Design 9000: er waait een nieuwe interieurwind door Gent
Hou Gent in de gaten, want design boomt er. Aan een weekend heb je niet genoeg om ‘vree wijze’ inspiratie voor je interieur op te doen.
De Sint-Pietersnieuwstraat is een begrip in Gent. Ze loopt langs een steile helling die in de kuiten van fietsers bijt en op het einde van de grote klim wacht een magnifieke beloning: de schitterende art-nouveaugevel van de Vooruit. Schuin daartegenover zit designwinkel Piet Moodshop. Voor je binnengaat: bewonder de neoclassicistische façade, en vooral de oude typografie van kruidenier ‘Huis Lambrecht’ die nog boven de ramen hangt. Open nu de deur en laat je blij maken door het belletje dat sinds jaar en dag klanten verwelkomt. De eigenaar van Piet Moodshop, Christophe Verbeke, behield de antieke tegelvoer en donkerhouten winkelschappen, en de charme druipt er vanaf.
In die rekken liggen cadeaus, papierwaren, decoratie, lampen, hebbedingen. Theedoeken zo mooi dat je niet aan de afwas wilt beginnen, gouden vulpennen en kalenders met tekeningen van Gentse gebouwen. Piet Moodshop is zo populair in Gent dat het binnenkort een tweede shop opent. ‘Mijn winkel kan de vraag naar sommige items niet meer aan’, zegt Verbeke.
Piet Moodshop is een mijlpaal in het Gentse designlandschap. ‘Ik ben vijf jaar geleden gestart omdat ik in mijn eigen stad nooit vond wat ik zocht’, zegt Verbeke. Hij surfte mee op de interieurgolf die Knack Weekend omschreef als shelving & showing: niet de meubelen gaan met de eer lopen, het zijn kleine deco-objecten die in de schijnwerpers staan. Enkele jaren geleden moest je voor een groot en innovatief deco-aanbod in Antwerpen of Brussel zijn.
Als je zelf Gentenaar bent, mag je het uitspreken: Gent liep achterop. Datzelfde probleem hadden we in de gastronomie. Terwijl Antwerpen met de culinaire pluimen ging lopen, moesten Gentenaars op hun kin kloppen. Die achterstand hebben we intussen ingehaald – denk Publiek, Oak, Roots, Aroy Aroy – en dezelfde beweging maken we nu voor deco en design.
GENT BEENT BIJ
‘Aan creativiteit hadden we nooit gebrek,’ zegt Verbeke, ‘maar misschien moesten we een inhaalbeweging maken op het vlak van commercieel denken.’ Durven springen. Iemand moet de eerste zijn. Vandaag zijn er zoveel designwinkels in de stad dat je een tweedaagse nodig hebt om ze allemaal binnen te wandelen. L’Amuzette, Huiszwaluw Home, Ile en Ville, Helen B, Four Rooms, Ydee, Koperhuis, Mus in een plas…
De Gentenaars zijn into design en er beweegt iets in de stad. Als je in de rosse buurt voorbij de etalages kijkt en honderd meter verder loopt, kom je conceptstore Billierose tegen, waar je op hippe zitkussens aan het raam een Gents biertje kunt drinken. Binnen verkoopt Noor Callebaut samen met haar broer Wolf mode en design, zoals schalen van Luca Beel, de Gentse ontwerpster die onze Knack Weekend-wedstrijd voor jong talent won. ‘Gentenaars een andere straat laten inslaan, was in het verleden niet zo evident’, zegt Noor. ‘Maar tegenwoordig kan het wel.’ Ze heeft gelijk. Gentenaars zijn soms gewoontebeesten. Ze houden vast aan hun ontmoetingsplekken, het parcours dat ze kennen. Maar vandaag gaan ze vaker op avontuur, en dat geeft ondernemers het vertrouwen om zaken te starten buiten de geijkte paden waar huurprijzen onbetaalbaar zijn.
LONDENSE ALLURE
Het kompas staat steeds meer op ontdekken en het nieuwe mobiliteitsplan maakt dat ook letterlijk mogelijk. Dat zegt ook Christophe Urbain, de bezieler van de kledingwinkels Rewind. Hij opent binnenkort Atelier Ecru, een interieurzaak en hip ingericht airbnb-appartement in de Burgstraat, nog zo’n zijstraat waar veel gebeurt. ‘De stad stond lange tijd stil door de vele werken’, zegt hij. Alsof het zwaard van Damocles erboven hing. Niemand wist hoe het zou uitpakken, niet meteen een klimaat waarin ondernemers stappen durven te zetten. Maar nu is dat achter de rug en Gent boomt.’ Leg die puzzel samen met onze drang naar hygge, het Deense codewoord voor een gezellig interieur, en de designstorm in Gent is verklaard.
Christophe Urbain introduceert in zijn winkel een interieurstijl die Gent nog niet kende: de ruwe en donkere trend die interieurmagazines al langer aanvoeren. Hij haalt het boek Brut aan als voorbeeld. Dat is een kijkboek vol ongepolijste interieurs, met brute materialen, roestig metaal en blote bakstenen. Uitgegeven bij Lannoo en geschreven door journaliste Iris De Feijter, ook al een Gentse.
Donkere kleuren in je interieur, het is aan de durvers. Neem ter inspiratie de achteringang van het beroemde postgebouw op de Korenmarkt. Je komt via een wenteltrap in een van de torens in het poepchique designhotel 1898 The Post, dat zopas opende en werd ingericht door de Gentse Geraldine Dohogne. Antieke meubels, donkergroene muren: Londense allure hier. Dat geldt ook voor de prijzen, want in de cocktailbar betaal je 15 euro of meer per glas. Dat treft, want terug buiten sta je op de Graslei, elk jaar het verzamelpunt voor de jaarlijkse Dag van de Lege Portemonnees.
OLLEMOL TUUPE TEGOARE*
Winkels, ontwerpers, grafisch vormgevers: design in Gent leeft. Acht nieuwkomers.
1. Piet Moodshop
In november opent Christophe Verbeke een tweede filiaal van zijn Piet Moodshop. Hij zal er onder meer papierwaren, bureau- accessoires en iPad-tassen verkopen. Klanten krijgen er zicht op het magazijn, want de winkel wordt een offline afhaalbalie voor onlineshoppers. “Veel mensen bladeren online door het aanbod, maar bij het afrekenen besparen ze op verzendingskosten en gaan ze toch naar de winkel. Ik noem dat het nieuwe winkelen, waarbij je website als catalogus dient.” Zijn nieuwe shop financiert Christophe via een win-winlening. Daarbij kunnen vrienden, fans & familie investeren vanaf 2.000 euro en krijgen 4,5 procent in return on investment. Enkele weken na de start had Piet Moodshop al meer dan 20.000 euro opgehaald.
Hippoliet Lippensplein 22, pietmoodshop.be
2. 1898 The Post
Het statige postgebouw op de Korenmarkt in Gent kent iedereen. Dat de architect, Louis Cloquet, ook het Sint-Pietersstation van Gent tekende, is minder bekend. Het gebouw verdient dus een blik omhoog als je er de volgende keer voorbijwandelt. Op de bovenste verdiepingen zat in de negentiende eeuw het Hôtel des Postes et des Telegraphes en sinds vorige maand is er opnieuw een hotel. De stijl: donkergroene muren, antieke meubels, open haard. Een perfecte match met de fantastische neogotische architectuur. De moeite om een keer te gaan kijken, want niet-gasten mogen binnen in cocktailbar The Cobbler.
Graslei 16, 1898thepost.com
3. Marieken Hensen
Een grafisch designer om in de gaten te houden. Ze zeefdrukt Gentse iconische gebouwen op papier en geeft daarmee een andere twist aan typische stadsgebonden toeristische merchandising. Ze tekende de Boekentoren op de cover van dit magazine. Marieken geeft workshops zeefdrukken bij In De Ruimte, de Ledebergse verzamelplek voor jonge ontwerpers waar ze een atelier heeft. Haar ontwerpen zijn onder meer te koop bij Piet Moodshop en Huiszwaluw.
4. Bolia
In de Kortedagsteeg ligt een kerk die allang niet meer als kerk wordt gebruikt. Tot enkele maanden geleden zat er een kledingwinkel, vandaag staan er zetels, lampen en salontafels van Bolia. Het Deense merk omschrijft zichzelf als new Scandinavian design, en dat is het ook: strakke ontwerpen, maar met meer kleur en warmte dan de gekende Scandinavische stijl. Het koos Gent als eerste stad voor een flagshipstore in België.
Kortedagsteeg 12, bolia.com
5. Billierose
Conceptstore genoemd naar het dochtertje van oprichtster Noor Callebaut. Samen met haar broer Wolf startte ze enkele weken geleden Billierose in een hoekpand in de Vlaanderenstraat. Die hoek is intussen een nieuwe trekpleister geworden, want steek de straat over en je zit bij Madam Bakster, de populaire veganistische taartenbakkerij en koffiebar. Noor werkte jarenlang in de evenementensector, haar broer was aan de slag in een verzekeringskantoor. Beiden voelden de drang om een nieuw avontuur aan te gaan. “Je ziet zoveel mensen springen en je denkt: ik kan en wil dat ook.” Ze verkoopt een betaalbaar aanbod design en mode en er is een kleine horecakaart met Gentse taarten, tapas en bier.
Brabantdam 135, billierose.be
6. Luca Beel
Knack Weekend voorspelt: dit wordt een grote naam. De jonge architectuurfotografe won recent onze Knack Weekend-wedstrijd voor jong talent. Naast fotograferen, ontwerpt ze onder meer schalen in beton waar ze kleurrijke splinters in verstopt, zoals stukjes knikkers. Ze werkt ook aan een collectie lampen, en binnenkort is haar zitbankje Roman dat ze samen met de jonge Adriaan Tas ontwierp, te koop. Luca Beel is de dochter van Gentenaar Stéphane Beel, een van de grootste architecten van het land.
7. Atelier Ecru
Zijn kledingwinkels Rewind zijn een sterk merk in het Gentse en nu opent Christophe Urbain ook een interieurzaak, samen met zijn vrouw Stéphanie Frederickx, die in het ontwerpteam van Ann Demeulemeester zit. Ze gaan voor een gedurfd aanbod, zoals geurkaarsen van Mad et Len (internationaal gehypet, maar stevig prijskaartje), deco van Rick Owens (die maakt onder meer stoelen van beenderen) en meubels van Moroso (Italiaans merk, niet bang van kleur).
Burgstraat 18, openingsdatum nog onder voorbehoud
8. Kaart Blanche
Een label voor wenskaarten dat een goed jaar geleden werd opgestart door Lars Lagaisse en Timo Delorge. Lars werkt bij Belmodo, Timo komt uit de banksector en beiden zijn in bijberoep Kaart Blanche gestart. Ze bedenken en tekenen grappige kaartjes, zoals: You’re my swan and only (met tekening van een opblaasbare zwaan). Ze verkopen hun kaartjes online, maar ook onder meer bij Mus in een plas of Piet Moodshop, of op de achterkant van een smartphonehoes via casecompany.be. Hun atelier zit in hun Gentse woonkamer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier