Wroclaw (Breslau)
De Poolse stad Wroclaw (Breslau) werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig met de grond gelijk gemaakt. Na jaren van wederopbouw is de stad weer helemaal in zijn oude glorie hersteld.
Wroclaw werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig met de grond gelijk gemaakt. Na jaren van wederopbouw is de stad weer helemaal in zijn oude glorie hersteld.
Wat moet je zien?
Geschiedenis
Shopping
Aan tafel
After 8
Evenementen
Hoe geraak je er?
Onderweg in de stad
Wroclaw, misschien beter bekend onder de Duitse naam Breslau, is de vierde grootste stad van Polen en de hoofdstad van Neder-Silesië. De stad ligt aan de rivier de Oder verspreid over 12 eilandjes en het wordt daarom wel ‘het Venetië van het Noorden’ genoemd.
Je vindt er meer dan 100 bruggen, waaronder de Grunwaldzkibrug, een hangbrug van 116 meter lang uit 1910, die hét symbool van Wroclaw is geworden. Een andere brug, de Tumskibrug uit de 12e eeuw, verbindt het nieuwere deel met Ostrów Tumski (Kathedraleneiland), het oudste deel van de stad.
Op het Kathedraleneiland staan veel mooie kerken en de bewoners zijn hoofdzakelijk geestelijken en nonnen. Zeker ’s avonds, wanneer de straatjes verlicht worden door gaslantaarns, hangt er een sacrale, rustige sfeer. Ook in de vele parken die de stad rijk is, is het rustig toeven.
Heel anders is het op het Marktplein (Rynek), één van de grootste pleinen van Europa en het levendige hart van de stad. De evenementen die hier in de open lucht plaatsvinden zijn ondertussen uitgegroeid tot een ware traditie.
In 2000, toen de stad zijn duizendjarig bestaan vierde, vormden de concerten van onder andere Placido Domingo en de New York Philharmonic onder leiding van Kurt Masur dan ook het culturele hoogtepunt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier