De ene lavendel is de andere niet. Thierry Wasser, de huisparfumeur van Guerlain, stopt organisch geteelde Carla-lavendel in de geur Mon Guerlain. Wij trokken eind juli naar de velden.
Een lavendelveld vol Carla is als een strand vol brunettes, blondines en roodharige vrouwen. Een veld vol gewone lavendel is als een strand vol blondines, er is geen afwisseling. En afwisseling maakt het leven net fijner.’
We trekken naar het organisch geteelde veld van Fabien Morel, vierde generatie lavendelkweker, op 1250 meter hoogte in Barret-de-Lioure. De man is goed voor 93 hectare lavendel, die hij deels in de vallei kweekt. Die komt onder meer in parfum terecht, maar belandt ook in geurige boeketten.
‘Huizen als Guerlain en Chanel willen Franse lavendel, ondanks de concurrentie van onder meer Bulgarije’, zegt Morel. ‘Het Provençaalse microklimaat zorgt voor een superieure kwaliteit, die vind je nergens anders. De Carla-lavendel die hoog wordt gekweekt, heeft bovendien een delicater parfum door de combinatie van de aarde, de hoogte en onze organische werkwijze.’
De rust in het veld – je hoort enkel bijtjes zoemen – wordt over twee dagen verstoord, als negentien seizoensarbeiders de bloemen oogsten. De distillatielavendel met de machine, die voor boeketten met de hand.
Drogen en bespringen
Van het veld wordt de lavendel naar de distilleerderij van Bontoux vervoerd. Dat bedrijf produceert op verschillende manieren aromatische matières premières. Die worden gebruikt in parfum, cosmetica en farmaceutica.
‘De stengels worden na de oogst enkele dagen gedroogd’, vertelt Wasser. ‘Zo blijft er minder water in de bloemetjes, wat het distillatieproces vergemakkelijkt. De gedroogde lavendel wordt in het distillatievat gepropt en letterlijk besprongen, zodat er nog meer bloemetjes in kunnen. Onder in het vat wordt stoom van 100°C naar boven geduwd: zo ontstaat condens die uit water en etherische olie bestaat. In die laatste zit de geur van de bloemetjes gevangen. Die olie en watermix wordt vervolgens door een zeer koude pijp naar een vat geleid. Door de lage temperatuur worden ze van elkaar gescheiden. De olie drijft boven, het water wordt afgevoerd naar een ander vat en dient als gedistilleerd lavendelwater. Die hele cyclus duurt een uur.’ En ruikt minder lekker dan je zou denken.
De lavendelolie belandt uiteindelijk met nog wat sambac-jasmijn, vanille en sandelhout in Mon Guerlain.
Wist je dat
– de kwekers van Carla spreken over lavande de population of over la fine: de lavendel plant zichzelf voort en heeft een gevarieerde genetische afkomst. Andere soorten zijn gekloond of worden gestekt.
– de soort werd gekweekt uit Rapido-lavendel en zes andere populatielavendels om een schimmel- en ziekteresistente plant te creëren.
– Carla elk jaar anders ruikt. ‘Maar doordat we blends samenstellen met olie van verschillende producenten, krijgen we altijd dezelfde kwaliteit en geur voor onze parfums’, aldus Wasser.