‘De nieuwe beste bakkerij van Gent’: local Neri De Meester tip 11 unieke adressen in de Arteveldestad

Morgen bakkerij
© Niels Verhaege
Katrien Huysentruyt Journalist Knack Weekend

De iconen – het Gravensteen en het Belfort – spreken voor zich. Nog boeiender is het Gent dat bruist van verbeelding. Veganistische kaasmaker en ontwerper Neri De Meester gidst ons langs haar favoriete plekken.

Wat notenkaas en duurzame lingerie met elkaar gemeen hebben? De toewijding van Neri De meester – vegan-kaasmaker by day, designer in de schaarse vrije uren. En daarmee zit ze in het geëngageerde Gent perfect op haar plaats.

De Meester maakt met Omage plantaardige kaas op basis van gefermenteerde noten. Daarmee probeert ze niet, zoals sommige andere vegan-kaasmakers, de smaak na te bootsen, maar haar product geeft wel dezelfde voldoening als de real deal. De Meester startte nochtans als ontwerper, maar al tijdens haar opleiding aan KASK bleek de combinatie mode en duurzaamheid geen evidentie. Ze haakte teleurgesteld af om in Amerika een opleiding tot raw-foodchef te gaan volgen.

De Meester: ‘Terug in België begon ik workshops te geven. Met succes, die over zuivel waren altijd volzet. Intussen was ik aan het experimenteren met plantaardige alternatieven, en zo ben ik erin gerold. In 2019 had ik een winkelklaar product en lanceerde ik Omage. Er is zeker vraag naar vegan opties voor kaas, niet alleen van bewuste consumenten die naar biowinkels of verpakkingsvrije winkels gaan – momenteel nog het grootste deel van mijn publiek – ook in de reguliere supermarkt zie je het aanbod dag na dag groeien. Plantaardige kaas maakt nog altijd maar één procent uit van het zuivelsegment, maar het is een groeiende markt.’

Tijdens de herfstvakantie, vanaf 27 oktober tot en met Shop-op zondag 2 november, serveert Gent het culinaire event Gand Gourmand: een week vol workshops, tastings,
wandelingen en verrassende acties bij lokale chefs, makers en foodconcepten. In verschillende restaurants zijn er ook acties en specials met een signature hapje, gerecht of drankje.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Intussen richtte De Meester ook Under Thy Skin op. Het kleinschalige lingerielabel werkt met textieloverschotten en gerecycleerde materialen en produceert enkel op bestelling of in beperkte oplage. ‘Ik wilde mijn opleiding eigenlijk niet afmaken, omdat ik het niet ecologisch vond hoe er naar mode werd gekeken. Maar ik heb ze toch afgewerkt. Ik was er bijna, en dacht: ik kan het achteraf nog altijd op mijn manier doen. Het lingerielabel is een beetje de “hobby” binnen mijn vennootschap, Omage is een fulltime bezigheid.’

De Meester werd geboren in Gent, maar groeide op in de Vlaamse Ardennen. ‘In de lagere school gingen mijn ouders uit elkaar en woonde ik deeltijds in Gent, bij mijn vader. Ik heb het gevoel toen toch Gentenaar te zijn geworden. Na mijn studies ben ik in de stad gebleven en heb ik er mijn zaak opgericht. Gent is ook gewoon een goede markt voor dit soort producten. Het is een groene en een bewuste stad, de mensen staan ervoor open. Het was eigenlijk de ideale plek om het product te introduceren en verder te laten groeien. Daarnaast wordt er vaak over Gent gezegd dat het meer een dorp is, en dat voelt ook zo. Dat maakt de stad net zo sympathiek en warm. De mindset is hier heel anders dan in vele andere steden. En het idee dat ecologie belangrijk is leeft hier toch wel, wat dan weer aanleunt bij mijn merk.’

Verkooppunten en webshop via omage.be

Favoriete adressen

—Eat This

‘Dit is het restaurant van kunstenaar Stephanie Van De Velde. Het is haar huidige kunstproject, een supertof concept. Ze doet er ook veel evenementen; je houdt de agenda best goed in de gaten. Dat ze zo experimenteel en zoekend is, en dingen durft, dat bewonder ik in haar.’

Bomastraat 35, eat-this.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Elders

‘Tom was vroeger chef bij Alberte, maar heeft nu een eigen restaurant. De kwaliteit is supergoed, het is er betaalbaar en gezellig. Bovendien zit het op fietsafstand van waar ik woon.’

Edmond Van Beverenplein 16, elders.gent

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Alberto Expresso

‘Chrysty en Thibault zijn een jong koppel dat hier een fris en werelds concept brengt. Je kunt er lunchen, slow juices of matcha slurpen en de beste huisgemaakte mochi’s eten. En ze zijn ook nog eens erg sympathiek.’

Koningin Maria Hendrikaplein 50, albertoexpresso.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Vinogradoff

‘Mijn favoriete wijnbar in Gent. Ik drink graag wijnen uit een koel klimaat en Victor heeft veel Oost-Europese natuurwijnen. Het is geen m’as-tu-vuplek, je kunt er gewoon rustig zitten. De kwaliteit is echt top en hij heeft veel kennis over alle wijn die hij aanbiedt.’

Ajuinlei 15, vinogradoff.gent

—Morgen Bakkerij

‘De nieuwste beste bakker van Gent zit op enkele minuten wandelen van Omage. Lindes brood is fantastisch en ze heeft precies die koffiekoeken die je ook in Kopenhagen kunt vinden.’

Bevrijdingslaan 159, morgen-bakkerij.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Coco Gelato

‘Voor ijsjes zit je altijd goed bij Coco Gelato. Ze gebruiken biologische melk van Bioboerderij De Zwaluw. Ze hebben klassieke maar ook verrassende smaken, altijd even lekker.’

Walpoortstraat 7, cocogelato.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Billie Rose

‘Deze mode- en koffiezaak is erg goed gecureerd. Maar het is ook een rustige plek waar je buiten in de zon een koffietje kunt drinken. Ik shop heel bewust en de stukken die ik hier vind, houd ik heel lang bij.’

Brabantdam 136, billierose.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Own It Vintage

‘Vintage is de beste optie als je aan ecologie denkt. Ik vind zelf spullen uitzoeken in de kringwinkel natuurlijk ook leuk, maar hier maken ze al een voorselectie, met een eigen esthetiek.’

Onderbergen 51, own-it-vintage.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Wunderkammer

‘Deze interieurzaak zat eerst in het centrum, maar toen ze moesten verhuizen, kozen ze voor een oude kerk, een supertoffe locatie voor design. Het is écht een wunderkammer: als je binnenstapt, is er zoveel te zien. Het is heel fijn om hier te gaan snuisteren, zeker als je net verhuisd bent.’

Meulesteedsesteenweg 182

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Kunsthal Gent

‘Een cultuurplek die expo’s organiseert, maar ook residenties voor kunstenaars. In de zomer bieden ze achthonderd werken aan van jonge kunstenaars die op die manier hun werk kunnen verkopen. Er komen verschillende soorten kunst aan bod, mensen hebben de mogelijkheid om er te exposeren of evenementen te organiseren. De plek zit nog een beetje onder de radar, wat ik altijd wel leuk vind.’

Lange Steenstraat 14, kunsthal.gent

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Westerbegraafplaats

‘Het is niet echt een park, sommige mensen zullen het misschien zelfs een beetje luguber vinden, maar ik vind dit een heel fijne plek. Ze is gewoon prachtig aangelegd. Er is de combinatie van oude graven met nieuwe, en de natuur leeft er gewoon tussendoor. Het ziet er dan ook elk seizoen anders uit. Zeker een aanrader om te gaan wandelen.’

Palinghuizen 143, stad.gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise