Beautymythes doorgeprikt: hoe goed is lippenbalsem nu echt?

© iStock
Chloé Bauwens
Chloé Bauwens Freelance beauty- en modejournalist

Van ‘lippenbalsem droogt je lippen net meer uit’ tot ‘wie lippenbalsem gebruikt, maakt zichzelf er afhankelijk van’. Over de banale lippenbalsem bestaat verbazend veel commotie. Hebben we die lippenbalsem echt nodig of maken we het probleem alleen maar erger?

Gebarsten lippen zijn even irritant als statisch haar, puistjes en gebroken nagels. Hoewel het afbijten van die losse velletjes voor een vreemd soort van voldoening kan zorgen, ziet het er niet echt ‘smakelijk’ uit. Terwijl een hydraterende lippenbalsem voor velen de makkelijkste en snelste oplossing hiervoor is – ze liggen immers voor het grijpen in zowat iedere supermarkt – suggereren sommigen nu dat dit lippengoedje net de oorzaak van het probleem is. Wie lippenbalsem, lip balm of chapsticks intypt in een online zoekportaal komt meteen uit op 1001 verschillende artikelen. Gaande van ‘Dé 16 beste lippenbalsems voor droge lippen’ tot ‘Waarom lippenbalsem je lippen uitdroogt’. Die laatste lijkt op een serieuze contradictie. Waarom zou het hulpmiddel dat je droge lippen moet verhelpen ze net uitdrogen?

Waarom zou het hulpmiddel dat je droge lippen moet verhelpen ze net uitdrogen?

Volgens het wereldwijde web ligt deze uitdroging aan de aanwezige ingrediënten. Lippenbalsems bevatten immers bevochtigers zoals hyaluronzuur en glycerine die het vocht uit je huid onttrekken, vooral in een droge omgeving. Hierdoor verdampt het water, worden je lippen nog droger en begin jij deze handige stick nog vaker boven te halen. Je raakt er afhankelijk van en komt in een vicieuze cirkel terecht. Maar heeft het internet het hier wel bij het rechte eind? Of wijzen we te snel met een beschuldigende vinger richting een eerder onschuldig bevonden hulpmiddeltje? Moeten we hier ook niet van het principe uitgaan: onschuldig tot de schuld bewezen is?

Het zijn niet de ingrediënten van een lippenbalsem die verantwoordelijk zijn voor je uitdrogende lippen

Cosmetisch wetenschapper René Nagels van NANNIC is er dan ook snel bij om deze geruchten in de kiem te smoren. “Het zijn niet de ingrediënten van een lippenbalsem die verantwoordelijk zijn voor je uitdrogende lippen. Het is je eigen speeksel dat hier de boosdoener is”, zegt Nagels. “Wie over lippen wil praten moest eerst en vooral de structuur van de lippen begrijpen. Vergeleken met onze gezichtshuid bevat de huid van de lippen slechts vier hoornlaagjes, terwijl dit voor de huid zowat 14 laagjes zijn.” Simpel gezegd ontbreekt het je lippen dus aan voldoende bescherming, zijn ze fragiel en kwetsbaar. Doordat ze ook geen talgklieren hebben die hen van vet voorzien, zijn ze nog meer blootgesteld aan schadelijke factoren. Je gebruikt je lippen continu, om te praten, eten, drinken, kussen. Allemaal invloeden die een zekere last op je lippen leggen. Als laatste hindernis, bevatten de lippen (bij mensen met een blanke huid) geen pigmentcellen die ons tegen de zon beschermen.

Onze lippen kunnen dus zeker wat extra beschermende hulp gebruiken. Maar waarom is natuurlijk speeksel dan bijvoorbeeld geen goede beschermende barrière tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf?

Het likken aan onze lippen is dus de nummer één oorzaak van het ‘droge lippen’-probleem.

“Speeksel bevat afbraakenzymen die je spijsvertering in gang moeten zetten. Deze enzymen werken ook op de hoornlaagjes van je lippen”, legt Nagels uit. “Daarnaast zitten er in de mond ook bacteriën. Ook deze kunnen de lippen uitdrogen en kloven en barstjes veroorzaken, zij zijn degene die de lip dan een branderig gevoel geven.” Het is dus het likken aan onze lippen wanneer ze droog zijn wat de nummer één oorzaak van het ‘droge lippen’-probleem is. Hoe komt het dan dat mensen die lippenbalsem smeren, nog steeds aan hun lippen likken? “Wie meer smeert, gaat waarschijnlijk meer likken, omdat de lippen gevoelig worden”, zegt Nagels.

Het is niet enkel de overgevoeligheid die onze tong (on)gewild langs onze lippen doet gaan. Ook algemene dehydratatie kan hiervoor zorgen, wat op beautyvlak nog maar eens bewijst hoe belangrijk het is om voldoende water te drinken. Maar ook gepigmenteerde matte lippenstiften, gezichtsreinigers en crèmes die in de buurt van je mond worden aangebracht kunnen je mond uitdrogen en gebarsten lippen als gevolg geven. Het is dus ontzettend belangrijk dat je jezelf bewust bent van het likken aan je mond en het even bewust probeert tegen te gaan. Iets dat makkelijker lijkt dan het is aangezien chronisch likken aan je lippen bijna even moeilijk is om af te leren als op je nagels bijten.

Weer maar eens bewijs dat we voldoende water moeten drinken.

Om je een handje te helpen kan je op zoek gaan naar lippenbalsems met ingrediënten die infectie tegengaan. Meer dus dan een lekker geurtje gemengd met enkele vetstoffen in een kleurrijke verpakking. “Bij NANNIC Miracle Lips gebruiken we bijvoorbeeld een extract dat cardio spermum hali cacabum heet”, vertelt Nagels. “Dit extract vermindert de ontstekingsreactie waardoor lippen minder gevoelig worden, je minder gaat likken en er uiteindelijk minder schade is waardoor je minder moet smeren. Daarnaast bevat deze stick een aantal olies die helpen om vochtverlies tegen te werken, een peptide dat de vorm van de lippen verbetert en een bescherming tegen de zon.”

Het is dus aan jou om te stoppen met likken.

Het is dus helemaal niet nodig om al je lippenbalsems uit je beautykast weg te gooien en blindelings te geloven wat er op het internet te lezen is. Want hoewel de zon, wind, koude en pikant eten zullen bijdragen aan de gevoeligheid van onze lippen, is het onze eigen tong die vaak onbewust onze lippen aan het uitdrogen is. Nu is het dus aan jou om te stoppen met likken en een lippenbalsem te zoeken die je daarbij kan helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content