Hier komen bio-eieren vandaan

Kippen in vrije uitloop © iStock

In deze reeks gaan we een hele week op zoek naar wat bioproducten onderscheidt van hun reguliere soortgenoten. Zijn ze hun meerprijs waard? Is bio gezonder? Wat kan bio voor jou betekenen? Wij zoeken een week lang uit wat nu juist de meerwaarde van bio is, sector per sector. Vandaag: eieren.

Eieren zijn een zo algemeen gebruikt product dat je waarschijnlijk niet meer stilstaat bij de vraag waar ze vandaan komen. Nochtans is het wel iets waarover je best eens mag nadenken, want jouw keuze in de winkel is van enorm belang.

Dierenleed

De keuze tussen biologische en eieren van een andere kweekmethode in de winkel is niet moeilijk te maken als je dierenbelang ook maar een ietsiepietsie belangrijk vindt. Biologische eieren zijn namelijk de enige waarbij de kippen die ze leggen een kippenwaardig leven leiden.

De legbatterij, waarbij kippen met te veel samen in te kleine op elkaar gestapelde kooien zitten, is sinds 2012 verboden in Europa. Dat verbod is niet geheel onlogisch: de sterfte lag er erg hoog door de barre leefomstandigheden. Toch zijn er door import nog steeds eitjes uit een legbatterij in de winkels te vinden. Zelfs in winkels die ze bannen, liggen ze eigenlijk vaak nog in de rekken, zij het dan in de gedaante van bijvoorbeeld wafels of sauzen. Het verbod op legbatterijen heeft gezorgd voor het ontstaan van alternatieve kweekmethoden die volgens critici amper diervriendelijker zijn zoals verrijkte kooien. Deze eieren herken je aan de 3 als eerste cijfer in de code die op je ei gedrukt staat.

Hier komen bio-eieren vandaan
© iStock

Wil je dat jouw omelet wél diervriendelijk wordt geproduceerd? Dan laat je categorie 3 uiteraard links liggen en kies je voor alternatieven. Scharreleieren (categorie 2) en vrijeuitloopeieren (categorie 1) zijn dan wel romantischer klinkende namen, een biologisch eitje (categorie 0) is toch de meest diervriendelijke keuze. Voor scharreleieren zitten er namelijk nog steeds negen kippen per vierkante meter (wat neerkomt op een A4-tje plaats per kip) en zelfs bij de verder behoorlijk diervriendelijke vrije uitloopmethode is het nog toegelaten kippensnavels weg te branden.

Biologische eieren worden gelegd door hennen die hun snavel nog hebben en genoeg ruimte krijgen om hun natuurlijke kippenmanieren te behouden. Bovendien krijgen ze biologisch geteeld en dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd voer.

Gezond

De wetenschap heeft nog geen consensus gevonden over de voedingswaarden van biologische voeding, maar af en toe verschijnt er een onderzoek dat wel al voor een stukje uitsluitsel biedt. Zo bewees een studie dat kippen die biologische voeding krijgen over een beter werkend immuunsysteem beschikken. Of die extra kracht ook in hun eieren vervat zit, is onduidelijker.

Hier komen bio-eieren vandaan
© iStock

Bepaalde stoffen duiken wel significant meer op in biologische eieren. Zo weten we al zeker dat luteïne en zeaxanthine, stoffen die erg gunstig zijn voor je gezichtsvermogen, en omega 3 meer aanwezig zijn in biologische eieren. Daardoor beweren dat biologische eieren gezonder zijn, is tot verder onderzoek toch nog een brug te ver.

Ethisch

Voorlopig zijn er nog niet genoeg harde bewijzen dat biologische eieren ook gezonder zijn voor wie ze consumeert. De reden om te kiezen voor biologische eieren is er dus vooral een van ethische aard. Vind je het belangrijk dat de kippen die jouw eieren aanleveren een dierwaardig leven leiden? Dan ligt de keuze voor de hand.

Wil je meer weten over bio of zelfs eens een boederij bezoeken? Deze week informeert Bio, mijn natuur je over bio-eieren en -zuivel. Alle info en adressen vind je dan ook op die website.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content