Steeds meer Kameroense meisjes zeggen ‘nee’ tegen kindhuwelijk
Twee op drie meisjes in West en Centraal-Afrika trouwen als ze jonger zijn dan 18 jaar. In Kameroen durven steeds meer jonge meisjes zich te verzetten tegen zo’n vroeg huwelijk.
Bienvenue Taguieke is vijftien jaar. Drie jaar geleden wilde haar moeder dat ze met een 40 jaar oudere man zou trouwen. Met de hulp van een vrouwenvereniging uit de regio Extrême-Nord, de meest noordelijke regio van Kameroen, kon ze de bruiloft verhinderen.
7,5 euro voor een bruid
‘Ik zat nog op school toen een man mijn moeder 5.000 CFA-frank bood (7,5 euro) voor mijn hand’, zegt het meisje. ‘Ik weigerde en waarschuwde een aantal mensen, waaronder de directrice van mijn school. Ik besef dat mijn moeder het aanbod van de man aanvaardde om economische redenen’, zegt Taguieke. ‘Mijn moeder wilde me verkopen omdat ze arm is. Mijn vader is overleden en er was in die periode niemand om mijn schoolgeld te betalen of voor ons te zorgen.’
Ik zat nog op school toen een man mijn moeder 5.000 CFA-frank bood (7,5 euro) voor mijn hand.
Haar schooldirectrice, Asta Djarmi smeekte haar moeder om het meisje niet weg te geven aan de veel oudere man. De directrice stopte de huwelijksovereenkomst die Taguieke’s moeder had ingezet toen de mensen van Aldepa, een plaatselijke organisatie die zich verzet tegen kindhuwelijken, tussenbeide kwamen en de man de bruidsschat van 5.000 CFA-frank terugbetaalden. ‘Nu betalen zij mijn schoolgeld’, zegt het meisje dankbaar.
Volgens een rapport van het VN-Bevolkingsfonds (Unfpa) uit 2013, trouwen twee op drie meisjes in West en Centraal-Afrika onder de leeftijd van achttien jaar. De meeste kindhuwelijken ter wereld vinden plaats in Niger (75 procent), gevolgd door Tsjaad (72 procent) en Guinee (63 procent).
Ontsnapt na twee weken
In Kameroen is Bienvenue Taguieke geen alleenstaand geval. In de hele regio Extrême-Nord verzetten tienermeisjes zich steeds meer tegen wat ze een “kwetsende cultuur” noemen.
Nabila (15) ontsnapte uit haar echtelijke woning na een huwelijk dat twee weken duurde. ‘Ik werd gedwongen door mijn ouders om een oude man te trouwen toen ik dertien jaar was’, zegt ze. ‘Twee verschrikkelijke weken heb ik in zijn huis gewoond. Toen ben ik weggelopen.’
Mijn dochter zal niet lijden zoals ik.
De twee weken waren voldoende om het meisje zwanger te maken. Haar dochtertje voedt ze alleen op. Haar echtgenoot spande een rechtszaak tegen haar aan. ‘Ik kan niet teruggaan’, zegt ze. ‘Mijn dochter zal niet lijden zoals ik’.
Haar droom om verpleegkundige te worden, heeft ze moeten laten schieten. En ze wil haar dochter eenzelfde trauma besparen. ‘Ik zal er alles aan doen om haar op school te houden en doe een beroep op de overheid om vroege huwelijken te verbieden’, zegt Nabila. ‘Pas nadat meisjes hun studies hebben afgerond, zouden ze mogen trouwen.’
Gedwongen huwelijken maken deel uit van de cultuur van de Mafa en de Kapsiki, stammen die hun dochters uithuwelijken in ruil voor geld, vee of goederen.
Deel van de cultuur
Aldepa verleent juridische bijstand aan Nabila en betaalt het schoolgeld van 87 andere jonge meisjes die ze gered hebben van vroege huwelijken. ‘Gedwongen huwelijken maken deel uit van de cultuur van de Mafa en de Kapsiki, stammen die hun dochters uithuwelijken in ruil voor geld, vee of goederen’, zegt Henri Adjini van Aldepa.
‘Familiebanden en vriendschappen zijn erg belangrijk voor de mensen hier. Ze zijn ervan overtuigd dat het uithuwelijken van hun jonge dochters deze banden kan versterken’, zegt Adjini. ‘Sommige andere ouders doen het gewoon om hun schulden af te betalen. De keuze van het meisje zelf telt nauwelijks’.
Volgens de Verenigde Naties (VN) leeft een derde van de 22 miljoen Kameroeners in armoede. Cijfers van Unfpa leren dat 71 procent van de kindbruiden uit arme gezinnen komt.
De Kameroense minister van Vrouwenzaken, Marie Therese Abena Ondoa, heeft de praktijk publiekelijk veroordeeld als een ‘immorele daad die meisjes reduceert tot een bezit.’ Ondoa ondersteunt ngo’s die zich verzetten tegen het kindhuwelijk en ze helpt initiatieven die gemeenschaps- en religieuze leiders in afgelegen gebieden benaderen om hen beter te informeren.
Ze is er echter nog niet in geslaagd om de regering te overtuigen om de wettelijke minimumleeftijd van 15 jaar waarop een meisje mag trouwen, te verhogen. Toch bewijzen de inspanningen hun nut, zeggen experts. Steeds meer meisjes in Kameroen durven vandaag immers ‘nee’ te zeggen tegen een vroeg huwelijk. (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier