14 reismythen die niet waar zijn
(Bild/MS)
Niet de piramide van Cheops in Egypte met een breedte van 230 meter is de grootste piramide ter wereld, maar de Cholula piramide in de buurt van Mexico City met een breedte van 425 meter. De piramide van Cheops is met een hoogte van 137 meter wel hoger dan de slechts 65 meter hoge Cholula.
Met een lengte van enkele duizenden kilometers is de Chinese Muur het grootste bouwwerk ter wereld, maar desondanks niet zichtbaar vanaf de maan die 380.000 kilometer van de aarde verwijderd is. Astronauten hebben wel vanuit het internationale ruimtestation ISS met een telelens foto’s gemaakt van de aarde waarop de Muur te zien is, maar dat station is maar 350 kilometer van de aarde verwijderd.
De toren van Pisa is weliswaar de beroemdste scheve toren ter wereld, maar een kerkje in het Duitse stadje Suurhusen staat in het Guinnes Book of World Records vermeld als de scheefste toren. Deze kerk staat 5,19 procent gebogen terwijl de toren in Pisa maar 4 procent overhelt.
Eskimo’s (betere naam is Inuit) wonen niet in iglo’s, maar tegenwoordig gewoon in stenen huizen. In het verleden woonden ze in tenten en hutten. De iglo’s gebruikten ze enkel als tijdelijk verblijf tijdens de jacht.
Het water van de Dode Zee is zo zout (33 procent) dat u erop kan drijven, maar er bestaan wateren die nog zouter zijn. Het Assal meer in Djibouti bijvoorbeeld bevat met 34,8 procent nog meer zout. Nog zouter is het Don Juan meer op Antarctica met een zoutgehalte van meer dan 40 procent.
De Nijlkrokodil komt in vrijwel heel Afrika voor, maar niet in de Nijl. Door de bouw van de Aswan dam werden de krokodillen verdreven uit Egypte en teruggedrongen tot ver in Soedan.
Lopend door Venetië lijkt het alsof je van de ene naar de andere brug wandelt. Toch zijn er steden met nog meer bruggen. Hamburg bijvoorbeeld heeft met 2123 bruggen meer bruggen dan Venetië (398) en Amsterdam (1282) bij elkaar.
In heel wat meer landen dan we denken rijdt het verkeer aan de linkerkant. In maar liefst 59 landen waaronder Japan, Thailand, Australië, Singapore, Nepal, Suriname, Pakistan en verschillende landen in zuidelijk Afrika rijdt het verkeer links.
Deze typische hoed van stro wordt over de hele wereld gedragen en overal noemen ze hem Panama hoed. Toch worden de hoeden niet in Panama gemaakt, maar in onder andere Ecuador en Mexico. De naam Panama is ontstaan doordat in het verleden alle hoeden via een centrale douanepost in Panama naar de rest van de wereld geëxporteerd werden en daarom allemaal het stempel Panama droegen.
Bij Groot-Brittannië denkt iedereen meteen aan regen, terwijl er veel minder neerslag valt dan we denken. In Rome bijvoorbeeld valt meer regen dan in Groot-Brittannië. In Groot-Brittannië lijkt het klimaat waarschijnlijk slechter omdat het daar vaak langdurig zachtjes regent terwijl de buien op veel andere plaatsen kortstondiger, maar veel heviger zijn.
Er bestaan helaas nog geen tabletten die er met honderd procent zekerheid voor zorgen dat je geen malaria krijgt. De huidige beschermingsgraad van de tabletten ligt tussen de 85 en 95 procent, maar helemaal veilig ben je dus niet.
Het isniet helemaal duidelijk waar de gelukskoekjes vandaan komen, wel is zeker dat de koekjes in China niet gegeten worden. Het is een gewoonte in Chinese restaurants in de VS en Canada en de laatste jaren ook in alsmaar Chinese restaurants in Europa.
De Mount Everest is met 8.848 meter weliswaar de berg die het hoogste boven de zeespiegel uitsteekt, maar de Mauna Kea op Hawaii is met 10.203 meter nog hoger. Alleen komt Mauna Kea slechts 4207 meter boven de zeespiegel uit. Het laagste punt van de berg bevindt zich op de bodem van de Grote Oceaan.
Niet de Afrikaanse Sahara, maar Antarctica is de grootste woestijn ter wereld. Antarctica associëren we niet zo snel met woestijn omdat het er niet warm is, maar het onderscheidende kenmerk van een woestijn is de droogte en niet de temperatuur. In Antarctica valt nagenoeg geen neerslag en het is groter dan de Sahara.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier