Kensuke Miyazaki is allereerste Japanse politicus die vaderschapsverlof neemt: ‘Ik wil een voorbeeld zijn en ophef veroorzaken’

© Belga Image

Japan heeft één van de meest genereuze ouderschapssystemen ter wereld. Ouders kunnen tot een jaar verlof nemen om voor hun kind te zorgen, slechts 2.3% van de werkende mannen maakt hier gebruik van. Dat een Japanse volksvertegenwoordiger hier nu gebruik van maakt, wordt echter niet op applaus onthaald.

Het Japanse parlement telt meer dan 700 leden, maar geen enkele onder hen maakte gebruik van het rijkelijke vangnet voor nieuwe vaders. Kensuke Miyazaki is een 34-jarige politicus die heeft aangekondigd dat hij een tijdje thuisblijft bij zijn pasgeboren kind, samen met een andere volksvertegenwoordiger, als het volgende maand geboren wordt. In een interview met BBC vertelt Miyazaki waarom hij dit doet. ‘Ik dacht dat ik met deze aankondiging, als wettenmaker, een voorbeeld kan zijn. En ook wat ophef veroorzaken.’

Het is opmerkelijk dat in een land waar de mogelijkheden er zijn voor mannen, amper gebruik gemaakt wordt van deze voordelen. Volgens The Guardian nam vorig jaar slechts 2.3% van de rechthebbende mannen vaderschapsverlof. Wetende dat mannen hier 12 maanden gebruik van kunnen maken en ze bovendien 60% van hun loon behouden. Veel heeft volgens The Guardian te maken met de druk die wordt uitgeoefend op mannen door hun werkgevers om niet thuis te blijven.

Vrouwen stoppen met werken

Vrouwen hebben net zoals mannen recht op zwangerschapsverlof van 14 weken en ouderschapsverlof tot het kind 1 jaar is. In hetzelfde artikel van The Guardian lezen we echter dan 60% van de vrouwen hun job voorgoed vaarwel zeggen. Dit heeft te maken met de beperkte beschikbaarheid van kinderopvang. Iets wat al een beetje zou kunnen opgevangen worden door vaders die voor hun kinderen zorgen. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content