Recht uit het groene hart van Italië: onze expert proeft vier groenwijnen uit Umbrië
Onze wijnkenner schenkt klare wijn en proeft van de nieuwe trends. Deze week selecteert hij vier groene (biologische, biodynamische en dicht-bij-de-natuur-verbouwde) wijnen uit het groene hart van Italië.
Dennis van den Buijs is wijnschrijver, radiomaker en host van de podcast Wijncast. Gebeten door goede wijnverhalen loodst hij je door de wondere wereld van vloeibare poëzie.
Umbrië lijkt voorbestemd voor mirakels. In de streek waar Franciscus van Assisi met vogels praatte, herontdekten wijnbouwers zo’n twintig jaar geleden een verloren gewaande druif. In de kruin van een Italiaanse esdoorn, als een liaan kronkelend rond de takken, bungelden rijpe trossen witte druiven. Trebbiano spoletino heet de boomknuffelaar. De druif levert strogele wijnen op met uitbundig exotisch fruitplezier. De vondst zorgde mee voor de internationale herontdekking van Umbrische wijn. Toscane werpt namelijk een lange schaduw op zijn groene buur. Umbrië is nochtans een baken van rust voor wie de hordes toeristen beu is. Stadscentra ademen authenticiteit, net als de wijngaarden. Umbrische wijnmakers omarmen intussen hun eigenzinnige druiven zonder de Toscaanse buren te willen imiteren. Zo vind je de donkerste druif ter wereld, de sagrantino, enkel in Umbrië rond de heuvelstad Montefalco. In pure vorm geeft ze een strenge rode wijn die minstens tien jaar moet rusten. Amerikanen zijn er dol op. Maar in een blend geeft sagrantino een jonge rode wijn of rosé een krachtige schop onder de kont.
Ook in Orvieto waait een nieuwe wind. Zo ontzagwekkend als de kathedraal van de stad is, zo zielloos was haar witte slobberwijn. Dat kwalijke zure imago is gelukkig aan het veranderen dankzij grechetto, een karaktervolle kruidige druif die minder aromatische druivenrassen vervangt. Ze geeft orvieto opnieuw diepgang en een zenuwachtige structuur. Geen wonder dat steeds meer wijnbouwers uit heel Umbrië dit oeroude ‘Griekje’ met witte bloesemaroma’s opwaarderen. Tot slot kunnen de Umbriërs uitpakken met de ultieme MILF voor wijnliefhebbers. De rode ciliegiolo is de genetische moederdruif van de wereldberoemde sangiovese. Haar naam betekent letterlijk kersje. De wijn verleidt met een fluweelrode kleur, sappig jong fruit, frisse zuren en pittig Italiaans kruidenboeket. Wie durft nee zeggen tegen deze mamma?
Geproefd en gekeurd
1. Trebbiano Spoletino, Terre di San Felice, 15,40 euro, umbria.be
Complexe witte feestwijn. Smaakt als een zomerwandeling langs vlierbloesems, kruisbessen en wilde venkel. Lange afdronk met hint van amandel.
2. Colle Ozio Grechetto, Leonardi Bussoletti, 19,35 euro, vintations.be
Biologische bom van witte veldbloesems. Gekonfijte citroenschil, gele appel en sappig wit steenfruit. Drink niet te koud, bij een vegetarische curry of kruidige witte vis.
3. Rosumella, Plani Arche, 12,50 euro, ilsalotto.be
Paarden trekken de ploeg in deze biodynamische wijngaard. Ongefilterde rosé van sagrantino en sangiovese. Maaltijdwijn met structuur, bij kip of zeevruchten in tomatensaus.
4. Ciliegolo, Moretti Omero, 15,50 euro, umbria.be
Pionier die al sinds 1992 biologisch werkt. Een vegan wijn met – o ironie – animale geuren, kersenparfums, en mediterrane tijm. Je pasta met paddenstoelen smacht hiernaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier