Minder stress, meer haargroei: doen de populaire Japanse headspa’s wat ze beloven?
Achter elke populaire schoonheidsbehandeling schuilt een verhaal dat vaak eeuwen teruggaat. Daarom nemen we je deze zomer mee op een wereldreis door de meest intrigerende schoonheidsrituelen. Deze week: de razend populaire Japanse headspa. Wat zijn de echte roots van deze behandeling, en waar is het goed voor? Wij zochten het uit en namen zelf de proef op de som.
Wie regelmatig op sociale media scrolt, is ze vast al tegengekomen: die bijna hypnotiserende filmpjes van hoofdmassages, met water dat zachtjes door het haar kabbelt, zenmuziek op de achtergrond en houten tools die de schedel voorzichtig masseren. De zogenaamde Japanse headspa heeft de afgelopen maanden niet alleen de social media-feeds, maar ook onze schoonheidssalons veroverd. Maar achter deze razend populaire trend schuilt een rijke geschiedenis en een stukje wetenschap. Wij zochten de trend uit en ondergingen een sessie bij Mera, de drijvende kracht achter Nasu Headspa in Brussel.
Japanse roots
Nasu Headspa moet zonder twijfel de rustigste plek zijn op de immer bruisende Koningsstraat in Brussel. Zodra je binnenstapt, lijkt het alsof je in het Verre Oosten bent beland: de natuurlijke kleuren, houten accenten, rustgevende meditatieve muziek en de geur van versgebrouwen kruidenthee zetten je meteen in zen-modus. De zaak is amper vier maanden open, maar draait al op volle toeren. ‘Je zou niet geloven hoeveel politici en beleidsmakers hier komen ontspannen na een hectische dag’, lacht Mera. Voor het concept haalde ze de mosterd uit Nederland, waar de Japanse headspa al langer in de belangstelling staat. Nadien leerde ze de kneepjes van het vak in Londen waar de wellness-trend eveneens populair is.
Wat maakt deze populaire behandeling dan precies Japans? Het antwoord ligt in de eeuwenoude technieken. Volgens Mera en andere Japanse headspa-experts draait alles om de combinatie van twee methoden. Shiatsu – een massagevorm waarbij druk met de vingers op specifieke punten wordt uitgeoefend- heeft zijn wortels in de oude Chinese geneeskunde, maar werd in de vroege 20e eeuw verder ontwikkeld in Japan. De term ‘shiatsu’ werd in de jaren 20 in gebruik genomen. Acupressuur, de tweede techniek, omvat het uitoefenen van druk op bepaalde punten om pijn te verlichten en de gezondheid te bevorderen.
Houten kammen en metalen schrapers
De moderne headspa, die begin jaren 2000 zijn opmars maakte in Japan, bouwt voort op deze eeuwenoude tradities. Tijdens een headspa-behandeling worden de hoofdhuid en het haar behandeld met tools zoals houten kammen en metalen schrapers. Massagetechnieken zorgen voor ontspanning en verbeteren de bloedcirculatie. Vaak worden deze sessies aangevuld met aromatherapie, essentiële oliën en rustgevende muziek, wat zorgt voor een ervaring die vergelijkbaar is met de hedendaagse wellnessbehandelingen in het Westen, zoals bij Nasu.
‘Onze behandelingen zorgen niet alleen voor diepe ontspanning en stressverlichting door een combinatie van hoofdmassages en zintuiglijke ervaringen’, vertelt Mera. ‘Ze bevorderen ook de bloedcirculatie en verbeteren de gezondheid van je hoofdhuid en haar. Of je nu last hebt van kaalheid, psoriasis, eczeem of allergieën, je zult hier ongetwijfeld baat bij hebben.’ Maar kloppen die claims ook?
Kwakzalverij of wetenschap?
Toegegeven: het idee dat een eenvoudige massage je haar opnieuw kan laten groeien, lijkt vooral op een new age marketingtruc van de wellnessindustrie. Dit soort beweringen worden ook vaak gepromoot door TikTok-trichologen en influencers, die suggereren dat het masseren van je hoofdhuid de haargroei zou bevorderen. Toch krijgen die claims veel bijval uit de wetenschappelijke hoek. Uit een studie bleek dat bij negen mannen de haardichtheid toenam na dagelijks vier minuten hoofdmassage gedurende 24 dagen. Onderzoekers denken dat de mechanische druk op de haarzakjes helpt om dikker haar te stimuleren.
Een andere studie bevestigt deze bevindingen met gegevens van 340 deelnemers met androgenetische alopecia (patroonkaalheid). De deelnemers voerden dagelijks twee keer een hoofdmassage van 20 minuten uit gedurende minstens zes maanden. Uit de resultaten bleken ongeveer 69% van de deelnemers een verbeterde haargroei te hebben opgemerkt.
Cortisol fixer
Wat dan met psoriasis, eczeem of allergieën? Bij psoriasis kunnen hoofdmassages vooral indirecte voordelen bieden. Onderzoek laat zien dat massages kunnen helpen om stress te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en ontstekingen te verlichten, wat nuttig kan zijn voor het verlichten van psoriasis. Ze stimuleren ook een gezonde huid door een betere bloedsomloop en lymfedrainage. Toch moet je weten dat hoofdmassages geen wondermiddel zijn.
Als het gaat om allergieën, moet je de voordelen van een Japanse headspa wellicht met een korrel zout nemen. Sommige massageoliën of lotions die tijdens zo’n behandeling worden gebruikt, kunnen allergenen bevatten die reacties uitlokken bij gevoelige mensen. Zelfs zonder allergieën kun je met een gevoelige huid of aandoeningen zoals eczeem irritatie ervaren door bepaalde technieken of producten. Bovendien is er geen stevige wetenschappelijke literatuur die het directe effect op allergieën onderbouwt. Wat wel bewezen is, is dat hoofdmassages effectief kunnen helpen om het stresshormoon cortisol te verlagen. Dit hormoon, dat tegenwoordig ontzettend veel aandacht krijgt op sociale media, kan allergische reacties verergeren.
Het is dus nogal vergezocht om te zeggen dat deze behandeling direct helpt bij allergieën. ‘Daarom werken we uitsluitend met bioproducten die geen agressieve chemicaliën bevatten’, zegt Mera. ‘Dit zou de kans op huiduitslag bij mensen met allergieën moeten verkleinen, al blijft het effect natuurlijk per persoon verschillend.’
Wat mag je verwachten?
Na mijn gesprek met Mera is het tijd om de behandeling zelf uit te testen. Ik word naar een kamer geleid, waar Mera mijn hoofdhuid onder de loep neemt. Ondanks mijn dikke, lange haar – waar ik normaal best blij mee ben – ontdekt ze een paar ongemakkelijke waarheden: mijn haar is droog, mijn hoofdhuid gevoelig en de haardichtheid op mijn kruin laat te wensen over. Kortom, ik ben aan het kalen. Deze diagnose maakt me even ongemakkelijk, maar Mera stelt me gerust: met de juiste massagetechnieken en producten kunnen we deze problemen tackelen. Bij Nasu bieden ze behandelingen op maat voor verschillende klachten. De sessie die mij te wachten staat, richt zich specifiek op mijn kalende kruin.
Vervolgens word ik naar een sfeervolle kamer geleid, compleet met een massagetafel en een bassin voor mijn haar. Op de tafel ligt een dienblad vol massagetools die, in een andere context, misschien thuishoren in een middeleeuwse martelsessie. Ik trek mijn T-shirt uit, ga liggen en mijn haar wordt bevochtigd. Dan begint de massage: geen simpele schouderklopjes, maar een intensieve behandeling met drukpunten op mijn gezicht, borst, nek en hoofd. Volgens de geheimen van shiatsu zou dit de bloedcirculatie naar mijn hoofdhuid verbeteren en de haargroei een flinke boost moeten geven.
Daarna komt de shampoo met een krachtige rozemarijngeur – een kruid die volgens de wetenschap een echte booster voor haargroei is. De shampoo wordt zorgvuldig ingemasseerd, langzaam uitgespoeld, weer ingemasseerd en nogmaals langzaam uitgespoeld met een sprayer. De combinatie van water en massage zorgt voor een zalige rilling van top tot teen.
Na een heel uur verwennerij is het tijd om af te ronden. Ik word terug naar de spiegel geleid; mijn hoofdhuid voelt nog wat gevoelig door de intensieve behandeling, maar mijn haar ruikt fantastisch en ik voel me herboren. Dan komt een andere medewerker binnen en haalt me – onopzettelijk – van mijn roze wolk. ‘Oei, mevrouw, uw kruin vertoont tekenen van kaalheid. En verft u uw haar? Het is ook best droog’, zegt ze zonder blikken of blozen. In de beautywereld worden onvolmaaktheden nu eenmaal vaker uitvergroot, dat is deel van de industrie. Dus ik haal mijn schouders op en zeg: ‘Het zij zo.’
De medewerker, die ook haarstyliste blijkt te zijn, maakt alles goed met de mooiste blowout die ik ooit heb gehad. Mijn haar glanst zo prachtig dat ik meteen in een haarcommercial zou kunnen stappen, en het blijft dagenlang heerlijk fris ruiken. Of het nu door de producten, de massage of de magische handen van de styliste komt, laat ik in het midden. Die kaalheid ben ik achteraf alleszins helemaal vergeten.
Was deze massage dé oplossing voor mijn kalende kruin? Natuurlijk niet: volgens de wetenschap heb je daar regelmatige massages en realistisch gezien ook wat medische hulpmiddeltjes voor nodig. Maar de ervaring was puur genieten en het resultaat verbluffend. Alleen al daarvoor zou ik meteen teruggaan.
Benieuwd waar je ook een Japanese headspa kunt uitproberen? Hier is een lijst van de enkele adressen in België:
– Nasu Japanese Head Spa, Koningsstraat 85, 1000 Brussel
– EM Head Spa, Amerikalei 200, 2000 Antwerpen
– Thermae Boetfort Sellaerstraat 42, 1820 Melsbroek
– Clinique Esthetique, Zaveldriesstraat 26, 3600 Genk
– Hakunamatata Spa, Vondelstraat 33, 9280 Lebbeke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier