Masturbatie 101: ‘Klaarkomen als vrouw in een missionarispositie? Niet bepaald realistisch’
Seksspeeltjes lijken voor vele mannen en vrouwen nog steeds uit den boze, en dat terwijl ze onze seksuele beleving net naar een hoger niveau kunnen tillen. Hoog tijd om sex toys te normaliseren? ‘Masturberen met een speeltje zou geen ver-van-mijn-bedshow moeten zijn.’
Wie aan seksspeeltjes denkt, ziet ongetwijfeld de stereotiepe plastic fluoroze dildo uit de jaren ’70 voor zich. De seksspeeltjesindustrie is vandaag een booming business die een ware metamorfose onderging en kleurrijker en diverser is dan ooit. Toch zitten sex toys zelfs bij jonge, onbekrompen vrouwen nog vaak in de verdomhoek. Hoe komt dat?
‘Als je nagaat dat er op seks al een taboe rust, stel je dan eens voor hoe het bij seksspeeltjes zit’, vertelt seksuologe Sara Taels, die zelf in het verleden ervaring opdeed in een erotiekwinkel. ‘Toen het internet pas ontstond, waren seksspeeltjes meer iets voor de mannen, vandaag zijn de rollen helemaal omgekeerd.’
‘Koop je als man een speeltje, dan mag niemand het zien of weten. Dan ben je de zielige rukker in een duistere kamer, of de single man die nooit aan een lief zal geraken. Terwijl het eigenlijk zo’n grote meerwaarde kan zijn voor de seksuele ontwikkeling’, vertelt Taels.
Neem nu zo een masturbator, een zacht cilinder vormig materiaal waar je de penis mee masseert, zoals de pocket pussy. Dat kan mannen helpen die te vroeg klaarkomen: ‘Je leert ermee the point of no return kennen, en kan zo je grenzen verleggen’, vertelt de seksuologe.
Geniet en genees
De mannen hebben een gevoelig punt, de p-spot, die is vernoemd naar de prostaat. En hou je vast: het zit in de anus. De p-spot stimuleren zorgt niet alleen voor puur genot, het vermindert ook de kans op prostaatkanker.
Voor vrouwen die met traumagerelateerde problemen als vaginisme kampen, waarbij de bekkenbodemspieren zich zo strak aanspannen dat penetratie heel pijnlijk voelt, kunnen speeltjes in sommige gevallen helpen. ‘Het is natuurlijk heel erg individugebonden, het is zeker geen oplossing voor iedereen, maar je kunt zo in alle veiligheid je grenzen weer verleggen’, vertelt Taels.
Zo ontwierp designer Nienke Helder een aantal seksspeeltjes voor vrouwen die met zulke problemen kampen. ‘Sexual Healing‘, zo heet haar collectie, is een verzameling van speeltjes in de vorm van een spiegel, een borstel, een steen en een kimono. Die zouden de angst voor penetratie verlichten en weer een gevoel van veiligheid geven.
Desondanks zijn er veel vooroordelen over speeltjes, waar seksuologe Sara in een post komaf mee maakte: ‘Je hoort vaak excuses als: ik heb er geen nood aan, ik heb een goede partner, het is enkel voor singles en niet voor als je in een relatie zit.’ Volgens haar associëren mensen de speeltjes vaak met homoseksualiteit. Terwijl zo’n anaal speeltje eigenlijk ideaal is voor de man. De mannen hebben namelijk ook een gevoelig punt, de p-spot, die is vernoemd naar de prostaat. En hou je vast: het zit in de anus. ‘De p-spot stimuleren zorgt niet alleen voor puur genot, het is ook gezond. Het vermindert de kans op prostaatkanker.’
Genot op school beknot
Toen ik in het middelbaar zat, was seksuele opvoeding beperkt tot een biologieleraar die bij wijze van spreken een maandverband op zijn voorhoofd plakte en daarmee lachte.
Speeltjes gaan ondanks alle taboes als hete broodjes over de toonbank, vooral bij vrouwen. Wie interesse heeft in de toys, kan een zogenaamde upperdare organiseren, een woordspeling en soort seksvariant op de tupperware parties. Dan komt een professional bij jou thuis een demo houden, en kan je producten – géén dildo of vibrator weliswaar – uittesten en kopen.
Maar als je jong en onervaren bent, dan zijn seksspeeltjes nog vaak terra incognita. Eline Van Hooydonck ging onlangs op zoek naar een vibrator die bij haar noden paste, maar had geen idee hoe ze aan jaar zoektocht moest beginnen. Ze deelde haar relaas openlijk op Instagram. ‘Ik associeerde vibrators jarenlang met ordinaire speeltjes die gewoon circulaire bewegingen uitvoeren en daar wilde ik niets mee te maken hebben. De eerste keer dat ik besefte dat speeltjes ook subtiel en elegant kunnen zijn, was tijdens een upperdare.’
Seksuele opvoeding draait altijd rond de risico’s, preventie en je grenzen voldoende kunnen aangeven. Seksueel genot komt amper of niet aan bod.
‘Ik vind het wel jammer dat ik meer over speeltjes leerde tijdens zo’n demo-avondje en niet op een educatieve manier op school. Toen ik in het middelbaar zat, was seksuele opvoeding bij wijze van spreken beperkt tot een biologieleraar die een maandverband op zijn voorhoofd plakte en daarmee lachte. Het is natuurlijk een begin, maar dat kan je geen opvoeding noemen.’
Volgens seksuologe Taels is die opvoeding op school een goede manier om het taboe te doorbreken. ‘Als je op school seksuele opvoeding hebt gekregen, dan mag je jezelf al gelukkig prijzen. Maar het wordt altijd vanuit een biologisch standpunt bekeken: hoe de penis de vagina penetreert en wat de functie van de vagina is. Het draait altijd rond de risico’s, preventie en je grenzen voldoende kunnen aangeven. Seksueel genot komt niet of amper aan bod.’
Het is altijd een uiterste, ofwel praten mensen er helemaal niet over, ofwel praten ze te veel, en gaat het gepaard met humor, beschaamdheid of leugens.
Toen Eline haar seksspeeltjesverhaal op haar Instagram en Twitter deelde, kreeg ze een golf van reacties, zowel positieve als minder positieve. ‘Ik twijfelde eerst zelf of ik het zou publiceren of niet, maar ik vond het belangrijker om een taboe te doorbreken dan dat mijn familie zich misschien zou schamen voor mij. Masturberen met een speeltje zou geen ver-van-mijn-bedshow moeten zijn. Anderen reageerden wat teleurgesteld: zij vonden dat niet alles bespreekbaar moet worden.’
Seksuologe Taels vindt net dat mensen open moeten leren communiceren over hun seksualiteit, wel natuurlijk met mate, zonder de dirty details. ‘Ik merk bij heel veel klanten dat ze hier moeite mee hebben. Vanaf het moment dat ze wel praten, geven ze ineens te veel details mee. Het gaat altijd naar uitersten, ofwel praten mensen er helemaal niet over, ofwel praten ze te veel en gaat het gepaard met humor, beschaamdheid of leugens.’
Klaarkomen in missionarispositie
De populariteit van seksspeeltjes hebben shops ongetwijfeld te danken aan de Vijftig Tinten Grijs-trilogie, het markeert de eerste keer dat vrouwen een erotisch boek lazen op de trein of zich massaal op Valentijnsdag met hun lief of vriendinnen naar de bioscoop haastten. Maar nog voor de Vijftig Tinten Grijs-hype had je Sex and the City, die de Vibratex Rabbit Pearl, een babyroze vibrator met konijnenoortjes, in de kijker had gezet.
‘Het ziet er helemaal niet uit en heeft ook geen goede stof’, vertelt Taels. Neen, speeltjes zijn geen vervanging voor seks en ja, de reacties waren wat overdreven, maar de serie heeft het wel bespreekbaar gemaakt. In Vijftig Tinten Grijs pakte personage Christian Grey dan weer uit met vaginale balletjes die erg spannend leken. ‘Mensen gingen massaal zo’n balletjes kopen, maar die deden in feite niet veel. Dus qua educatie is dat ook niet ideaal.’
Dat de onwetendheid bij mensen heel groot is, merkte ook Eline Van Hooydonck toen ze showde met haar splinternieuwe magic wand, een indrukwekkende, langwerpige vibrator. ‘Mensen schrokken en dachten dat ik dat in me zou steken! Dat is absoluut de bedoeling niet, maar je kunt het hen niet kwalijk nemen. Als je naar tv kijkt, word je geconfronteerd met seksscènes waarin vrouwen klaarkomen in een missionarispositie. Realistisch is iets anders.’
De penisvorm is dus voor alle duidelijkheid geen must om klaar te komen: ‘Twee derde van de vrouwen komen clitoraal klaar, dat wil zeggen dat amper een derde van de vrouwen vaginaal kan klaarkomen. Het is niet omdat je speeltje je vaginaal penetreert, dat je daarom ook per se klaarkomt. Het design van je speeltje heeft niets te maken met de manier waarop je klaarkomt’, vertelt Taels.
De mogelijkheden zijn eindeloos en de zoektocht verloopt moeilijk naar de holy grail van de zelfbevrediging. Voor Eline duurde die enkele maanden: ‘Ik heb veel online moeten zoeken, veel vrienden om raad moeten vragen. Ik vroeg mezelf af wat ik persoonlijk leuk vind en waar ik zelf van klaarkom, want dat is bij iedereen anders. Als je vaginaal niet kunt klaarkomen, is dat echt geen ramp. Er zijn genoeg opties.’
Seksuologe Sara Taels geeft enkele tips mee om de zoektocht naar de speeltjes te vergemakkelijken:
- Wees voorzichtig in het kiezen van je materiaal. Zo zijn sommige materialen poreus, dat bemoeilijkt het reinigen. Je kunt best kiezen voor siliconen materiaal of harde ABS-materiaal. Dat laatste voelt kouder en harder aan, siliconen objecten voelen veel warmer en soepeler aan. Begin met een goedkoper modelletje: je zit nog in een testfase. Als je meteen een duurder modelletje koopt, en het blijkt niets te zijn voor je, is dat zonde voor je plezier en je geld.
- Vergeet je toy niet te reinigen met een milde antibacteriële zeep.
- Als je voor een dildo wil gaan, kan je best beginnen met een kleiner model te kopen, zoals een startersmodelletje dat vaginaal makkelijk in te brengen is. Let wel op dat het gedeelte dat eerst in je gaat, smaller moet zijn dan de rest.
- Een glijmiddel kan voor extra genot zorgen. Als je er een wil kopen, raad ik geen Durex aan. Daar zit vrij veel glycerine in, wat de ph waarde van de vagina kan verstoren en dus irritaties kan veroorzaken. De ingrediënten staan bovendien niet op het flesje. Je kunt beter een zo natuurlijk mogelijk product kiezen zonder glycerine.
- Als koppel kan je ook experimenteren met seksspeeltjes als vibrerende penisringen en BDSM-voorwerpen als zweepjes en handboeien. Je kunt ook een erotisch spel spelen.
- Durf erover te spreken: als je sextoy-reviews leest, hou dan in je achterhoofd dat het hun mening is en dat je dat niet meteen ook hoeft te kopen. Ook praten met je vrienden kan helpen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier