© Chrostin

Ze gebruiken theater, boeken, podcasts, sociale media of cartoons en prediken onderwerpen als verbinding, zelfzorg, acceptatie en empathie. Wij selecteerden acht onder-veertigers met knappe ideeën die jouw aandacht verdienen.

Christina De Witte (27)
Illustrator

Als haar alter ego Chrostin slaagt de cartooniste met Thaise roots er telkens in om moeilijke maatschappelijke thema’s op een behapbare manier aan te kaarten, van mentaal welzijn en zelfbeeld, tot racisme en vrouwenrechten. Ook haar eerste graphic novel Araya is daar het bewijs van. De stem van een generatie.
@chrostin

Amir Bachrouri (20)
Voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad

In 2020 werd Amir Bachrouri door de vijftien andere adviseurs verkozen tot voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, het officiële adviesorgaan van de Vlaamse Regering. De Jeugdraad houdt de vinger aan de pols over wat leeft bij jongeren en formuleert adviezen rond kinder- en jongerenrechten bij beleidsmakers. Bachrouri is een vaak gevraagde gast in talkshows, hij studeert rechten aan de UAntwerpen en is columnist voor Knack. Sinds deze maand ligt zijn boek Doe maar niet in de winkel. In januari wordt zijn opvolger bekend gemaakt.
@amirbachrouri

Jaouad Alloul (38)
Auteur, theatermaker en muzikant

Na een jeugd binnen een traditionele moslimfamilie waarin genderfluïditeit en homoseksualiteit taboe waren, ontpopte Alloul zich tot een artiest die zijn platformen gebruikt om de LGBTQ-gemeenschap een stem te geven. Daarin excelleert hij dankzij zijn verbindende taal. Het succes van zijn theatermonoloog De Meisje leidde tot een gelijknamige roman, en ook de muziek uit de voorstelling kun je nu beluisteren op de plaat Homo Universalis. Via opiniestukken strijdt hij tegen normativiteit en de geïnternaliseerde schaamte die (moslim)queers wordt aangepraat. @allouljaouad, jaouad.be

Eva Kamanda (32) 
Actrice, presentatrice en schrijfster

Een vak beheersen is fijn, maar als je verschillende noten op je zang hebt, waarom zou je het dan niet uitzingen. Wat Eva Kamanda dus doet. Je hebt haar misschien gezien als actrice in de reeksen Babyproof en Liefdestips aan mezelf en in de kortfilm Pedro, of als sidekick bij Jan Jaap op Zondag. Toen journalist Kristof Bohez vragen begon te stellen over de opvallende trouwfoto van haar Brusselse overgrootmoeder en Congolese overgrootvader, gingen ze samen op zoek naar het verhaal dat erachter schuilde en ontdekten ze een ingewikkelde maar fascinerende puzzel van een leven. Een Verzwegen Leven was één van de boeiendste non-fictie boeken van 2022. – @evakamanda

© Tina Herbots

Elisabeth Lucie Baeten (32)
Schrijfster en scenariste

Als Katrien van Politiek PR verovert ze het internet met fake telefoontjes naar politici en brengt ze met haar scherpe gevoel voor humor een beetje licht in deze – letterlijk en figuurlijk – donkere tijden. Ook nog dit jaar schreef ze als scenariste de serie De laatste dag, waarin ze zelf de hoofdrol vertolkte. Daarnaast bleef haar kinderboek En ze leefden nog vol sprookjes waarin de prinsessen uit de schaduw van hun prinsen treden als zoete broodjes over de toonbank gaan en zat ze ook nog eens in De Slimste Mens.
@elisabethlucie

Ish Ait Hamou (36)                    
Danser, choreograaf, presentator en schrijver

Je zag deze Vilvoordenaar misschien voor het eerst als choreograaf in So You Think You Can Dance, en de kans is groot dat je een van zijn succesvolle romans in de kast hebt staan. Zijn recentste boek, De Theorie van de 1 of 2 is een essay over twijfels en succes, over afgunst en verwachtingen, over structureel racisme en deel zijn van een minderheid. Het boek was bedoeld voor de Vlaams-Marokkaanse gemeenschap, maar blijkt doodgewoon goed en interessant voor iedereen. Hij werkt op dit moment aan BXL, een speelfilm over twee broers waar hij zelf het scenario voor schreef.
@ishquote, ishaithamou.be

Nina Mouton (38)
Psychologe en schrijfster

Na mild ouderschap en zelfzorg, is psychologe Nina Mouton nu gestart met ‘Zelfzorg de baas’, een project rond ondernemen en mentaal welzijn. ‘Waarom is deze nuttige informatie niet breder bekend’ is haar mantra, en ze gebruikt haar bestsellers, onlinetrajecten en media-optredens om daar een mouw aan te passen. Is de vrouwelijke Dirk De Wachter opgestaan –@nina_mouton, ninamouton.be

Uwe Porters (33)
Vroedvrouw en schrijfster

“Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat ik niet alles weet,” vertelt vroedvrouw Uwe Porters, “maar stel dan voor om samen met de patiënt uit te zoeken hoe we iets gaan aanpakken. Zonder oordeel en gebaseerd op wetenschap, uiteraard.”

De pil, alles over zwangerschap maar ook menopauze: je bent niet verlegen om alle onderwerpen rond vrouwenlijven aan te snijden. Ook seksualiteit.
“Vandaar dat ik na mijn eerste boek, Verlos ons, nu bezig ben aan ‘De Vrouw in de Moeder’. Binnen de verloskunde wordt er amper over seks gesproken, en dat terwijl alles van voorbehoedsmiddelen tot een bevalling er toch een stevige invloed op heeft. Seks na een bevalling is anders. Tot 60 à 70% van de vrouwen ervaart ongemak of pijn, en als er dan niemand uitlegt waarom dat zo is en wat je eraan kunt doen, blijven ze met dat probleem zitten. Uit onderzoek blijkt dat amper 16% van de zorgverleners het na de bevalling over seksualiteit heeft. Vaak maken ze zich er vanaf met een kinevoorschrift voor bekkenbodemoefeningen. Dus heb ik er mijn missie van gemaakt om dat bespreekbaar te maken. Wennen aan je veranderende lijf, glijmiddel, tips om het behapbaar te maken, ik praat gelukkig makkelijk over het onderwerp.”

Waarom vind je dat zo belangrijk?
“Als vrouwen zich niet gehoord voelen, raken hun problemen niet opgelost en gaan ze surfend op zoek naar informatie. Dat is meestal niet erg behulpzaam.”

Op zaterdag doet Porters regelmatig een online vragenuurtje op @uweporters, uweporters.be