Olivier Courtin, directeur van schoonheidsinstituut Clarins: ‘Niemand wordt graag ouder’

Olivier Courtin
© Renaud Callebaut

Olivier Courtin (70) is de zoon van Clarins-oprichter Jacques Courtin. Het bedrijf startte precies zeventig jaar geleden, met de opening van een schoonheidsinstituut in Parijs. Zopas opende het zijn eerste hotel: Le Mas Candille in Zuid-Frankrijk.

In de voetsporen van papa

‘Bij ons thuis was geneeskunde het hoogste goed. Met name voor mijn vader, die graag dokter wilde worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij zijn studies afbreken en werd hij fysiotherapeut. Wellicht heeft zijn droom me onbewust gestimuleerd om chirurg te worden. Ik hield op school ook van de wetenschapsvakken – de enige waar ik goed in was. Het toelatingsexamen lag dus voor de hand. Het familiebedrijf kwam pas later op mijn pad, toen ik al een paar jaar in een ziekenhuis werkte en mijn vader me vroeg om de onderzoeksafdeling te ontwikkelen.’

‘Het is niet gemakkelijk om te vroeg de juiste visie te hebben. Soms ontdek je pas veel later dat je gelijk had. Zo waren we pioniers met onze navulbare flacons, en met de personaliseerbare huidverzorging onder het merk myBlend. Sindsdien heeft de hele industrie die initiatieven gevolgd. Maar ik heb er geen spijt van dat ik toen niet heb gewacht, ik wil mijn instinct volgen en geloven in wat ik doe.’

Sport en beweging

‘Ik kan niet stilzitten. Ik heb altijd van sport gehouden. In mijn jonge jaren speelde ik tennis en rugby en ging ik zwemmen, maar ik genoot dan in de eerste plaats van het samenzijn met vrienden. Nu is sporten als een medicijn en maakt het mijn hoofd leeg. Ik moet me er zoals iedereen een beetje toe dwingen, maar achteraf voel ik me enorm goed. Daarnaast hou ik ook van zaken die wat uitdagen, zoals mountainbiken of skiën, want ik moet mezelf kunnen overtreffen.’

Je moet kieskeurig zijn in de mensen met wie je je omringt. Maar je moet ook hun goede kant willen zien.

Samenwerken

‘Ik werk graag in familieverband. Ik organiseer vaak etentjes met mijn dochters Jenna en Prisca en mijn nicht Virginie waarbij we zonder taboes praten over wat er allemaal speelt. We nemen de tijd om naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. Virginie, managing director van de groep, is voor mij een echte versterking – ook als we het niet met elkaar eens zijn, blijven we hecht en vullen we elkaar aan.’

‘Niemand wordt graag ouder. Zelf heb ik er geen angst voor, maar het thema houdt me wel bezig. Dankzij epigenetisch onderzoek weten we dat onze levensstijl een impact heeft op het verouderingsproces. Ik wil zo lang mogelijk gezond blijven, dus pas ik de adviezen toe die ik ook in mijn boek Devine mon âge si tu peux geef, zoals niet roken, niet te veel alcohol drinken, gezond eten, sporten en ijskoud douchen. Maar dat mogen geen dogma’s zijn. Heb ik zin in een lekkere biefstuk, dan kies ik daar bewust voor en heb ik geen schuldgevoelens.’

Koken voor het leven

‘Er is geen betere manier om mensen samen te brengen dan de keuken. Zelf heb ik alles geleerd van mijn moeder: ik hield haar voortdurend in de gaten wanneer ze kookte. Nu vind ik het heerlijk om zelf achter het fornuis te staan als ik daar tijd voor heb, vakantieperiodes zijn daarvoor vaak het beste moment. Ik bereid eenvoudige, seizoensgebonden gerechten die lekker en gezond zijn en laat me inspireren. Ik ontdek recepten, maar ik vereenvoudig ze en stem ze af op mijn smaak. Zo heb ik al een boek over ‘beautyfood’ uitgebracht onder de titel Belle dans mes recettes en geef ik sinds kort ook input aan het restaurant van ons hotel Le Mas Candille.’

Hordelopen

‘Obstakels creëren vaak kansen. Dat geldt ook voor een cosmeticabedrijf als het onze, want we worden dagelijks geconfronteerd met nieuwe en steeds complexere regelgeving. Tegelijk kunnen juist beperkingen je ertoe aanzetten om jezelf te overtreffen. Sommige van onze grootste successen hebben we te danken aan de problemen die we moesten oplossen.’

Roze bril

‘Optimisme is iets dat je opbouwt. Alles begint volgens mij met de relaties in je leven: je moet kieskeurig zijn in de mensen met wie je je omringt. Maar je moet ook de goede kant van het leven en de mensen willen zien. Als ik ’s ochtends wakker word, vertel ik mezelf dat ik een leuke dag ga hebben – ik zoek het positieve op. Dat klinkt misschien naïef, maar intussen ben ik wel gelukkig.’

Devine mon âge si tu peux (19,90 euro) is verschenen bij Marabout, Belle dans mes recettes (20 euro) bij Le Cherche midi.

Lees ook: Jacques Cavallier-Belletrud, meesterparfumeur van Louis Vuitton: ‘De opwarming van de aarde zal ook impact hebben op de parfumerie’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content