De nieuwe generatie Belgische designers is gepassioneerd en getalenteerd.
Van meubelontwerpers tot architecten, deze jongelingen zullen
mee de koers van morgen bepalen.
Amber Dewaele (26)
Meubelontwerpster
Haar designs zijn gedurfd en springen eruit: geen wonder dat de Antwerpse conceptstore St Vincents haar werk nu al plaatst tussen gevestigde namen. Terwijl Dewaele haar weg zoekt als freelancer voor onder meer RiRa Objects, diept ze ook haar eigen ontwerpen verder uit. In het voorjaar volgt zo een herwerkte versie van haar nu al iconische Sunset Wall Lamp.
@amberdewaele, amberdewaele.com
Axelle Vertommen (31)
Interieurarchitecte en meubelontwerpster
Ze leerde de knepen van het vak als rechterhand van interieurarchitect Dries Otten, maar ook in haar eigen projecten toont multitalent Axelle Vertommen dat ze oog heeft voor vorm en functionaliteit. Met haar speelse designs bewijst Vertommen dat ze niet bang is om buiten de lijntjes te kleuren. Haar recentste wapenfeit, een collectie lampen voor het Franse interieurlabel Matière Grise, leverde haar nu dan ook terecht een nominatie op voor de Henry van de Velde Awards 2024.
@axellevertommen, axellevertommen.be
Bram Vanderbeke (32)
Kunstenaar en designer
Collectible design wint alsmaar aan terrein. Een van de Belgische beloften is zonder twijfel Bram Vanderbeke. Als medeoprichter van het jonge BRUT Collective onderscheidt de Gentenaar zich in zijn innovatieve vormentaal en materiaalbeheersing, zo ook in zijn recentste samenwerking met Leolux. Of wanneer design kunst wordt.
@bramvanderbeke, bramvanderbeke.com
Maxime Jacquet (35)
Interieurdesigner
Rihanna, Drake, David Guetta: het klantenbestand van deze uitgeweken Luikenaar spreekt boekdelen. Toen hij op zijn 19de naar Los Angeles verhuisde, had hij enkel een diploma bedrijfsbeheer, nu creëert hij modieuze en glamoureuze interieurs van Ibiza tot Hongkong.
@maximejacquetdesign, maximejacquet.com
Bram Van Cauter (39) en Hans Vanassche (39)
Architecten Studio Okami
Hun eerste project was een fenomenale ondergrondse villa voor filmproducer Dirk Impens, wat meteen de toon zette voor de compromisloze architectuur die ze met hun tweeën produceren. Hun werkwijze? Drie extreem uiteenlopende scenario’s scherpstellen met hun klanten. Merken ze te weinig durf of spark, dan bedanken ze liever voor de job. “Daardoor moesten we soms maandenlang op droog brood leven. Maar over veertig jaar willen we iets hebben neergezet waar we trots op zijn, waar mensen nóg over spreken.” @studiookami, studiookami.com
Nicolas Coeckelberghs (37) en Ken De Cooman (39)
Oprichters BC Materials
Ook de bouwsector moet duurzamer worden. Met hun Brusselse Bureau BC Materials willen Coeckelberghs en De Cooman alvast hun steentje bijdragen. En dat mag je letterlijk nemen. Zo zetten ze onder meer afgegraven aarde van lokale werven samen met grint om in (geperste) leemstenen die opnieuw ingezet kunnen worden als bouwmaterialen. Op die manier kunnen huizen letterlijk uit hun eigen grond opgetrokken worden. Zo zorgen de heren voor een circulair bouwproces dat stedelijke minerale afvalstromen drastisch moet verminderen.
@bcmaterials_org, bcmaterials.org
Nik (29) en Robbe Vandewyngaerde (26), Oskar Eryatmaz (30)
Galeristen Objects With Narratives
De broers wisten in 2018 de aandacht van meerdere designgaleries te trekken met hun unieke meubelontwerpen. Aan die ervaring hielden ze uiteindelijk een kater over, maar ook een hoop goesting om het zelf totaal anders aan te pakken samen met Oskar Eryatmaz. Bij hen gelden geen versmachtende exclusiviteitscontracten, noch uit de pan swingende marges op wat ze verkopen. Wel totale transparantie over prijzen. Niet alleen wij zijn fan. In geen tijd wisten ze zich met een veertigtal designers te omringen en zich ook internationaal in de kijker te werken. Laatst op PAD London in Mayfair wonnen ze de prijs voor beste stand.
@objectswithnarratives, objectswithnarratives.com
Thomas Serruys (37)
Meubeldesigner
Het hippe restaurant Food Society in Parijs heeft er een terras vol van, net als Rizoom in Gent en Mix in Brussel. Maar ook in de mooiste interieurs van Tokio tot Berlijn duikt hij op: de sculpturale SPC-stoel van Bruggeling Thomas Serruys, met de hand gemaakt in gegalvaniseerd of gepoederlakt staal. We zijn ervan overtuigd: dit is een nieuw Belgisch designicoon.
@atelierserruys, thomasserruys.com
Roxane Lahidji (31)
Ontwerpster
Roxane Lahidji werkt met marmerzout, zout dat oogt als (veel duurdere) natuursteen, een ecologisch materiaal dat ze zelf creëert. Van de grondstof maakt ze bijzettafels, wandlampen en sculpturale installaties. Haar ontwerpen wonnen prestigieuze awards over de hele wereld – dit jaar nog viel de Yubiwa side table in de prijzen op de Wallpaper Design Awards in de categorie ‘Best Element of Surprises’ – en zijn te zien in galeries en musea over de hele wereld.
@roxanelahidji, roxanelahidji.com
Audrey Joris (30) en Augustin Bown (30)
Oprichters AFC Collection
De jeugdvrienden zorgen ervoor dat wie voor het eerst alleen of samen gaat wonen, niet jarenlang moet sparen om te kunnen investeren in een mooi interieur. Met hun team richten ze totaalinterieurs in via leasing.
Hoe zien jullie de interieursector evolueren?
Augustin: “Interieur is heel belangrijk als uitdrukking van je persoonlijkheid. Klassieke interieurwinkels met een beperkte stock gaan er daarom uit. Online is het aanbod wel heel divers, maar daar doe je geen grote aankopen zonder persoonlijk advies of vertrouwen. De uitdaging ligt in het vinden van de juiste combinatie van on- en offline diensten.”
Audrey: “In Amerika is het kopen op krediet populair. Met de huidige crisis en inflatie kan het niet anders dan dat het ook hier ingeburgerd raakt. We zagen een verdubbeling in onze leasings.”
Waar gaan jullie de volgende jaren op inzetten?
Audrey : “We zien de sector vertragen, terwijl onze omzet verdubbelde. Maar we zijn niet naïef. We zetten in op de stabiliteit van AFC en op het professionaliseren van onze processen. Tegen eind volgend jaar willen we onze Big Bang inluiden: het openen van nieuwe showrooms, in Antwerpen en in Gent. Daarna in het buitenland.”
Vorig jaar maakten jullie deel uit van de ‘30 under 30’ van Forbes. Had dat een grote impact?
Audrey: “Vooral op persoonlijk vlak. Opgenomen worden in zo’n lijst voedt je ambitie, je wordt erkend. We hebben toen vooral beseft dat België geen makkelijke markt is om te innoveren. Maar als we hier slagen, dan maken we zeker kans in het buitenland.”
@afc_collection, afc-collection.com