beste wapen
Hoewel we dankzij de laser op een sneller resultaat kunnen hopen, zijn onze twee specialisten het erover eens dat ze met uiterste voorzichtigheid gebruikt moeten worden. ‘Met de laser kun je bepaalde hardnekkigere plekken aanpakken,’ geeft dokter Andrew Alexis toe. ‘Het resultaat houdt na verloop van tijd aan, maar het is een dure behandeling die soms gepaard gaat met bijwerkingen zoals roodheid, zwelling en soms zelfs tijdelijke verdonkering van de behandelde gebieden. Het is ook niet geschikt voor alle huidtinten, vooral niet voor donkere.’
Preventie blijft het beste wapen. Dat betekent elke dag een zonnebrandcrème aanbrengen, ook in de winter.
Françoise Guiot
Terwijl lentigo eerder vanaf de leeftijd van 40 jaar verschijnt, kunnen vanaf de adolescentie vlekken die verband houden met acne – ‘post-inflammatoire hyperpigmentatie’ – voor onzekerheid zorgen. ‘Ik adviseer jonge mensen of volwassenen die last hebben van acne altijd om goed te kijken hoe de puistjes genezen’, legt dokter Guiot uit. ‘Als het litteken erg gepigmenteerd is, raad ik een ​​behandeling met Roaccutane aan om de vorming van nieuwe vlekken te stoppen, samen met een plaatselijke behandeling om de reeds bestaande hyperpigmentatie te behandelen.’
In ieder geval mogen deze vaak sterk geconcentreerde cosmetica niet achteloos worden gebruikt. ‘Het is geen toeval dat depigmentatiebehandelingen vaak serums zijn’, voegt Françoise Guiot toe. Ze moeten in een routine worden geïntegreerd, naast een crème die voor extra hydratering zorgt en ontstekingen kalmeert. Vergeet tot slot nooit dat preventie het beste wapen blijft.’ Preventie, dat betekent elke dag een zonnebrandcrème aanbrengen, ook in de winter. Of, als je een zeer lichte huid heeft, een serum tegen donkere vlekken dat niet te agressief is. Zo kun je overtollige melanine onderscheppen voordat die zich op het huidoppervlak nestelt.
3 soorten 
hyperpigmentatie
Zonne-lentigo 
Dit is de meest voorkomende vorm. 27% van de ondervraagden in het onderzoek van La Roche-Posay zegt er last van te hebben. Deze ‘zonnevlekken’ of ‘ouderdomsvlekken’ zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan de zon, waardoor de melanineproductie wordt verstoord. Deze afzettingen verschijnen niet onmiddellijk: ze stijgen geleidelijk naar de epidermis, waardoor donkere vlekken ontstaan, lichtbruin tot bruin. Alle fototypes worden beïnvloed, maar vooral de lichte huid (fototypes 1 tot 3).
Melasma
Ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd omdat het vrouwen tijdens en na de zwangerschap kan treffen. Het is het gevolg van de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, maar kan ook veroorzaakt zijn door de anticonceptiepil of bepaalde medicijnen. Vrouwen met een donkere huid (fototypes 3 en 4) hebben een negen keer grotere kans om hier last van te krijgen. Langdurige blootstelling aan de zon zonder bescherming is voldoende om vlekken te veroorzaken. Het treft 11% van de mensen die in het onderzoek zijn ondervraagd.
Post-inflammatoire 
hyperpigmentatie
Deze plek, ook wel HPI genoemd, verschijnt na een huidletsel, meestal als gevolg van acne, maar mogelijk ook van insectenbeten, brandwonden of zelfs behandelingen zoals laser of dermabrasie. De donkerste fototypes (4 tot 6) worden het meest getroffen. Maar liefst 15% van de respondenten geeft aan slachtoffer te zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier