Nieuw designmuseum naast het Atomium: een extra museale troef voor Brussel

ADAM © Lhoas & Lhoas Architectes

Het Brusselse Atomium wordt uitgebreid met een schitterend designmuseum, het Art & Design Atomium Museum (ADAM): een internationale blikvanger, uniek in Europa. Zo krijgt België er eindelijk een designmuseum bij.

We konden net even -voor de opening -binnen gluren en zijn meteen enthousiast: wat een leuk, ontspannen en opgewekt museum! Het ADAM heeft als vaste collectie een unieke verzameling kleurrijke en -grappige- plastiek design van 1960 tot nu. De vzw. Atomium heeft deze uitzonderlijke designcollectie gekocht van de Brusselse collectioneur Philippe Decelle die begin jaren ’80 begon met verzamelen, nadat hij op het grof huisvuil zijn eerste plastiek designstoel vond. Decelle verdiepte zich in de materie en ging als een gek plastiek design verzamelen in de jaren ’80 en vroege jaren ’90, toen niemand daar oog voor had. Hij bracht een bijzondere collectie samen die uniek is in Europa, want nergens anders krijg je zoveel plastiek design te zien als in het ADAM. De vzw. Atomium gaat de collectie trouwens ook verder verrijken met speciale aankopen. Om een idee te hebben van de museale waarde van de collectie volstaat het te weten dat er nu al drie objecten werden uitgeleend aan de Tate in Londen, voor de schitterende tentoonstelling “The world goes Pop” (tot 24.01.15), aldus medewerker Thierry Belenger. Dat is inderdaad een referentie.

Van Colombo tot Vasarely

De collectie van het ADAM telt ruim meer dan 3000 objecten waarvan er 500 worden geëxposeerd, maar via een glazen wand mag je ook even binnen gluren in de reserve. Het aanbod is omvangrijk en ruim, van de stapelstoeltjes van Joe Colombo tot het banaanbureau van Maurice Calka, vintage televisietoestellen van Brionvega, tot en met de opblaasbare plastiek zeteltjes waarop je in een zwembad kunt ronddobberen. Maar er zijn ook kunstwerken van Cesar, Arman en Vasarely, en als klap op de vuurpijl een roze discotheekinterieur uit de seventies, afkomstig uit Bolzano. Kortom alle grote designers van de jaren ’60, ’70 en ’80 zijn present, van Verner Panton tot Eero Aarnio, Starck en Paulin. Er zijn tal van unica te zien met een hoog Star Trek gehalte, zoals de teletijdcapsule van Videlli, een ronde bol, net een ruimtetuigje, waarin je je met je hele gezin kan ‘opsluiten’. Het ADAM gaat ook designtentoonstellingen organiseren, in maart bijvoorbeeld over Eames en Hollywood. De vaste collectie laat ons ook heel hedendaagse design zien.

Daarmee krijgen we er dus een heus designmuseum bij, dat een leemte opvult in ons museale landschap. Behalve het interessante Designmuseum in Gent valt er in ons land weinig te ontdekken aan naoorlogse design. De grote musea, zoals het Brusselse Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis stopt zijn collectie aan de art nouveau en art deco. Het ADAM laat ons natuurlijk niet alle naoorlogse design zien, omdat het zich concentreert op kunststof, maar het biedt in ieder geval een mooie aanvulling.

Trademarkt, net naast het Atomium

Het ADAM wordt niet ondergebracht in het Expomonument zelf, maar in de nabijgelegen gebouwen van de Trademarkt (Atomiumlaan 1). Voor de inrichting werd een beroep gedaan op het Brusselse architectenbureau Lhoas & Lhoas dat deze ruimte in een handomdraai tot museum heeft omgetoverd en daarmee bewijst dat oude gebouwen met een eenvoudige structuur soms beter geschikt zijn als museum dan de nieuw ontworpen kunstpaleizen. Het ADAM is vanaf 11 december open voor het publiek. Info: www.adam.be en www.plasticarium.be

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content