Als Moederdag niet helemaal een feest is: enkele punten waar vandaag het schoentje knelt

© Getty
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist Weekend.be

De tweede zondag van mei is normaal een feestdag vol dankbaarheid. Maar anno 2020 komt Moederdag met een ietwat scherp randje, nu heel wat moeders na twee maanden lockdown aan het einde van hun Latijn zijn.

Doorgaans werkt Moederdag zo: je geeft haar een bos bloemen en een welgemeende kus en vervolgens vergeeft zij je dat je haar jarenlang hebt geterroriseerd met vuile sokken door het hele huis en slapeloze nachten. Dit jaar zou dat echter wel eens wat anders kunnen lopen. De maatregelen die de verspreiding van covid-19 moeten afremmen eisen immers hun tol, ook bij moeders.

Combinatie werk-gezinsleven

Thuiswerk is de norm en wie thuis werkt, moet zijn kinderen daar ook houden en eventueel aan preteaching doen. Dat levert veel creativiteit, flexibel gegoochel met werkuren en frustraties op. Menig vader en moeder voelde zich de afgelopen weken zowel een belabberde werknemer als een weinig toegewijde ouder. Toch waren het de moeders die de hoogste prijs betaalden.

Zo constateerde Onderzoeksgroep TOR (Tempus Omnia Revelat) aan de Vrije Universiteit Brussel dat vaders gemiddeld 9,14 uur minder lang werkten tijdens de eerste weken van de coronacrisis. Voor moeders was dat maar liefst 13,21 uur. 68,5 procent van de vrouwelijke respondenten zegt in hetzelfde onderzoek dat de corona-uitbraak een grote invloed heeft op het werk. Bij de mannen is dat tien procent minder. Nog concreter wordt het als je naar de wetenschappelijke wereld kijkt. Verschillende uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften stelden vast dat ze significant veel minder inzendingen kregen van vrouwelijke onderzoekers. Vrouwen, en vooral moeders, komen minder aan werken toe in de lente van 2020.

Tip

Ga een open gesprek aan met je partner over de verdeling van jullie werklast thuis. Ben je bang dat het gesprek algauw zal uitmonden in een emotionele ruzie? Neem dan je toewending tot een neutrale gespreksopstarter zoals de Huishoudbattle van de Volkskrant. Aan de hand van enkele heel concrete vragen, die jullie apart invullen, krijg je achteraf zwart op wit een percentage van de hoeveelheid werk die jullie elk uitvoeren. Overloop vervolgens samen waar het anders kan.

De oorzaken achter die vaststelling zijn al langer bekend. Vrouwen worden nog steeds gezien als per definitie zorgende wezens, terwijl mannen volgens de stereotypen geld in het laatje brengen. Ze werken ook vaker in sectoren die minder goed betalen en kozen vaker eerder al voor deeltijds werk dan hun mannen. Zo lijken hun jobs binnen een gezin minder prioritair wanneer er crisissituaties met de kinderen moeten worden opgelost. De opvang in coronatijd? Vraag het mama even.

Niet alleen hun carrière en financiën kunnen lijden onder deze periode. Heel wat moeders geven aan alles te willen doen voor vijf minuten rust. De tijd die ze nu immers niet gebruiken om te zorgen, brengen ze in hun home office door. Zelfzorg staat op een laag pitje.

Tip

Om beter tegemoet te komen aan de uitdagende combinatie tussen werk en gezin op dit moment kan je misschien gebruik maken van het zogenaamde corona-ouderschapsverlof. De voorwaarden daarvoor zijn behoorlijk toegankelijk voor werknemers, de invulling kan erg flexibel en het verlof gaat niet af van je gewone ouderschapsverlof.

Klinkt dat al uitdagend, dan verdienen minstens twee groepen mama’s nog een extra vermelding. Hun werk – betaald en onbetaald – wordt immers vaak als vanzelfsprekend gezien, terwijl dat het niet is. Eerst en vooral: extra hulde voor de moeders die vandaag werken in de zorg. De statistieken weten dat zij talrijk zijn. Van alle vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt is 25 procent tewerkgesteld in de zorg, tegenover 6 procent bij mannen. Daarnaast krijgen ook alleenstaande moeders het steeds moeilijker om in tijden van Corona niet alleen te zorgen voor hun kinderen, maar ook voor brood op de plank. In andere tijden is hun sociaal netwerk hun levenslijn. Nu vrienden en familie echter geen optie meer zijn voor de kinderopvang en bubbels zo klein mogelijk gehouden moeten worden, staan heel wat van hen met hun rug tegen de muur.

Elementaire zorg voor zwangere vrouw en pasgeboren kind

Het coronavirus zorgt voor heel wat vragen en ongerustheid bij zwangere vrouwen, ook al zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zij vatbaarder zouden zijn voor het virus of dat de ziekte kan worden overgedragen op het ongeboren kind. Pas bevallen vrouwen moeten het met heel wat minder zorg dan anders doen. Vroedvrouwen en gynaecologen doen wel hun best, maar de hulp van familieleden en deugddoende babbeltjes na weer een nacht met weinig slaap valt helemaal weg. Al kan de verplichte afzondering ook net leuk zijn omdat je zo in alle rust kan wennen aan dat nieuwe leven in huis, experten houden ook hun hart vast voor een mogelijk toename van postnatale depressies.

Tip

Net bevallen? Kraamzorg is nog steeds beschikbaar om je in huis te komen helpen met de zorg voor je baby, oudere kinderen of lichte huishoudelijke taken.

Woon je in de buurt van een net bevallen moeder? Weet dan dat een vers gemaakte maaltijd een van de allermooiste cadeaus is die je haar kan geven. Zo eet de hele familie lekker en gezond, terwijl ze alle tijd hebben om elkaar rustig te leren kennen.

Ook de geboorte zelf is bron van heel wat vragen, hoewel bevallen op de materniteit volstrekt veilig is. Nu en dan waaien er verhalen langs die elk moederhart doet rillen. Zo was er Felicia, een Spaanse mama die besmet was met het virus en wiens baby meteen na de bevalling van haar werd weggehaald. De eerste ontmoeting gebeurde via een tablet, tien dagen later. Dergelijke ingrepen zijn niet nodig en kunnen zelfs nadelig zijn voor moeder en kind. Aan de basis? Te weinig kennis bij het zorgend personeel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart immers duidelijk dat zelfs een bewezen besmetting geen reden is om moeder en kind uit elkaar te halen. Toch steeg de afgelopen tijd het aantal vragen om een thuisbevalling. Dat is niet noodzakelijk negatief – er zijn genoeg bekwame vroedvrouwen die ze graag en goed begeleiden – maar angst zou niet de enige motivatie mogen zijn om daarvoor te kiezen.

Tip

Ben je zwanger en bang dat corona roet in het eten zou kunnen strooien bij jouw bevalling? Spreek je vroedvrouw of gynaecoloog aan met je angsten. Je kan ook uitkijken naar een materniteit met het BFHI-label van FOD Volksgezondheid. Daar wordt alles op alles gezet om onmiddellijk huid-op-huid-contact te geven en borstvoeding te helpen opstarten, corona of niet.

Voor hoogzwangere vrouwen die technisch werkloos zijn wacht er een extra domper. Valt deze periode van werkloosheid zes weken voor hun uitgerekende datum? Dan hebben ze pech, want die zes weken werkloosheid door overmacht worden automatisch omgezet in prenatale rust. Met andere woorden: ze gaan af van de tijd die je na je bevalling hebt om je kindje te leren kennen voor je terug aan het werk moet. Op die manier kunnen voltijds technisch werklozen tot wel de helft van hun zwangerschapsrust na de bevalling in rook zien opgaan.

Tip

Het klinkt misschien wat zweverig, maar het helpt wel: focus je op de positieve kanten van deze tijd. Hoe moeilijk het soms ook is om alles gecombineerd te krijgen: je krijgt nu wel enorm veel tijd met je kinderen cadeau. Je ziet ze van dichtbij groeien en bent meer betrokken bij alles wat ze nu leren. Heel eerlijk: is dat toevallig niet waar je af en toe om smeekte toen alles nog normaal was?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content