10 strijders die je niet mag missen op De Invasie van Antwerpen
De Invasie strijkt dit weekend neer in Antwerpen. Het creatieve platform promoot jonge ontwerpers in mode en design. Het event is sinds de oprichting in 2010 uit haar voegen gebarsten. De editie van dit jaar palmt het Eilandje in met meer dan tachtig ontwerpers. De Invasie is een mix tussen een expo en een beurs, want de producten zijn ter plekke ook te koop. Knack Weekend selecteert tien Strijders, zo worden de deelnemers genoemd, die je niet mag missen.
Kastaar
Terwijl de meeste jonge start-ups om het snelst nieuwe apps ontwikkelen, gaat het Antwerpse Kastaar net niet digitaal. Het redt oude drukkersmateriaal van de schroothoop. “De laatste generatie ambachtelijke drukkers gaat met pensioen. Historische materialen en stielkennis raken zo verloren”, vertelt medeoprichtster An Eisendrath over haar ‘analoge printfaktorij’. “Mensen bestellen hun drukwerk voor een centje op internet, kleuren worden gekozen op een computerscherm. De printmagie van vroeger gaat verloren en wij willen daarvan een stukje in stand houden.” De twee oprichters van Kastaar zijn grafisch vormgevers, u kunt bij hen dus kaartjes of posters bestellen en vervolgens het printproces zelf meemaken. “We lijken wel twee gekken met een nostalgisch idee, maar je zou ervan verbaasd staan hoeveel mensen bij ons komen kijken.”
RE-DO
Ook Tille Lingier en Linde Luyten schuimen drukkerijen af. De twee grafisch designers uit Antwerpen verzamelen er papierafval. “Drukkerijen maken vaak kleine foutjes en die zogenaamde misprints verdwijnen dan gewoon in de papierbak. Bij ons krijgen ze een tweede leven als notebooks of agenda’s.” Uit liefde voor papier, ambacht en typografie richtten de twee RE-DO op, een webshop waar u de papierwaren kunt kopen of een workshop boekbinden boeken.
Elegnano
Katrien Herdewyn werd met haar schoenenlabel Elegnano onlangs nog uitgeroepen tot Unizo Starter van het Jaar. Met een doctoraat, een diploma burgerlijk ingenieur én schoenenontwerp op zak, gaf ze haar merk een vliegende start. Haar schoenen hebben met dank aan nanotechnologie een extra beschermlaag die waterdruppels en vuil afketst.
Nicolas de Keersmaeker
Opvallend veel grafisch design op deze editie van De Invasie. De verklaring is niet ver te zoeken: illustraties zijn hot. Het regent op instagram interieurfoto’s van muren gedecoreerd met posters. Als je nog een vrije kader hebt: ga kijken naar het werk van Nicolas de Keersmaeker. Amper 23 is hij en nu al met een zeer herkenbare eigen stijl: realistische portretten in blauwe lijnen. Noem hem een balpenkunstenaar.
Marie Van Praag
De jonge grafisch vormgeefster gaat al enkele jaren mee in de Belgische media en tekende illustraties voor onder meer De Morgen Magazine en Knack Weekend, en toch bleef ze al die tijd onder de radar. Onterecht. Haar stijl is misschien nog best te omschrijven als half-realistische illustraties die uitgeknipt lijken en vervolgens weer bij elkaar geplakt. Ga vooral zelf kijken en oordelen.
Atelier Sam Ponette
Sam verzamelt tijdens wandelingen doorheen de Antwerpse haven afvalhout dat hij vervolgens omtovert tot speelgoedauto’s, bij voorkeur type racewagens uit de jaren ’30. Denk: een Alfa Romeo of een Bugatti. Zijn Ottokar, Rammelman of Ducky zijn niet alleen duurzaam, ook allemaal handgemaakt en bovendien betaalbaar.
Walldog
Een collectie t-shirts en sweaters met logo’s of afbeeldingen van lokale winkels wereldwijd. Van een barbier in NY bijvoorbeeld. Een idee van Philippe Pelsmaekers die de switch van de reclamewereld naar een eigen modelijn maakte. Bij elk exemplaar hoort een onlinevideo die het verhaal achter de winkel vertelt. Walldog is een bijnaam voor de 19de-eeuwse Amerikaanse tekenaars die muren beschilderden met reclameletters.
Pieter van Doorn
Voor de wielerliefhebbers: designer Pieter van Doorn maakt tafels van de oude wielerpiste van het Sportpaleis. In 1932 werd daar werd daar een wielerbaan gebouwd waar tot begin jaren ‘2000 koersen plaatsvonden. Toen de planken werden afgebroken, verzamelde van Doorn zoveel mogelijk hout, om te verwerken als tafelbladen. En zo kreeg de tachtig jaar oude piste een tweede leven. Wie goed kijkt naar verschillende tafels, kan de finishlijn samen puzzelen.
Charlotte Dumortier
Je kent misschien haar naam niet, maar onbewust kwam je zeker al een illustratie van haar tegen. In de krant De Morgen bijvoorbeeld, of op een affiche van de Stad Antwerpen. De jonge Charlotte Dumortier studeerde aan Sint-Lukas in Gent en Brussel en tekent ook comics. Ze was vorig jaar nog één van de opgemerkte talenten op het grafisch festival Grafixx. Haar stijl is funky, kleurrijk en happy.
Craft Industries
‘Glas-en-loodkunstenaar’, het klinkt als een beroep uit de vorige eeuw. Maar Veerle Verschooren geeft een moderne twist aan de oude stiel. Vanuit haar atelier in Gentbrugge maakt ze glas in lood met geometrische vormen en frisse kleuren. Het merendeel van haar glas komt van Glashütte Lamberts in Duitsland, een van de laatste producenten van mondgeblazen vlakglas in de wereld. “Steeds meer klanten kloppen bij mij aan om het glas in hun deur of oude kast te herstellen”, vertelt ze. “Als het kapot is, wordt het niet meer zomaar weggesmeten. Met dank aan de revival van de ambachten.” Ze maakt ook losse panelen, niet bedoeld om een glasraam in een kast of deur op te vullen, maar als statement piece op de grond.
Praktisch: 30 april en 1 mei, op vijf locaties aan het Eilandje, alle info vind je op www.deinvasie.be en hun Facebookpagina. Geïnteresseerden die de organisatie willen overnemen: het event staat te koop. Alle oprichters stappen er na dit weekend uit. p>
(VH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier