Op stap: 3 lusvormige wandelingen uit de wandelbijbel ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’
Het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ kreeg een update. Om dat te vieren mogen wij drie wandelingen uit het boek prijsgeven. Ontdek hier de mooiste routes in Neerpelt, Loker en Oetingen.
Het ‘Groot Wandelboek Vlaanderen’ bevat 75 tochten die de moeite waard zijn. In het boek vind je zo’n 1000 km wandelplezier, met routes langs te vaak vergeten stukjes natuur en rustige Vlaamse dorpen. De tochten variëren tussen de 5 en de 20 kilometer en zijn haalbaar voor het hele gezin. Geniet dankzij deze voorpublicatie alvast van routes in Loker, Neerpelt en Oetingen.
Loker (Heuvelland)
Afstand: 9.1 km
Door de ‘Vlaamse Alpen’
Toen renaissanceschrijver Vrientius over de ‘Vlaamse Alpen’ schreef, doelde hij op de West-Vlaamse Heuvelstreek. Hoewel de West-Vlamingen hun heuvels nooit met de Alpen vergeleken hebben, spreken ze toch liever over ‘bergen’ dan over ‘heuvels’. In een vlakke provincie waar de hoogtelijn van 5 meter niet vaak overschreden wordt, doemen de West- Vlaamse heuvels dan ook indrukwekkend op. De heuvelruggen maken deel uit van een hele keten getuigenheuvels die van Noord-Frankrijk tot voorbij het Hageland loopt. Het gebied dat je vandaag bewandelt, ligt helemaal in één gemeente met de toepasselijke naam Heuvelland. De prachtige Sint-Pieterskerk van Loker is als hoogstgelegen kerk van West-Vlaanderen een ideaal startpunt voor een ‘bergwandeling’. Na een relatief vlak stuk aan de voet van de Rodeberg beklim je de zuid§ank van deze bult. Het bospad naast de spectaculaire ravijnen van het Hellegatbos bewijzen dat dit bos zijn naam niet gestolen heeft. Unieke kleine bronbosjes zijn de kers op de taart.
AANBEVOLEN VERTREKPUNT
Het startpunt van de route is de kerk van Loker, de hoogstgelegen kerk van West-Vlaanderen. Vanaf de ring van Ieper laat je je leiden door de bordjes naar het station. Steek de spoorweg over en rijd naar Dikkebus. Blijf rechtdoor deze weg volgen. Nadat je Klijte bent gepasseerd neem je de eerste grote weg links naar Loker.
PARKEREN
Parkeren is mogelijk in de buurt van de Sint-Pieterskerk.
AARD VAN DE WEG
De wandelroute loopt grotendeels over onverharde veld- en boswegen uitgezonderd het eerste en het laatste stukje van de wandeling.
TOEGANKELIJKHEID
Ongeschikt voor stadsbuggy’s en rolstoelen.
BEWEGWIJZERING
Je maakt gebruik van de knooppuntenbewegwijzering van het Wandelnetwerk Heuvelland van Westtoer: 44 > 43 > 93 > 41 > 36 > 35 > 38 > 65 > 22 > 20 > 19 > 17 > 18 > 12 > 13 > 28 > 29 > 27 > 31 > 47 > 46 > 45 > 44.
MEER INFORMATIE
Net zoals bij de route rondom Kemmel is het Bezoekerscentrum Het Heuvelland the place to be om je te verdiepen in de regio. Meer info op www.toerismeheuvelland.be.
ETEN EN DRINKEN
In Dranouter kun je een wandeldag afsluiten met een optreden in Muziekcentrum Dranouter. Check de concertagenda op www.muziek centrumdranouter.be. In de foyer kan de innerlijke mens versterkt worden. In Loker zelf is niet erg veel te vinden, met uitzondering van een klein winkeltje bij de kerk waar je werkelijk alles kunt kopen. Langs de wandelroute, tussen de referentiepunten 2 en 3 is Café-Bistro In de Nachtegaal een leuke stopplaats.
1-2: 1,9 KM Van de kerk van Loker naar de Lijstermolen
Steek vanaf de Sint-Pieterskerk van Loker (1) (met de kerk in je rug) schuinrechts de straat over. Ga vervolgens links de Gildestraat in. Een slingerend veldweggetje aan de voet van de Rodeberg voert je eerst naar wandelknooppunt 44 en vervolgens naar knooppunt 43. Bij knooppunt 43 zie je de prachtige kerk van Loker met als achtergronddecor de Kemmelberg.
Een mooiere ligging voor de kerk is nauwelijks denkbaar. De typische toren zonder spits, maar met vier hoektorentjes steekt mooi af tegen de Kemmelberg. De kerk van Loker werd na de Eerste Wereldoorlog in 1923 volledig opnieuw opgebouwd. Het straatdorp Loker zelf ligt prachtig op de zuidoostelijke flank van de Rodeberg. De naam ‘Loker’ komt van het middeleeuwse ‘locre’: een heuvelachtig landschap met snelstromende en bochtige beekjes.
Ga rechts de brede onverharde veldweg in richting knooppunt 93. Wandel daar verder rechtdoor naar 41. Al snel duik je een feeëriek bronbosje in. Uit het bos ga je door een begrazingsblok knooppunt 41. Vanaf knooppunt 41 loop je op asfalt even naar rechts, richting knooppunt 40. Let op: neem de eerste straat rechts (Gildestraat) om vervolgens na ongeveer 200 meter en bij ligbanken links een smal pad in te gaan. Tip: tegenover de ligbanken kun je in de wei een ‘ladderuitkijkpunt’ beklimmen. Je wordt beloond met een schitterend uitzicht op het omringende natuurschoon. Voorbij een fietssluis ga je bij de eerstvolgende splitsing rechtdoor. Blijf rechtdoor wandelen en start de beklimming naar de top van de Rodeberg, aanvankelijk via trappen. Op de top wiekt de Lijstermolen (2) .
2-3: 2,4 KM Van de Lijstermolen naar een stallencomplex
Ga rechts verder, nog steeds richting knooppunt 37. Vanaf het enorme parkeerterrein heb je een panoramisch vijfsterrenuitzicht.
Loodrecht op de keten van zuidwest-noordoost lopende getuigenheuvels van de Casselberg in Noord-Frankrijk tot het Hageland in Vlaams-Brabant lag de historische kustlijn van de Diestiaanzee. In de West-Vlaamse heuvelstreek heb je drie duidelijke parallelle heuvelrijen van noord naar zuid: de meest noordelijke heuvelrij bevat onder andere de Zwarteberg, de Vidaigneberg, de Baneberg, de Rodeberg en de Scherpeberg. De volgende heuvelrij bestaat uit de Monteberg, de Kemmelberg en de Letteberg. De meer zuidelijke heuvelrij loopt wat lager over de Ravensberg en de Zwarte Molen naar de hoogte van Nieuwkerke. Vanuit het uitzichtpunt kijk je vanaf de noordelijke heuvelrij naar de volgende heuvelrij met de Kemmelberg als hoogste punt. De robuuste, maar verfijnde toren van de kerk van Loker vormt met de Kemmelberg op de achtergrond een mooi plaatje.
Loop het parkeerterrein af tot bij Café-Bistro In de Nachtegaal (wandelknooppunt 37) aan je rechterkant. Steek de weg schuin over naar knooppuntenpaaltje 36. In het Hellegatbos volg je de knooppunten 35 > 38 > 65 > 23 > 22. De hele route door het bos loopt samen met de rood-witte markering van de Grote Route Paden (GR). Vanaf het beekje is het pad misschien niet altijd even duidelijk. De met GR-tekens (rood-wit en zonder geel) gemarkeerde bomen zijn een goede houvast. Vanaf knooppunt 23 loop je rechtdoor het bos uit. Bij knooppunt 22 vervolg je rechtdoor naar de brede met steenslag verharde weg (Kwadestraat) en ter hoogte van knooppunt 22, ga je naar links. Op een kruispunt van vier wegen kies je rechts. Je wandelt naar knooppunt 19. Bij de eerstvolgende viersprong ga je opnieuw naar rechts, naar wandelknooppunt 19 en door de Woestenhofstraat. Je komt even voorbij knooppunt 19 uit bij een stallencomplex (3) .
3-4: 3,3 KM Van een stallencomplex naar knooppunt 31 bij een alleenstaande woning
Steek de Sulferbergstraat over en wandel naar knooppunt 17. De vallei van de Sulferbergbeek herken je aan de jonge knotwilgen langs de beek. Vanaf knooppunt 17 ga je rechts naar knooppunt 18 door de Zoetendaalstraat en vervolgens naar knooppunt 12. Geniet van een vergezicht op zowel de Rodeberg, de Vidaigneberg als de Mont Noir (Zwarteberg). Bij knooppunt 12 ga je schuinlinks richting 13 en ruil je de asfaltweg voor een breed bospad naar knooppunt 13. Let hier zeer goed op: loop niet rechtdoor naar knooppunt 28! Na een poosje brengt een getrapt vlonderpad je naar het hart van het Brandersbos, een parel van een bronbosje.
Hier komen twee kleine bronbeekjes samen. In het voorjaar (mei) wordt de bodem bedekt met een tapijt van wilde hyacinten.
Zodra je uit het bos bent, begeleidt een houtkant je langs de randen van een landbouwperceel tot een 360°-panoramapunt. Knooppunten 13, 28, 29 en 27 voeren je opnieuw naar de Sulferbergweg, die je schuin oversteekt. Let goed op: volg de veldweg naar knooppunt 27. Bij 27 steek je het asfaltwegje over en ga je via een met steenslag verharde oprit naar wandelknooppunt 31. Bij knooppunt 31 sta je bij een alleenstaande woning (4) .
4-5: 0,6 KM Van knooppunt 31 bij een alleenstaande woning naar Café Het Narrenschip
Geniet aan knooppunt 31 niet alleen van een prachtig vergezicht, maar ook van het zeer pittoreske heggenlandschap aan de voet van de Scherpeberg.
Aan de voet van de Scherpeberg strekt zich een prachtig kleinschalig, ‘geperceleerd’ landschap uit. Omzoomd door heggen en houtkanten komen de mooie solitaire bomen volledig tot hun recht. In de verte zie je Ieper en Poperinge. Bij zeer helder weer zijn de appartementen van de Belgische kust te zien.
Het smalst denkbare paadje (het Eeckenhoutwegelken) brengt je naar de Rodebergstraat (richting knooppunt 47). Vanaf de Rodebergstraat ga je ongeveer 300 meter naar rechts tot je bij Café Het Narrenschip (5) komt (wandelknooppunt 47).
5-1: 0,9 KM Van Het Narrenschip naar de kerk van Loker
Ga links en daal de Rodeberg af naar wandelknooppunt 46. Blijf dalen tot je verharding onder de voeten krijgt (Oude Bellestraat). Het mooie uitzicht op de vier torentjes van de kerktoren van Loker kondigt het einde van je tocht aan. Vanaf knooppunt 46 ga je links naar knooppunt 45. Knooppunten 44 en 10 voeren je tot aan het beginpunt van je wandeling, de Sint-Pieterskerk van Loker (1) .
Oetingen (Gooik)
Afstand: 15.1 km
De mooiste route, het mooiste bos en het mooiste kerkpaadje?
Niet de gemakkelijkste, maar misschien wel de mooiste route uit dit Groot wandelboek Vlaanderen is deze Pajottenlandroute. Na een opwarmer over zachtglooiend akkerland wordt het landschap langzaamaan spannender. Bossen op heuveltoppen gaan langs weilanden over in natte, smalle beekvalleitjes. Een weinig bekend bosgebied is het indrukwekkende Neigembos. Houten trappen loodsen je door een diep droogdal naar de top. Veld- en lokale weggetjes leiden eerst naar het centrum van het lieflijke Neigem en vervolgens naar het volledig met kasseien bestrate Lieferinge. Het mooiste kerkpaadje ooit loopt zonder aarzeling naar het centrum van Oetingen.
AANBEVOLEN VERTREKPUNT
De Pajottenlandroute begint bij de kerk van Oetingen. Om de startplaats te bereiken neem je op de E40 tussen Brussel en Gent de afslag 20. Vervolgens kies je op de N285 richting Ternat. Blijf de N285 rechtdoor volgen tot Leerbeek. Daar neem je op de rotonde de tweede afslag naar Oetingen.
PARKEREN
Voor de kerk is er een ruim parkeerterrein.
AARD VAN DE WEG
Een divers assortiment aan wegen komt aan bod: brede landbouwwegen, karrensporen, veldweggetjes, valleipaden, kerkpaadjes, holle boswegen en verkeersarme verharde wegen.
TOEGANKELIJKHEID
Ongeschikt voor stadsbuggy’s en rolstoelen. De paden langs akkers kunnen modderig en glibberig zijn.
BEWEGWIJZERING
Je maakt gebruik van het Wandelnetwerk Pajottenland: 240 > 236 > 235 > 233 > 230 > 227 > 228 > 229 > 211 > 15 > 14 > 13 > 11 > 273 > 9 > 637 > 234 > 240.
MEER INFORMATIE
De wandelnetwerkkaart Pajottenland biedt in de zuidwestelijke regio van Brussel onversneden wandelplezier. Je kunt de wandelkaart bestellen via de website van de Provincie Vlaams-Brabant www. toerismevlaamsbrabant.be (klik naar ‘publicaties’). Op de website www.pajot-zenne.be kun je terecht voor meer informatie over deze mooie streek.
ETEN EN DRINKEN
In Oetingen is ’t Vijfde Wiel een heerlijk authentiek dorpscafé. Zoals alle goede cafés is ’t Vijfde Wiel altijd open, behalve op maandag.
1-2: 1 KM Van de kerk van Oetingen naar een kruising van vier wegen (wandelknooppunt 236)
Wandel van de parking bij de Sint- Ursmaruskerk van Oetingen (1) naar de hoofdstraat door het dorp. Loop links door de hoofdstraat langs de kleuterschool. Neem de eerste straat rechts (Turkeyestraat) vlak na het imposante voormalige rusthuis. Op het kruispunt met het eerste wandelknooppunt 240 sla je rechts de brede veldweg in, richting wandelknooppunt 236. Steek de asfaltweg over en vervolg je route naar knoop-punt 236. De brede veldweg maakt een lange rechtse bocht. Voorbij de houten omheining van een paardenweide aan je linkerkant kom je bij een kruising van vier wegen. Je staat hier op wandelknooppunt 236 (2) (het bordje is achter een weipaal verborgen).
2-3: 2 KM Van een kruising van vier wegen (wandelknooppunt 236) naar de Monsebeekstraat – Strijlandstraat (wandelknooppunt 233)
Bij knooppunt 236 duik je links het karrenspoor met kasseien in, naar knooppunt 235. Op de T-splitsing in het straatgehucht Grote Haarding (knooppunt 235) ga je rechts richting knooppunt 233. Voorbij de grote vierkantshoeve voor de kapel sla je links de brede veldweg in. Vanaf nu zul je een tijdje geen wandelplaatjes meer zien. De brede veldweg loodst je door open landbouwgebied.
Ondanks de kleine hoogteverschillen zie je op de hogere en drogere gronden akkerbouwteelten. De nattere valleigronden zijn groen en worden gebruikt als weiland. Al wordt ook hier steeds vaker voor maïsteelt geopteerd. Haag- en houtkanten doorsnijden het groene deken.
Steek voorzichtig de weg van Halle naar Ninove over. Loop door de Monsebeekstraat naar wandelknooppunt 233 (3) op de plaats waar de Monsebeekstraat op de Strijlandstraat uitkomt.
3-4: 1,4 KM Van de Monsebeekstraat – Strijlandstraat (wandelknooppunt 233) naar een rustbank en Christusbeeld (wandelknooppunt 227)
Loop links door de Strijlandstraat naar wandelknooppunt 230, gelegen aan het driehoekige pleintje met twee linden. Houd telkens rechts aan tot je op een veldweg naar knooppunt 227 stapt. Amper 50 meter voorbij het pleintje moet je al rechts het onverharde doodlopende straatje in.
Een prachtig weids uitzicht met in de hoofdrol het Neigembos aan je linkerkant openbaart zich. Aan de voet van het bos zie je weilanden en populierenbossen. Iets hogerop liggen zachtglooiende akkers.
Verlichtingspalen begeleiden je naar een zeer afgelegen boerderij. Tegenover de poort van de boerderij duik je links een valleipaadje in naar wandelknooppunt 227. Door middel van betonnen bruggetjes steek je twee keer op rij de sterk kronkelende Molenbeek over. Stroomopwaarts klim je uit de vallei. Bij twijfel houd je zo veel mogelijk links aan. Een pad langs prikkeldraad brengt je naar de huizen voor je. Over asfalt kom je bij wandelknooppunt 227, voorzien van een rustbank en Christusbeeld (4) .
4-5: 1,3 KM: Van een rustbank en Christusbeeld (wandelknooppunt 227) naar een elektriciteitscabine (wandelknooppunt 229)
Vervolg je weg door 100 meter naar links te lopen over een tweestroken) betonweg in de richting van knooppunt 228. De betonweg is eigenlijk de oprit van een alleenstaande woning. Na de woning wacht je een mooie veldweg. Op asfalt (wandelknooppunt 228) ga je links richting knooppunt 229. Bij het boerderijtje met witte bijgebouwtjes sla je links de Kelenbergstraat in. Voorbij huisnummer 4 gaat asfalt over in door met weggespoelde aarde bedekte kasseien. Vanaf de T-splitsing (wandelknooppunt 229) bij de elektriciteitscabine (5) klim je rechts naar het Neigembos richting wandelknooppunt 814 via 211.
5-6: 1,1 KM Van een elektriciteitscabine (wandelknooppunt 229) naar houten trappen in het Neigembos
Op een driehoekig pleintje met ditmaal drie linden volg je de bocht naar rechts. Steek voorzichtig schuinlinks de weg over. Na een volgend pleintje neem je onmiddellijk na het Christusbeeld het smalle kasseipad links van de woning. Je volgt wandelknooppunt 15. Een karrenspoor, geflankeerd door knotwilgen, brengt je in de vallei tot aan de voet van het Neigembos. Het karrenspoor versmalt tot een uitsluitend door voetgangers te gebruiken pad. Als je goed kijkt, zie je rechts van je een bosbeekje. Voorbij een alleenstaande woning verbreedt het pad. Langs een klaterend beekje kom je tussen bebouwing op een betonweggetje. Ga even rechts richting de kapel van Bevingen. Let op: waar de verharding ophoudt, ga je rechts tussen twee witte woningen het bos in. Na enkele meters kom je bij een informatiepaneel over het Neigembos. Over houten trappen (6) klim je door een smalle ‘ravijn’ het Neigembos in.
Dit door de ijstijden ontstane droogdal biedt spectaculaire gezichten op de wortels van monumentale beuken. Onder sommige beuken kun je bijna helemaal door kijken.
6-7: 2,1 KM Van houten trappen in het Neigembos naar de bedevaartkapel van Bevingen
Je klimt naar een zacht stijgend plateau. Vanaf de vork aan knooppunt 15 neem je links richting knooppunt 14. Bij de vork hou je rechts aan. Je route leidt naar een witte woning aan de rand van het bos. Loop het bos uit. Op de smalle betonweg loop je de eerste straat (de doodlopende Steenstraat) links in. Eerst gaat de betonweg over in een veldweg en daarna in een smalle, holle bosweg die zich diep in de bosbodem heeft ingesneden. Je wandelt verder langs de bosrand, met rechts uitzicht op een erg mooie vallei. Op asfalt sturen de blauwe rechthoekjes je voorbij de bedevaartkapel van Bevingen (7) .
7 8: 1,7 KM Van de bedevaartkapel van Bevingen naar de Kroonstraat
Vanaf dit punt kun je je vergissen. Jouw wandelroute loopt langs de kapel naar het informatiepaneel van het Agentschap voor Natuur en Bos. Volg de bocht naar rechts van de geasfalteerde weg. Na 50 meter ga je bij de elektriciteitscabine naar links (knooppunt 13); 50 meter voorbij een woning loop je over een zeer smal geasfalteerd weggetje naar rechts, naar Neigem. Bij de stijlvol gerestaureerde witte boerderij met leilinden wandel je links de straat uit. Ga langs het hek van het parochiecentrumannex schooltje rechtdoor. Uitgekomen op een driehoekig pleintje met kapelletje loop je even naar links.
Neigem heeft sinds het overlijden van de laatste cafébaas eind 2010 niet langer een café waar je kunt halthouden voor een pitstop
Voorbij huisnummer 139 ga je rechts de Gotestraat in. Het onverharde karrenspoor gaat over in een mooie weg met rechts van je een vallei. Bij wandelknooppunt 11 wandel je rechtdoor naar knooppunt 273. Vanaf de T-splitsing (knooppunt 273) bij het beekje moet je rechts, door de Kroonstraat (8) naar de weg Ninove- Halle. Blijf rechtdoor lopen tot je op de steenweg komt.
8-9: 2,4 KM Van de Kroonstraat naar wandelknooppunt 9
Steek de steenweg voorzichtig over en neem de onverharde landbouwweg voor je. Na ongeveer 100 meter houd je bij de vork rechts aan.
Op de top heb je een prachtig uitzicht op de kerk van Neigem achter je. De kerktoren van Lieferinge lijkt zich met moeite boven de akkers uit te strekken.
Waar de weg verhard wordt, bij huisnummer 116, loop je gewoon rechtdoor de asfaltweg uit naar wandelknooppunt 9 (9).
9-10: 0,4 KM Van wandelknooppunt 9 naar het allermooiste veldweggetje
Bij de T-splitsing ga je links, om vervolgens rechts bij knooppunt 637 de met kasseien bestrate Opperstebosstraat te nemen. Ga nu de richting van knooppunt 234 uit. In de vallei beneden ligt het fotowaardige waterkasteel van Heetvelde. Vijftig meter na het laatste huis (wandelknooppunt 234) neem je links het smalle pad naar knooppunt 240. Draai rechts mee naar de woningen en duik na huisnummer 8 en bij wandelknooppunt 234 het allermooiste veldweggetje (10) van dit boek in, naar wandelknooppunt 240.
10-1: 1,7 KM Van het allermooiste veldweggetje naar de kerk van Oetingen
Zonder nog op kaart te hoeven kijken loop je rechtdoor naar de kerk van Oetingen. Laat je leiden door de bewegwijzering naar wandelknooppunt 240. Deze gidst je door de Kouterweg naar de Turkeyestraat, waar je bij wandelknooppunt 240 rechts naar de hoofdweg loopt, door het dorp. Even links en je staat bij de kerk van Oetingen (1) op het kerkplein.
Neerpelt (Pelt)
Afstand: 14.8 km
Door de barre, woeste Kempense landschappen van Charles Wellen
‘Kort bij de Belgische grens strekt zich een onmetelijke en zeer drassige heidevlakte uit. Het is een oord van een schrikaanjagende woestheid. Het doortrekken van deze barre woestenij is voor mij steeds een bron van verschillende ontroeringen en gewaarwordingen. Geen menselijk wezen valt er te bespeuren. In dit plekje, groots van eenzaamheid, voel ik me klein, beroerd, onmachtig, verloren en vol vrees. En wanneer ik dan eindelijk langs het wankele brugske de Dommel oversteek, voel ik mij als een ontsnapte uit deze onherbergzame wildernis’. Met deze woorden beschreef de Kempense schilder Charles Wellens zijn indrukken na een wandeling in het Hageven, anno 1911. De schrikaanjagende woestheid heeft plaatsgemaakt voor een boeiend afwisselend landschap.
Het Hageven blijft een gebied van superlatieven. Samen met de Plateaux in Nederland vormt het Hageven dan ook een van de mooiste Benelux-grensoverschrijdende natuurgebieden.
AANBEVOLEN VERTREKPUNT
Bezoekerscentrum De Wulp (Tussenstraat 10, Neerpelt). Neem op de N74 van Hasselt naar Eindhoven (de beruchte noord-zuidverbinding) de laatste afslag (Grote Heide) voor de grensovergang. Na 500 meter rijd je de eerste weg links in. Aan het einde ligt bezoekerscentrum De Wulp.
PARKEREN
Er is voldoende parkeergelegenheid bij het bezoekerscentrum.
AARD VAN DE WEG
De wandeling loopt grotendeels over niet-geasfalteerde paden.
TOEGANKELIJKHEID
Niet begaanbaar voor buggy’s en rolstoelen.
BEWEGWIJZERING
In België volg je deels de Smokkelroute en het wandelnetwerk De Groote Heide. In Nederland maak je gebruik van de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Valkenswaard. Je volgt achtereenvolgens 50 > 53 > 95 > 94 > 93 > 96 > 21 > 22 > 25 > 131 > 96 > 92 > 91 > 90 > 54 > 50.
MEER INFORMATIE
Het mooie en bescheiden bezoekerscentrum De Wulp is de poort tot het in elk opzicht grensoverschrijdende natuurgebied.
ETEN EN DRINKEN
In de Dorpsstraat in Borkel heb je aan de kerk een aantal drink- en eetgelegenheden. De Zwaan is erg fijn om even na te genieten (www.zwaanborkel.com).
Een prettige plek om de tocht af te sluiten is de minibar van bezoekerscentrum De Wulp (www.natuurpuntpelt.be).
1-2: 3 km Van bezoekerscentrum De Wulp naar wandelknooppunt 96
Aan bezoekerscentrum De Wulp (1) vind je tal van informatieborden, waaronder een met ‘wandelingen’. Volg de aangeduide richting en je komt bij een eerste wandelpaaltje met verscheidene kleine bordjes. Volg voor het eerste deel van deze wandellus de witte pijlen van de Smokkelroute. Bij de vork bij wandelknooppunt 50, neem je rechts: richting knooppunt 53. Na amper 30 meter bereik je al een volgende vork. Loop de veldweg links van het asfalt in. Je wandelt naar wandelknooppunt 53. Steek de Dommel hier nog niet over. Ga naar links tot aan een vogelkijkwand. Je loopt nu in natuurreservaat het Hageven.
Het natuurgebied is enkel en alleen al om zijn variatie aan bodemtypes een unicum. Deze grote ondergrondse verscheidenheid weerspiegelt zich op haar beurt door een mozaïek aan verschillende vegetatietypes. De riet-, vijver- en vennenzone in de buurt van de Dommel gaat zeer snel over in een heidelandschap met landduinen. De open terreinen worden plaatselijk onderbroken door zaailingen van grove den en ruwe berk. De rand wordt gebufferd door naaldhoutbossen.
Bij de vogelkijkwand ga je rechts. Wandel naar een smalle brug en steek er de Dommel over. Nu vervolg je je weg stroomafwaarts langs van de Dommel. Houd even stil op het uitkijkplatform en geniet van het brede uitzicht op onder meer een waterplas. Vervolg je route, nog altijd stroomafwaarts. Vergeet zeker niet om een kijkje te nemen in de hoge observatiehut, die ongeveer 10 meter rechts van het pad staat. Ga daarna verder langs de rivier. Aan een betonnen brug over de Dommel loop je rechts het Hageven uit. Je blijft de Smokkelroute volgen naar knooppunt 95. Aan dat wandelknooppunt mag je de verharding verlaten en sla je links een breed beboomd zandpad in. Je volgt de richting wandelknooppunt 94 en vervolgens 93. Tip: loop aan wandelknooppunt 94 even naar links, door de begrazingszone naar de fotogenieke hangbrug. Keer op je stappen terug en vervolg je route naar knooppunt 93. Bij 93 bereik je een T-splitsing. Volg hier de bewegwijzering naar knooppunt 96. (Op dit eerste traject van de route kun je je ook laten leiden door de knooppunten 50 > 53 > 95 > 94 > 93 > 96).
2-3: 1,7 KM Van de Stenen Brug naar het gehucht Achthoek
Bij wandelknooppunt 96 (2) loop je verder rechtdoor, tot aan de Stenen Brug. Je volgt nog altijd de Smokkelroute. Steek de Dommel over en wandel over het wildrooster het Hageven weer in. Je loopt nu over de Borkeldijkweg door duingebied. Ongemerkt sluip je Nederland binnen.
In het Hageven is in 2009 30 hectare landbouwterreinen omgevormd tot natuur. De zeer voedselrijke bovenlaag is plaatselijk afgeschraapt tot op de minerale ondergrond. Er is geprobeerd om bij deze werkzaamheden het reliëf zo veel mogelijk te sparen. Het vroegere landbouwgebied is nu een open vlakte, met vennen en een kruidenrijke begroeiing.
Blijf de brede zandweg door de heide volgen. Laat je niet verleiden om ergens af te slaan. De route leidt je naar het mooie gehucht Achthoek (3) (knooppunt 21). Dit plaatsje lijkt wel een stukje van het openluchtmuseum van Bokrijk. Let op: de wandelknooppuntenbordjes en -palen zien er in Nederland ietsje anders uit dan in Vlaanderen.
3-4: 2,4 KM Van het gehucht Achthoek naar wandelknooppunt 25
In het gehucht Achthoek ga je op de met betonklinkers verharde weg naar rechts. Wandel daarna richting wandelknooppunt 22 de doodlopende straat in. De weg in betonklinkers gaat over in een brede zandweg. Ga na 50 meter linksaf en volg deze draaiende veldweg tot je via een schaduwrijk pad de Dommel bereikt. (Let goed op de wandelbordjes: witte pijltjes; knooppunten 22 > 24).
De Dommel is zonder twijfel een echt natuurtalent. De rechttrekking in de jaren 1950 en de vervuiling met zware metalen lijken in Nederland weinig sporen te hebben gelaten. De landschappen rondom de Dommel zijn op deze plek van een onvervalste schoonheid. De wandelaar ziet hier een beek die zich in lange blauwe kronkels een weg zoekt door een beemdenlandschap.
Met trapjes overbrug je de omheining om een wondermooi landschap binnen te stappen. Op dit traject zul je wel vaker met behulp van een trapje over de omheining heen moeten. Blijf de Dommel volgen tot je weer op verharding komt bij een brug over de beek. Je staat hier op wandelknooppunt 25 (4) . Voor een hapje of een slokje volg je achtereenvolgens de wandelknooppunten 93, 94 en 95. In de Dorpsstraat in Borkel wandel je naar rechts. Bij de kerk heb je keuze zat. De Zwaan is een erg fijne plek. Om je route te vervolgen keer je op je stappen terug tot je aan de brug bij wandelknooppunt 25 staat. De wandeling wordt hierdoor 2,4 km langer (heen- en terugweg naar Borkel).
4-5: 0,8 KM Van wandelknooppunt 25 naar een karrenspoor
Draai na 800 meter rechts het karrenspoor (5) op. In de verte zie je aan je rechterkant alweer het Hageven. Let op: neem de juiste afslag. Het karrenspoor bevindt zich net voor de boerderij met huisnummer 31.
5-6: 2,5 KM Van het karrenspoor naar grenspaal 182
Bij wandelknooppunt 131 ga je rechts richting de Dommel tot je bij een prikeeldraad komt. Je pad verplicht je naar links te gaan. Je volgt de bewegwijzering naar knooppunt 130. Ongeveer 400 m voor grenspaal 182 bereik je een T-splitsing. Ga er rechtsaf, je volgt dus niet langer de richting van wandelknooppunt 130. Mocht je toch bij wandelknooppunt 130 aanbelanden, keer dan gewoon op je stappen terug. Blijf rechtdoor wandelen en je komt bij grenspaal 182 (6) .
6-2-7: 2,8 KM Van grenspaal 182 naar de Buizerdstraat
Vanaf grenspaal 182 loop je over een leuk smal paadje, vlak langs een akker en dan over een beek. Het smalle paadje verbreedt tot een karrenspoor dat richting knooppunt 96 gaat. Bij de geasfalteerde weg ga je links (even verderop aan je rechterkant heb je de Stenen Brug van de heenweg, wandelknooppunt 96 (2) ). Blijf de asfaltweg rechtdoor volgen tot het betonnen brugje. Draai vlak voor deze brug het smalle pad richting wandelknooppunt 92 in. Bij 92 kies je links, naar 91, om vervolgens door een dennenbos in de richting van knooppunt 90 te lopen. Je merkt dat de bewegwijzering met oranje bollen gebeurt. Ten slotte kom je in een woonwijk in het gehucht Turfheide. Steek de straat schuinrechts over en wandel langs de Buizerdstraat (7) door de wijk.
7-1: 1,7 KM Van de Buizerdstraat naar het bezoekerscentrum De Wulp
De oranje route brengt je door een kersenbomendreef terug naar het beginpunt van deze wandelroute, bezoekerscentrum De Wulp (1) . (Je kunt het eindpunt ook bereiken door de wandelknooppunten 54, 50 en 46 te volgen.)
Praktisch
Groot Wandelboek Vlaanderen, Michaël Cassaert, Lannoo, 29.99 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier